Το «θωρακισμένο» ΕΣΥ – Ελλείψεις, κενά και αφόρητη κόπωση του προσωπικού

Το «θωρακισμένο» ΕΣΥ –  Ελλείψεις, κενά και αφόρητη κόπωση του προσωπικού

 «Το σύστημα Υγείας ήταν και παραμένει έτοιμο στις διαφορετικές βαθμίδες ανάλογα με την εξέλιξη του ιού» είπε ο κ Χαρδαλιάς στην απογευματινή ενημέρωση της Παρασκευής με τον κ. Κοντοζαμάνη να προσθέτει ότι «το σύστημα Υγείας όπως τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη».

Καθημερινά όμως οι ανακοινώσεις εργαζόμενων στα νοσοκομεία, που αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα του Covid-19 και τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο, παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα με ελλείψεις, κενά και αφόρητη κόπωση.

Τα νοσοκομεία μετράνε καθημερινά κρούσματα σε υγειονομικούς που τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει έτσι τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις εργαζομένων από άλλα τμήματα δημιουργώντας και άλλα κενά.

Ένα από τα δεκάδες παραδείγματα είναι και η περίπτωση του ΑΧΕΠΑ που πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στο ιό από την προηγούμενη εβδομάδα. Το Σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Παντελιάδη για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο ΑΧΕΠΑ μετά και τη μεγάλη διασπορά του covid 19.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι με Δελτίο Τύπου στις 7/10/20 είχαν τονίσει τους κινδύνους για ασθενείς και εργαζόμενους «χωρίς να υπάρξει από πλευράς του Διοικητή καμιά προσπάθεια βελτίωσης» όπως αναφέρουν και καταγγέλλουν ότι «και μετά τη διασπορά ανάμεσα στο προσωπικό συνεχίζονται οι ίδιες τακτικές που καταγγείλαμε. Υπάρχουν καθημερινά συνεχείς μετακινήσεις νοσηλευτών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Όλοι αυτοί καλούνται να εργαστούν σε χώρους που δεν γνωρίζουν, με κομμένες άδειες και ρεπό, κατάσταση που συνεχίζεται από την αρχή της πανδημίας. Κάθε διαμαρτυρία εργαζομένου για την κατάσταση αντιμετωπίζεται με απόλυτο τρόπο. Παρά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί μετά τη διασπορά καμιά επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε από την πλευρά του Διοικητή. Γεγονός που επιτείνει την αναταραχή που επικρατεί» και ζητούν να ληφθούν και μέτρα ώστε το νοσοκομείο να θωρακιστεί ενόψει του μεγαλύτερου κύματος που βλέπουμε να πλησιάζει.

Χωρίς θωράκιση και η Χίος

Στην Χίο που η αύξηση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο λένε ότι έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια τους με το προσωπικό να καταβάλλει καθημερινά τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και την υποστελέχωση των κλινικών.

Οι εργαζόμενοι παράλληλα θέτουν και το θέμα των περιορισμένων μέσων ατομικής προστασίας που διαθέτουν.

«Δεν δεχόμαστε άλλο να λογαριάζεται η προστασία της δημόσιας υγείας ως κόστος και την ίδια ώρα να διατίθεται πακτωλός χρημάτων σε ιδιωτικές κλινικές και ΜΕΘ, σε καναλάρχες και σε νέα εξοπλιστικά πολεμικά προγράμματα .Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, πριν να είναι αργά» αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση τους.

Τέλος, μιλούν για την «υποκριτική στάση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη», ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, στο και πέντε και υπό το βάρος των τελευταίων γεγονότων συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία «θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υγειονομική κατάσταση της ΒΙΑΛ και του νησιού, γενικότερα…».

Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης στη σύσκεψη αυτή δεν εκλήθη επίσημα κανείς επιστημονικός φορέας, ούτε καν η ειδική λοιμωξιολόγος του Νοσοκομείου. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter