Το θαύμα της Creta Farms

Το θαύμα της Creta Farms

Ολική επαναφορά πέτυχε η Creta Farms το 2022 με σημαντική αύξηση των πωλήσεων, η οποία την ανέβασε στην πρώτη θέση στην κατηγορία των αλλαντικών, μόλις δυόμισι χρόνια αφότου ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος την πήρε καταχρεωμένη και την ανέστησε, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, το 2022 οι πωλήσεις της Creta Farms ανήλθαν σε 124,8 εκατ. ευρώ έναντι 98,6 εκατ. ευρώ το 2021, με αύξηση 26%, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 7,44 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων έφτασαν το 1,6 εκατ. ευρώ. Από τον τζίρο των 125 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 20 εκατ. ευρώ έγιναν στο εξωτερικό.

Τα θετικά οικονομικά μεγέθη που επιτεύχθηκαν το 2022 αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της Creta Farms στην ελληνική αγορά αλλαντικών, τόνισε μεταξύ των άλλων η διοίκηση, καθώς μέσα σε μόλις τρία χρόνια από τον πάτο του κλάδου, όπου είχε βρεθεί μετά τη μεγάλη κρίση του 2019 και τη συρρίκνωση του μεριδίου της στην αγορά αλλαντικών στο 4%, κατόρθωσε να ανεβάσει το μερίδιο αγοράς της στο 24% και να γίνει ηγέτιδα δύναμη.

Ενισχυμένη παρουσία με επιτυχημένα προϊόντα

Η επιτυχία αυτή αποδίδεται τόσο στην ενίσχυση της παρουσίας των προϊόντων της Creta Farms, ιδίως των πολύ επιτυχημένων σειρών Εν Ελλάδι και Tostaki, στη λιανική, σε αλυσίδες μικρού και μεσαίου μεγέθους, όσο και στον κλάδο της εστίασης, όπου η εταιρεία ανέκτησε σε μεγάλο βαθμό το μερίδιο αγοράς που είχε πριν από τη μεγάλη κρίση που την κλυδώνισε.

Παρά τις υψηλές πωλήσεις, πάντως, τα κέρδη της χρονιάς, της τάξης του 1,6 εκατ. ευρώ, ήταν μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2,6 εκατ. ευρώ), καθώς η διοίκηση επέλεξε να απορροφήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του παραγωγικού κόστους προκειμένου να δώσει τη μάχη για τα μερίδια αγοράς. Ετσι, ενώ η Creta Farms το 2022 αντιμετώπισε αυξήσεις περί το 40% στο χοιρινό και στη γαλοπούλα ως πρώτη ύλη, προχώρησε σε ανατιμήσεις των προϊόντων της έως 18%, απορροφώντας τμήμα του αυξημένου παραγωγικού κόστους που επιβαρύνθηκε επιπλέον από τις αυξήσεις σε ενέργεια και μεταφορές.

Επενδύσεις 3,3 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, η εταιρεία εμπλούτισε την κατηγορία των προψημένων κρεατοσκευασμάτων και κατέκτησε μερίδιο πλέον του 70% στην αναπτυσσόμενη κατηγορία του κατεψυγμένου γύρου, ενώ προχώρησε σε επενδύσεις 3,3 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού της παραγωγικής μονάδας στο Ρέθυμνο.

«Το 2022 ήταν χρονιά προκλήσεων για την αγορά των αλλαντικών και κατ’ επέκταση για την Creta Farms» δήλωσε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο στρατηγικός επενδυτής της Creta Farms Δημ. Βιντζηλαίος. «Στόχος μας ήταν να συνεχίσουμε με ανοδικούς ρυθμούς και να εδραιώσουμε την ηγετική μας θέση, κάτι που μέσω στοχευμένων κινήσεων και επενδύσεων καταφέραμε. Η Creta Farms διαθέτει πλέον μερίδιο αγοράς που φτάνει το 24%. Προχωράμε σε νέες στρατηγικές επενδύσεις όπως τα vegan κρεατοσκευάσματα με βάση το ελαιόλαδο και αναπτύσσουμε τις εξαγωγές με βασικό στόχο να δημιουργήσουμε έναν όμιλο τροφίμων με ηγετική θέση στην Ελλάδα και σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter