Το βαρέλι δεν έχει πάτο για το επιτελικό κράτος της «Μητσοτάκης ΑΕ»

Το βαρέλι δεν έχει πάτο για το επιτελικό κράτος της «Μητσοτάκης ΑΕ»

Καθημερινότητα και «κανονικότητα» έχουν γίνει ο διεθνής διασυρμός της χώρας στα μεγαλύτερα παγκόσμια Μέσα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανταπαντήσει με αθλιότητες και με στοχοποίηση των Μέσων και των δημοσιογράφων.

Φαίνεται πως εκεί που δεν πιάνει το μελάνι της λίστας Πέτσα η κυβέρνηση δυσκολεύεται να παρουσιάσει το αφήγημα της αριστείας και της αποτελεσματικότητας, με την «αξιοπιστία» την οποία διαφήμιζε ο κ. Μητσοτάκης να έχει παρέλθει πια ανεπιστρεπτί.

Και πώς να μην παρέλθει άλλωστε, όταν υποκλοπές πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων – πέρα από τις χιλιάδες των πολιτών– γίνονται μόνο σε καθεστώτα –αν γίνονται κι εκεί– σαν του κ. Ερντογάν, του κ. Ορμπάν, του κ. Πούτιν, αλλά ενδεχομένως και σε άλλων αντίστοιχων «δημοκρατικών ηγετών»…

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης μας έχει συνηθίσει στις εκτροπές και στον εκφυλισμό των θεσμών και της δημοκρατίας, όπως φυσικά και οι λοιποί μνημονιακοί κυβερνώντες χωρίς να τον συναγωνίζονται, καθώς τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών είναι καιρό τώρα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ενδεικτικά μόνο μπορεί να θυμηθεί κανείς τις πρακτικές του καθεστώτος της «Μητσοτάκης ΑΕ» για τις δημόσιες συναθροίσεις, την καθημερινή ωμή βία και καταστολή, τη φίμωση, τις διώξεις και την εξαγορά του Τύπου, τη στοχοποίηση και τις διώξεις συνδικαλιστών, ακόμη και τις παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτών με το… λάστιχο της «εθνικής ασφάλειας».

Ολα στο συνολικό πλαίσιο και στη γενικευμένη επίθεση μιας εξουσίας που συνεχίζει να φτωχοποιεί καθημερινά την κοινωνία, την ώρα που ευεργετεί καθημερινά την ντόπια και ξένη παρασιτική κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, τρομοκρατώντας παράλληλα όσες και όσους τολμούν να αντιδράσουν στον οδοστρωτήρα που ονομάζεται κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Προφανώς λοιπόν δεν πέσαμε από τα σύννεφα με όσα βλέπουμε, μαθαίνουμε και ακούμε τις τελευταίες μέρες και ώρες. Είναι όμως σε κάθε περίπτωση μια «ποιοτική αναβάθμιση» η παρακολούθηση ενός αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης από μια υπηρεσία πληροφοριών που υπάγεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά τα άλλα δηλώνει άγνοια του περιστατικού αυτού.

Η ροπή στον αυταρχισμό, στην «ερντογανοποίηση» και στον «ορμπανισμό» ξεπερνάει κάθε όριο μέσα από τις αποκαλύψεις γι’ αυτές τις πρακτικές, που εντάσσονται όμως στο συνολικό, γενικευμένο και διαχρονικό πλαίσιο που επιτρέπει στην εξουσία να κάνει φύλλο και φτερό τις ζωές των πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που αντιλαμβάνεται ως «αντιφρονούντες» ως προς τις κυβερνητικές επιλογές.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο ελαστικοποίησης της δυνατότητας «νόμιμης παρακολούθησης» που φτάνει στο σημείο να παρακολουθούνται 15.000 πολίτες και να θεωρείται νόμιμη η παρακολούθηση ενός πολιτικού αρχηγού της αντιπολίτευσης από μια υπηρεσία που υπάγεται στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση. Ενα πλαίσιο που είχε επιτρέψει όμως και επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης να παρακολουθούνται 11.000 πολίτες!

Ενα πλαίσιο στην περαιτέρω ελαστικοποίηση του οποίου συμφώνησε ακόμη και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που τώρα φέρεται να το έχει μετανιώσει, μετά τη «νόμιμη επισύνδεση» χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και γνωστοποίηση στον αρχηγό του. Ενα πλαίσιο, τέλος, που «ντύνεται» παράλληλα με τρομονόμους και άλλους τέτοιους μηχανισμούς καταστολής, αυταρχισμού και παρακράτους. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που πρέπει να αντιταχτούμε όλες και όλοι συνολικά.

Αν δεν το κάνουμε, τα καθεστώτα μιας αδιαφανούς εξουσίας μπορεί να εναλλαχθούν, η διατρητότητα όμως της ζωής των «διαφωνούντων» θα επιτείνεται όσο θα αυξάνεται και η επίθεση στα δικαιώματά τους.

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης είναι εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter