Το τρένο που απομακρύνεται

Το τρένο που απομακρύνεται

Γράφει από το Ελσίνκι, ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Λίγες ώρες πριν το παιχνίδι που θα κρίνει τη συμμετοχή της στη β’ φάση του Ευρωμπάσκετ, η Εθνική βρήκε τρόπο να αποκαρδιώσει εαυτήν και αλλήλους, με μία εμφάνιση ακόμα χειρότερη από αυτές που είχαν προηγηθεί, εδώ στο Ελσίνκι.

Η Φινλανδία και οι 12.000 φίλαθλοι που μαζεύτηκαν στη Χάρτβαλ Αρένα δεν αισθάνθηκαν παρά ελάχιστη απειλή από την άλλοτε σκληροτράχηλη ελληνική ομάδα και πανηγύρισαν με την καρδιά τους το ηχηρό 89-77.

Εάν το ζητούμενο ήταν «μία βραδιά ψυχολογικής ανόρθωσης», όπως έλεγε ο Κώστας Μίσσας την παραμονή του παιχνιδιού, η σύγκρουση με τους οικοδεσπότες έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Η Εθνική έχασε την επαφή με το σκορ από τα πρώτα λεπτά κιόλας (1-12) και αντεπιτέθηκε όταν είδε τη διαφορά να εκτοξεύεται στους 20 πόντους (36-56).

Ακόμα και όταν έφτασε να αναπνέει στον σβέρκο των Φινλανδών (65-69), βρήκε τρόπο να τα κάνει σαλάτα, με αντιαθλητικό φάουλ του Μάντζαρη και τεχνική ποινή, που έστησε ξανά τους οικοδεσπότες στα πόδια τους. Το αποτέλεσμα κρίθηκε μόλις στο τελευταίο δίλεπτο, αλλά το τρένο είχε απομακρυνθεί από νωρίς.

Το μοναδικό κέρδος της Εθνικής ήταν η παθιασμένη προσπάθεια ορισμένων δυναμικών εφεδρικών, όπως ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Δημήτρης Αγραβάνης και οι ανάσες που παράλληλα εξοικονόμησαν οι βασικοί (Πρίντεζης, Μπουρούσης, Καλάθης κ.α.), αγκυροβολημένοι από το 25ο λεπτό στον πάγκο.

Εάν η συνταγή του τελευταίου 15λεπτου εφαρμοστεί και στο αυριανό, τελευταίο ματς του Ομίλου, η Εθνική θα κερδίσει και θα πάει στην Κωνσταντινούπολη. Θα είναι το μη χείρον, στο τέλος ενός εφιαλτικού επταημέρου. Μετά το ματς, μάλιστα, ο γ.γ. της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης δέχθηκε έντονη φραστική επίθεση από μια χούφτα οργισμένους Έλληνες θεατές, από τις κερκίδες του γηπέδου.

Βαθμολογικά, το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερη σημασία, οπότε η ήττα μπορεί να χαρακτηριστεί «ανώδυνη». Αυτό που ίσχυε τη Δευτέρα ισχύει και τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Εάν η Εθνική ηττηθεί από την ιδιαίτερα επικίνδυνη Πολωνία αύριο το απόγευμα (17.30), θα επιστρέψει με χαμηλωμένο βλέμμα στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίσει ποτέ τις ομορφιές της Κωνσταντινούπολης. Ο μόνος που θα πάει στην Πόλη, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος αγωνίζεται στη Φενέρμπαχτσε.

Αντιθέτως, η νίκη επί των Πολωνών προσφέρει εγγυημένη συμμετοχή στη φάση των «16», όπου θα περιμένει, το Σάββατο η σχεδόν βέβαιη «πρωταθλήτρια» του Ομίλου του Τελ Αβίβ, Λιθουανία.

Και αν από κάποιο θαύμα η Εθνική αναστηθεί και φτάσει ως τα προημιτελικά, η αποψινή ήττα από τους Φινλανδούς μπορεί να αποδειχθεί κρυμμένη ευλογία, αφού κρατάει ανοιχτό τον δρόμο προς τα μετάλλια. Αποκλείεται πλέον να συναντηθούμε με τους φίλους μας τους Ισπανούς.

Πάντως, οι πρωταθλητές του 2015 δυσκολεύτηκαν πολύ να ξεφορτωθούν την Κροατία σήμερα (79-73). Αν μη τι άλλο, δεν δείχνουν αχτύπητοι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter