Το Τσέρνομπιλ στα μέτρα του Πούτιν

Το Τσέρνομπιλ στα μέτρα του Πούτιν

Το ξέρατε ότι ένας πράκτορας της CIA «ήταν παρών» στην πυρηνική τραγωδία του Τσέρνομπιλ; Οτι οι Αμερικανοί «ακτινογραφούσαν» τον μοιραίο σταθμό στην Ουκρανία συλλέγοντας πληροφορίες;

Οτι έκαναν τα πάντα για να προκαλέσουν το ατύχημα της 26ης Απριλίου 1986 που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 42 νεκρούς και πρωτοφανή καταστροφή; Αυτό υποστηρίζει ένα νέο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με λεφτά της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom και θα μεταδοθεί από το ρωσικό κανάλι NTV. Η ταινία φέρνει το Τσέρνομπιλ στα μέτρα του Πούτιν. 

Καιρό τώρα φιλοκαθεστωτικά ρωσικά ΜΜΕ απαιτούσαν να δοθεί μια «πατριωτική απάντηση» στην «προπαγάνδα των εχθρών της Ρωσίας», που λένε ότι για το δυστύχημα φταίει μια βαριά αλυσίδα από ανθρώπινα λάθη στο πλαίσιο της γραφειοκρατικής αφασίας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. 

Η απάντηση είναι μια συρραφή από θεωρίες συνωμοσίας με αφανείς ήρωες τους πράκτορες της αντικατασκοπείας του Κρεμλίνου οι οποίοι υποτίθεται ότι βρίσκονταν στα ίχνη του Αμερικανού εχθρού για να αποτρέψουν το σαμποτάζ. 

Αγκάθι για την αντιφατική αγιοποίηση ολόκληρης της ρωσικής ιστορίας (σαν «ένα πράγμα» –και μεγαλειώδες– προβάλλονται οι τσάροι, η Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Στάλιν, η ορθοδοξία και η μετασοβιετική Ρωσία) ήταν η μίνι σειρά «Chernobyl» του HBO που έκανε πρεμιέρα λίγο μετά το τέλος του «Game of thrones». 

«Αυτή η σειρά δεν έδειξε το πιο σημαντικό πράγμα: τη νίκη μας» έγραψε η «Κομσομόλσκαγια Πράβντα». Και επιστράτευσε τον βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή Ντμίτρι Στεσίν, ζωντανό θρύλο της ρωσικής δημοσιογραφίας, ο οποίος σε άρθρο του υποστήριξε ότι «σκοπός της σειράς του ΗΒΟ είναι να σαμποτάρει η Δύση τις δουλειές της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom στο εξωτερικό». 

Κι όλα έδεσαν γλυκά, σαν παραδοσιακή ρωσική τούρτα μελιού μέντοβικ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter