Το Τσεσμέ στην καρδιά του Β. Αιγαίου – Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις

Το Τσεσμέ στην καρδιά του Β. Αιγαίου – Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις

• Κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ σιωπούν επιδεικτικά.

Εν μέσω πλήρους αφωνίας της Αθήνας η Τουρκία επί της ουσίας αναβάθμισε τις προκλήσεις της μεταφέροντας την ένταση στην καρδιά του Αιγαίου την ώρα που η Κυβέρνηση στην ημεδαπή αναμένει ακόμη απάντηση για τον νέο γύρο των διερευνητικών (τουλάχιστον έτσι δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τελευταία συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ) και λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. όπου όπως όλοι ομολογούν δεν θα υπάρξει ούτε αναφορά σε κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Τσεσμέ, ένα πεπαλαιωμένο ερευνητικό σκάφος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται στο Β. Αιγαίο και κινείται στα όρια του 25ου παραλλήλου που τέμνει το Αιγαίο στη μέση δοκιμάζοντας στο πεδίο αυτήν τη φορά την πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα συνεπώς το Αιγαίο χωρίζεται με τη γνωστή θεωρεία της μέσης γραμμής.

Προκαλεί δε αλγεινές εντυπώσεις η αφωνία τόσο της Κυβέρνησης (θυμίζουμε ότι είναι η κυβέρνηση των λεγόμενων «Μακεδονομάχων») όσο και των ΜΜΕ τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν αντέδρασαν, έστω και υποτονικά, στην παραβίαση της δυνητικά ελληνικής ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο ανατολικότερα της Ρόδου, της Καρπάθου. Της Κάσου και της Κρήτης αλλά και νοτίως του Καστελόριζου από το Όρουτς Ρέις αλλά τώρα έχασαν τη φωνή τους για τις έρευνες του Τσεσμέ στην καρδιά του Αιγαίου. Μάλιστα η Κυβέρνηση μετά τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο για ενόχληση του πλοίου από ελληνικά μαχητικά απέσυρε ακόμη και το σκάφος του λιμενικού που το επιτηρούσε διακριτικά ενώ ΜΜΕ στην Ελλάδα μιλούν για αβλαβή διέλευση σε διεθνή ύδατα την ώρα που στην Τουρκία αναφέρονται ευθέως σε «έρευνες» ενώ η Navtex που έχει εκδοθεί αφορά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Την ίδια βέβαια ώρα η Τουρκία κλιμακώνει τις ενέργειές της σε όλα τα μέτωπα με τουρκικά uav’s να που πετούν πάνω από τη Λήμνο και κοντά στην Αλεξανδρούπολη στέλνοντας μήνυμα ακόμη και στις ΗΠΑ ελικόπτερα της οποίας βρίσκονται στην ακριτική πόλη για άσκηση με ελληνικά ελικόπτερα ενώ σε κείμενο-αναφορά προς τον ΟΗΕ στις 17 Φεβρουαρίου που υπογράφει η «Ομοσπονδία Τούρκων Δυτ.Θράκης» η Ελλάδα κατηγορείται η Ελλάδα για θέμα μειονότητας όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Αντιδρούν πέντε πρώην στελέχη της ΝΔ 

Στο θέμα του Τσεσμέ αντέδρασαν έντονα πέντε κορυφαία πρώην στελέχη της ΝΔ. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγγ. Αντώναρος, οι πρώην υπουργοί Χρήστος Ζώης, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Σάββας Τσιτουρίδης και η πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών & Άμυνας Κρινιώ Κανελλοπούλου ζητούν από την κυβέρνηση να στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία «ότι η παρουσία του στολίσκου της σε ελληνικές περιοχές δεν είναι αποδεκτή» και να το αποσύρει αμέσως. Παράλληλα σημειώνουν ότι «Εάν η Τουρκία αρνηθεί τη συμμόρφωση, πρέπει να ανακοπεί ο πλους του Τσεσμέ με όλα τα ενδεικνυόμενα μέσα που επιβάλλει η εθνική περηφάνεια κι αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα. Ταυτόχρονα πρέπει να ματαιωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας σε οποιασδήποτε μορφής διαβουλεύσεις».

Δείτε επίσης: Πολιτική παρέμβαση 5 πρώην υπουργών της ΝΔ για τα ελληνοτουρκικά – «Καμπανάκι» στον Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter