Το θέμα των μειονοτικών σχολείων της Θράκης αναμοχλεύει η Τουρκία

Σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τα θέματα της ατζέντας σε περίπτωση πιθανών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, βάλλει κατά της «πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης» που ακολουθεί η Ελλάδα κατά των μουσουλμάνων της Θράκης εδώ και 25 χρόνια.

Τη στιγμή που η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει χτυπήσει κόκκινο με το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis να συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η τουρκική κυβέρνηση ακολουθώντας την παραδοσιακή πολιτική άσκησης πίεσης σε όλα τα μέτωπα θυμήθηκε το ζήτημα των μειονοτικών σχολείων Θράκης.

Ασκώντας έντονη κριτική στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χάμι Ακσόι έκανε λόγο για «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των μουσουλμάνων της Θράκης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εξαπολύοντας παράλληλα πυρά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης «η οποία παρακολουθεί τη συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός ενός κράτους μέλους της».

Στη δήλωσή του ανέφερε ότι αυτή η πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης «ακολουθείται για δεκαετίες κατά της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης με πρόσχημα τα μέτρα λιτότητας και το μειωμένο αριθμό εγγραφών μαθητών», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τα τελευταία 25 χρόνια ο αριθμός των σχολείων μειώθηκε κατά το ήμισυ από 231 σε 115.

Με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ακσόι, η τουρκική κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι επιδιώκει να διαμορφώσει μια ατζέντα «εφ’ όλης της ύλης» με όλα τα ζητήματα που την ενδιαφέρουν θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την ίδια άπαξ και καταφέρει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ελληνική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.