Το τρέξιμο καταστρέφει τα δόντια των δρομέων;

Το τρέξιμο καταστρέφει τα δόντια των δρομέων;

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες αθλητές η εντατική προπόνηση μπορεί να συμβάλει με απρόσμενους τρόπους στα οδοντιατρικά προβλήματα.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, επιχείρησαν να εξακριβώσουν κατά πόσο οι αθλητές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας και άλλων οδοντικών προβλημάτων.

Η ανάλυση των στοιχείων και του σάλιου των εθελοντών έδειξε ότι η οδοντική υγεία και τα δείγματα σιέλου παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους εθελοντές.

Οι πιο… γρήγοροι

Σε σχέση με τους μη αθλητές εθελοντές, οι τριαθλητές που έκαναν 35 λεπτά τζόγκιγκ με ολοένα μεγαλύτερη ένταση, αντιμετώπιζαν σημαντικά πιο έντονη διάβρωση της αδαμαντίνης ουσίας των δοντιών (είναι το σκληρό εξωτερικό περίβλημά τους).

Είχαν επίσης πιο προχωρημένη τερηδόνα, ανάλογα με τη διάρκεια της ημερήσιας προπόνησής τους. Επειδή το σάλιο ασκεί πολύ ισχυρή προστατευτική δράση στα δόντια, η μείωση της παραγωγής του και η αλλαγή στη χημική σύστασή του κατά την άσκηση είναι πιθανό να ευθύνονται για τα προβλήματα αυτά. Η έρευνα δημοσιεύεται στη «Σκανδιναβική Επιθεώρηση Ιατρικής και Επιστήμης στα Αθλήματα» (SJMSS).

Αναστροφή τροφών

Επίσης, επεισόδια αναστροφής τροφών μπορούν να συμβούν εκούσια ή ακούσια, και λόγω των γαστρικών υγρών δημιουργούν ένα όξινο στοματικό περιβάλλον ικανό για διαβρώσεις των δοντιών. Παρατηρείται πιο συχνά σε αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν σε αθλήματα όπου το σωματικό βάρος, το αδύνατο σώμα και η καλλίγραμμη εμφάνιση παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ακούσια, μπορεί να έχει τέτοια περιστατικά αναστροφής τροφών λόγω της έντασης και της διάρκειας της αθλητικής του προσπάθειας (σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων). Η προσπάθεια του αθλητή να ξεπεράσει τα προσωπικά του όρια, το άγχος, η υπογλυκαιμία, η θερμική νόσος μπορούν να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα.

Τέλος, πρόβλημα φέρεται να δημιουργούν και τα προϊόντα που καταναλώνουν οι δρομείς. Ενεργειακά ποτά, τζελάκια, μπάρες και γενικότερα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη προκειμένου να αυξήσουν την ενέργεια, παίζουν ρόλο στην υγεία των δοντιών.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι, ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια. Κυρίως κινδυνεύουν οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και ίσως οι αθλούμενοι που τρέχουν προπονητικά πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα.

Πάντα σε συνάρτηση με την υγιεινή και την… πάστα των δοντιών.

Πηγή: runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter