Το τυράκι του 9% και η φάκα του 1 εκατομμυρίου

Το τυράκι του 9% και η φάκα του 1 εκατομμυρίου

Η_x000D_
στόχευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι στην κυριολεξία χειρουργική! 

Υπερβαίνουν κατά τι το 1.000.000 οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα και αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 (29%) των φορολογουμένων… Με την οικογένειά τους επηρεάζουν δύο με τρία εκατομμύρια άτομα… Με το ισχύον εδώ και δεκαετίες φορολογικό σύστημα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή για τις πρώτες 10.000 ευρώ πληρώνουν 22%, τουτέστιν 2.200 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το 22% θα το κάνει άμεσα 9%, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι αντί για 2.200 θα πληρώσουν 900 ευρώ. Αυτό είναι το τυράκι. Τα 900 εκατομμύρια που θα στοιχίσει αυτή η μείωση ίσως να είναι διαχειρίσιμο ποσό.

Ομως οι υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη εν συνόλω, όπως σε άλλες στήλες αναλύουμε, θα δημιουργήσουν μια τρύπα που υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ…

Και αυτή είναι η φάκα…

Διότι μια τέτοια εξέλιξη για να είναι διαχειρίσιμη θα πρέπει να υπάρξουν ισόποσοι πόροι.

Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα επιτύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ στο 2,5%, δηλαδή θα εξοικονομήσει 1,8-2 δισ. ευρώ ετησίως. Τα υπόλοιπα 6 δισ.; Πού θα τα βρει;

Η απάντηση είναι «από την ανάπτυξη». Με το 20% συντελεστή που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δηλωθούν εισοδήματα πολλαπλάσια των 6 δισ. για να εισπραχτούν τόσοι φόροι λόγω… ανάπτυξης.

Και επειδή όλο αυτό μάλλον είναι σενάριο προεκλογικής φαντασίας, η εύκολη λύση θα είναι είτε ο δανεισμός είτε οι περικοπές δαπανών.

Αρα είτε κι άλλη φτώχεια είτε νέο μνημόνιο… Ή και τα δύο;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter