Το top-10 των Cahiers du Cinema για το 2021

Το top-10 των Cahiers du Cinema για το 2021

Όπως κάνει τα τελευταία χρόνια το γαλλικό κινηματογραφικό περιοδικό Cahiers du Cinema, πρώτο από όλους ανακοίνωσε τα δικά του αγαπημένα φιλμ της χρονιάς.

Με εκπλήξεις, ανατροπές αλλά και επιλογές που δείχνουν το ιδιαίτερο πνεύμα του θρυλικού γαλλικού περιοδικού, η δεκάδα των κορυφαίων ταινιών για το 2021 σύμφωνα με τις προτιμήσεις των συντακτών του, τοποθετεί στην κορυφαία θέση ένα σπουδαίο φιλμ που προβλήθηκε πριν από μερικούς μήνες και στη χώρα μας αλλά δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο.

Ο λόγος για την ταινία «First Cow» της αμερικανίδας Κέλι Ράιχαρντ, μια αφοπλιστική και συγκλονιστική αλληγορία γύρω από το χτίσιμο της Αμερικής και τη θεμελίωση του καπιταλισμού.

Στις επόμενες θέσεις συναντάμε αυστηρές σινεφίλ προτάσεις αλλά και mainstream παραγωγές, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός της Ράιχαρντ, μόλις δύο ακόμη ονόματα αμερικανών σκηνοθετών, του Γουές Άντερσον και του Πολ Σρέιντερ, κοσμούν την λίστα.

Αναλυτικά το top-10 των Cahiers du Cinema:

1.First Cow της Κέλι Ράιχαρντ. Τρυφερό, λυρικό αλλά και απρόσμενα σκληρό μάθημα ιστορίας για την αποικιοκρατία και την επίδραση της στην γέννηση της Αγριας Δύσης και της Αμερικής.

2. Annette του Λεός Καράξ. Το πειραγμένο μιούζικαλ του αιρετικού γάλλου δημιουργού με τους Άνταμ Ντράιβερ και Μαριόν Κοτιγιάρ.

3. Ανάμνηση του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν. Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο 74ο Φεστιβάλ των Καννών για τη νέα ταινία του ταϋλανδού δημιουργού που έχει πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον.

4. Drive my Car. Η δεύτερη μόλις ταινία του ιάπωνα Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι που αποτελεί διασκευή διηγήματος του Χαρούκι Μουρακάμι κι έχει ως πρωταγωνιστή ένα θεατρικό σκηνοθέτη που αναλαμβάνει μετά από το χαμό της γυναίκας του το ανέβασμα του «Θείου Βάνια».

5. France του Μπρουνό Ντιμόν. Η Λεά Σεϊντού στην καλύτερη μέχρι τώρα ερμηνεία της καριέρας της υποδύεται μια διάσημη γαλλίδα δημοσιογράφου που πασχίζει να βρει την ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και καριέρας.

6. Η Γαλλική Αποστολή του Γουές Αντερσον. Ο φρενήρης ρυθμός στις εναλλαγές στυλιζαρισμένων εικόνων και ιδεολογικών κάδρων κατά τη διαδικασία δημιουργίας του τελευταίου τεύχους ενός περιοδικού.

7. À l’abordage του Γκιγιόμ Μπρακ. Μια διαπεραστική και παιχνιδιάρικη απεικόνιση των κοινωνικών και πολιτιστικών στρωμάτων της σύγχρονης γαλλικής κοινωνίας, διανθισμένη με τα αιώνια ερωτήματα της αγάπης και της φίλιας.

8. Το κορίτσι και η αράχνη των Ραμόν Τσούρχερ, και Σίλβαν Τσούρχερ. Το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας με θέμα την ενότητα των ανθρώπων είναι μια κωμικοτραγική ταινία καταστροφής αλλά και μια ποιητική μπαλάντα για την αλλαγή και την παροδικότητα.

9. The Card Counter. Μια συνταρακτική ιστορία εκδίκησης δια χειρός Πολ Σρέιντερ με ένα καστ (Όσκαρ Άιζακ, Γουίλεμ Νταφό, Τάι Σέρινταν) για πολλά βραβεία.

10. Μπενεντέτα. Η τολμηρή επιστροφή του Πολ Βερχόφεν μετά από την προκλητική «Εκείνη» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ το 2016 κινείται σε εξίσου αχαρτογράφητα ερωτικά και άκρως βέβηλα κινηματογραφικά ύδατα.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter