Το τρίλεπτο της αισιοδοξίας

Το τρίλεπτο της αισιοδοξίας

Aυτό που συνέβη στο τουρνουά «Ακρόπολις» ήταν απολύτως απρόσμενο και απολύτως ευπρόσδεκτο: το κλίμα στην ταραγμένη Εθνική Ανδρών εξωραΐστηκε μέσα σε ένα σκάρτο αγωνιστικό τρίλεπτο!

Το 12-0 με το οποίο η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε το τελευταίο της φιλικό, απέναντι στη Σερβία, την έκανε πιο αισιόδοξη και ταυτόχρονα της πρόσφερε μία αγωνιστική πυξίδα για τη συνέχεια.

Το μοναδικό μονοπάτι προς την πρόοδο ξεκινάει από την πιεστική άμυνα σε ολόκληρο το γήπεδο ή, αν πρέπει να διατυπώσουμε το ίδιο αξίωμα με λιγότερο τεχνικούς όρους, από την επιθυμία, την αυταπάρνηση, την ευψυχία, το πάθος.

Το «refuse to lose» είναι η κληρονομιά που παρέδωσαν οι απόμαχοι, πλέον, άσοι του παρελθόντος στη νεώτερη γενιά, αυτή που στελεχώνει την Εθνική του 2017.

Η αναστάτωση των εβδομάδων που προηγήθηκαν αποπροσανατόλισε την ομάδα και την έκανε να μπει στην τελική ευθεία με χαμηλωμένα βλέμματα.

Το Ευρωμπάσκετ αρχίζει σε πέντε μέρες, αλλά η χθεσινή πρόβα τζενεράλε έβαλε στις αποσκευές της ομάδας ένα πολύτιμο εφόδιο: τη, συγκρατημένη, έστω, αισιοδοξία.

Θα ήταν προφανώς προτιμότερη μία νίκη, ώστε να ευχαριστηθεί και ο κόσμος που ανηφόρισε στο ΟΑΚΑ γεμάτος θετική ενέργεια, αλλά η κόπωση των τελευταίων ημερών έκανε τα χέρια των παικτών βαριά και τα πόδια «ξύλινα».

Δεν πρόκειται φυσικά να έχει 3/20 τρίποντα σε επίσημο αγώνα μία ομάδα με τόσο ταλέντο ούτε να χάσει όλες τις κρίσιμες βολές. Όταν τα κορμιά λυθούν, τα ποσοστά ευστοχίας θα βελτιωθούν.

Το στοίχημα είναι να μείνει ο δείκτης της αμυντικής προσπάθειας και της σύμπνοιας τόσο ψηλά όσο τον τοποθέτησαν οι Ελληνες διεθνείς στο φινάλε του αγώνα με τους Σέρβους.

Ο Κώστας Μίσσας απέκλεισε τους νεοσσούς Μήτογλου-Λαρεντζάκη από την τελική δωδεκάδα και σιγά σιγά μοίρασε τους ρόλους στους παίκτες που θα τραβήξουν το κουπί.

Η επιστροφή του ελαφρά τραυματισμένου Νίκου Παππά συμπληρώνει το περιφερειακό κουαρτέτο και δίνει ανάσες στους Σλούκα, Καλάθη, Μάντζαρη.

Οι δύο «Παπ» του Ολυμπιακού, Παπανικολάου και Παπαπέτρου, θα μοιραστούν τη θέση «3» που έμεινε ορφανή μετά την αδόκητη αποχώρηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι αναντικατάστατος στο «4», αλλά οι Αγραβάνης και Θανάσης Αντετοκούνμπο προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις όταν οι συνθήκες απαιτούν τη συμμετοχή κάποιου καμικάζι.

Πίσω από τον αρχηγό Γιάννη Μπουρούση, θα διεκδικήσουν χρόνο στη θέση του σέντερ οι Παπαγιάννης, Μπόγρης.

Η ομάδα έχει ελλείψεις και ελαττώματα, αλλά αξίζει τη στήριξη, αφού θα παλέψει αφιλοκερδώς για μία διάκριση, με ελάχιστους υποστηρικτές στο πλευρό της και αμέτρητους «επιστήθιους εχθρούς» που περιμένουν στη γωνία.

Σε μερικούς φταίει εκ προοιμίου ο Βασιλακόπουλος, άλλοι τα βάζουν μονίμως με τον προπονητή ανεξαρτήτως ονόματος, ενώ η διόλου σιωπηρή πλειοψηφία των πρασινοκόκκινων οπαδών παραμονεύει για να στηλιτεύσει αόρατες κλίκες και ανύπαρκτες συνωμοσίες. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

Οι παίκτες που φοράνε το εθνόσημο από την τρυφερή ηλικία των 15 ετών, όπως ο Κώστας Σλούκας που ανοίγει την καρδιά του στο αυριανό Documento, έχουν πλέον τον λόγο.

Εάν πετύχουν κάτι σπουδαίο, θα το οφείλουν σχεδόν αποκλειστικά στον εαυτό τους και στους λίγους ρομαντικούς που ακολουθούν πιστά την Εθνική ομάδα. Εάν αποτύχουν, θα έχουν, αν μη τι άλλο, μία σειρά από ισχυρά άλλοθι.

Το πραγματικό στοίχημα είναι να μείνουν ως το τέλος ενωμένοι όπως αρμόζει σε Εθνική ομάδα και να επιστρέψουν από την Κωνσταντινούπολη μονιασμένοι. Επίσημα αγαπημένοι!

Η εφημερίδα μας θα είναι δίπλα τους για να σας περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την πορεία τους στο Ευρωμπάσκετ που βρίσκεται επί θύραις.

Το πρώτο τζάμπολ θα γίνει την Πέμπτη στις 16.30, με παρτενέρ της Εθνικής μας τη θεωρητικά αδύναμη, αλλά επικίνδυνη λόγω των ιδιαιτεροτήτων μιας πρεμιέρας, Ισλανδία.

Στον ίδιο Όμιλο βρίσκονται, κατά σειρά εμφανίσεως, η Γαλλία, η Σλοβενία, η Φινλανδία και η Πολωνία. Οι τέσσερις πρώτοι θα πάνε στην Κωνσταντινούπολη για την τελική φάση, η οποία θα αρχίσει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε, η Εθνική μας έχει ακριβώς δύο εβδομάδες για να γίνει ομάδα με τα όλα της. Δεν είναι και λίγες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter