Το τεστ της σκάλας που «δείχνει» την υγεία της καρδιάς

Το τεστ της σκάλας που «δείχνει» την υγεία της καρδιάς

Το έχεις» να ανέβεις τέσσερις ορόφους με τα πόδια μέσα διάστημα κατώτερο του ενός λεπτού; Αν ναι, η υγεία της καρδιάς σου βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα.

Αυτό τουλάχιστον τονίζουν Ισπανοί επιστήμονες έπειτα από σχετικές μελέτες. Οι ίδιοι ωστόσο προειδοποιούν: αν κάνεις πάνω από ενάμιση λεπτό να ανέβεις τέσσερις ορόφους με τα πόδια, καλύτερα να επισκεφθείς έναν καρδιολόγο.

Επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας αναφορικά με την καρδιαγγειακή υγεία, μια έρευνα που ονομάστηκε λιτά και περιεκτικά «το τεστ της σκάλας», ήταν ο καρδιολόγος Χεσούς Πετέιρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Α’ της Κορούνια, ο οποίος και παρουσίασε τα σχετικά ευρήματα σε ιντερνετικό συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας.

“Τσεκάρετε την υγεία της καρδιάς”

«Οι σκάλες είναι ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρετε την υγεία της καρδιάς σας. Εάν χρειάζεστε πάνω από ενάμισι λεπτό για να ανέβετε τέσσερις ορόφους, η υγεία σας δεν είναι η καλύτερη δυνατή και θα ήταν καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό», δήλωσε επί λέξη ο δρ Πετέιρο.

Για την εύρεση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων μελετήθηκαν 165 άτομα, που είχαν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα για στεφανιαία νόσο, δηλαδή κατά βάση πόνους στο στήθος και δύσπνοια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αρχικά, οι συμμετέχοντες αρχικά επιβλήθηκαν σε ένα τεστ κοπώσεως και στη συνέχεια, αφού ξεκουράστηκαν για λίγο, κλήθηκαν να ανέβουν 60 σκαλοπάτια με γρήγορο ρυθμό και χωρίς καμία ενώ ταυτόχρονα, χρονομετρούνταν.

Εκείνοι που διένυσαν την απαιτούμενη απόσταση μέσα σε 40 με 45 δευτερόλεπτα είχαν τη χαμηλότερη θνησιμότητα σε βάθος δεκαετίας και την καλύτερη καρδιομεταβολική λειτουργία. Εκείνοι που έκαναν πάνω από ενάμισι λεπτό είχαν θνησιμότητα από 2% μέχρι 4% ετησίως ή 30% σε βάθος δεκαετίας. Από τους τελευταίους, περίπου οι έξι στους δέκα, δηλαδή το 58% εξ’ αυτών, εμφάνισαν κάποια δυσλειτουργία της καρδιάς στο τεστ κοπώσεως. Από την άλλη, το αντίστοιχο ποσοστού όσων ανέβηκαν τις σκάλες σε λιγότερο από ένα λεπτό ήταν το 32%.

Για καλό και για κακό, κάντε αυτό το τεστ στις σκάλες της πολυκατοικίας σας. Χαμένοι δεν πρόκειται να βγείτε.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter