Το τρίτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Από την παρουσίαση του τρίτου πακέτου στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Νέες παρεμβάσεις για την οικονομία, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε πέντε παρεμβάσεις στην οικονομικά οι οποίες συνοπτικά είναι

Για τις τράπεζες: Διευκολύνσεις στην πληρωμή δόσεων των εξυπηρετούμενων δανείων και για όσους λαμβάνουν την έκτακτη ενίσχυση ενώ αναστέλλονται οι δόσεις για τρεις μήνες.

Η ενίσχυση των 800 ευρώ: Όλοι οι εργαζόμενοι που πλήττονται θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις. Θα ληφθούν και μέτρα κάλυψης για τις ασφαλιστικές δαπάνες. Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα οι κωδικοί των κλάδων που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες. Περιλαμβάνονται περίπου 440.000 επιχειρήσεις με συνολικό τζίρο 6,5 δισ. και 1,4 εκατ. εργαζόμενους. 

800 ευρώ βοήθημα και για όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η έως 17η Μαρτίου.

Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί, όμως θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να το μεταφέρουν χωρίς κυρώσεις και να το καταβάλλουν με το επίδομα αδείας το καλοκαίρι.

Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός αυξημένος κατά 4 δισ. ευρώ στα ταμειακά αποθέματα του υπουργείου Οικονομικών.

Μέτρα του υπουργείου Εργασίας

Μέτρα-παρεμβάσεις για εργαζομένους και συνταξιούχους, στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου στήριξης της οικονομίας και των επιχείρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Ειδικότερα, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης εάν δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες.

Το μέτρο, όπως υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, είναι προσωρινό έκτακτο και αναγκαίο για τη συγκράτηση της ανεργίας, και για τη μείωση των μισθολογικών εξόδων, στο πλαίσιο του κοινωνικο δείκτη προστασίας

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου η απόλυση είναι άκυρη.

Ο εργοδότης υποχρεούνται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι όσοι σε καθεστώς αναγκαστικής διακοπής εργασίας έως τον Απρίλιο του 2020.

Το ποσό των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Ο εργοδότης πρέπει να ενημερώσει το σύστημα «Εργάνη» μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι απολυμένοι πριν από την έναρξη της κρίσης, και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου. 

Για το δώρο Πάσχα και ειδικά για τους εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση ρευστότητας, δυνατότητα καταβολής δώρου Πάσχα στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας.

Οσον αφορά τον e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους, σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για καταβολή συντάξεων μη-μισθωτών στις 24 Μαρτίου αντί 26ης ΜΑρτίου. Δημόσιο 27 ΜΑρτίου, συντάξεις μισθωτών καταβολή στις 30 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα. Ενημερώνω τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να πάτε στις τράπεζες, οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. 

Μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης

Από την πλευρά του ο Άδωνης Γεωργιάδης μίλησε για τις εισπρακτικές εταιρείες, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξουν πλέον συνεχείς οχλήσεις προς τους δανειολήπτες.

Για τα αντισηπτικά και τις μάσκες προειδοποίησε ότι τα πρώτα πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν, θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα. Ενώ παρότι προμηθεύτηκαν τις αναγκαίες ποσότητες τα super market, από το απόγευμα της Πέμπτης παρατηρήθηκε έλλειψη γιατί, προφανώς, δεν τηρήθηκε η οδηγία για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη. Όμως, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, με τη δημοσίευση της ΠΝΠ σήμερα Παρασκευή, η οδηγία γίνεται νόμος του κράτους με σοβαρές ποινές για όλους.

Τέλος, για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μετά την κρίση, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το σχετικό ποσό που δύναται να διατεθεί σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών προς τις ΜΜΕ διπλασιάζεται και μπορεί να ανέλθει ως τα 6 δισ.

Πηγή: efsyn,gr, naftemporiki,gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.