Το βραβείο δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia» της Ευρωβουλής στο Pegasus Project

Το βραβείο δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia» της Ευρωβουλής στο Pegasus Project
Η φωτογραφία της πολυσχιδούς δημοσιογράφου αποτυπωμένη έξω από τα δικαστήρια της Βαλέτας, στη Μάλτα

Η Ευρωβουλή έδωσε το βραβείο δημοσιογραφίας στους ερευνητές που αποκάλυψαν την κυβερνητική κατασκοπία σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και άλλους. Εκ μέρους της 29μελούς επιτροπής που εξέλεξε το νικητή, ο Αντονί Μπελανζέ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, παρέδωσε το έπαθλο των €20.000 στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας δημοσιογράφων πίσω από το Pegasus project.

Σχετικά με τον νικητή

Το Pegasus Project είναι μια διεθνής δημοσιογραφική πρωτοβουλία υπό τον συντονισμό των Απαγορευμένων Ιστοριών (Forbidden Stories), μιας κοινοπραξίας δημοσιογράφων, η αποστολή των οποίων είναι να ερευνήσει τις ιστορίες από δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν ή απειλήθηκαν.
Τον Ιούλιο του 2021, περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι από 17 οργανώσεις μέσων ενημέρωσης σε 10 χώρες αποκάλυψαν ότι το λογισμικό υποκλοπής Pegasus πουλήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία κυβερνο -πληροφοριών NSO Group Technologies σε κυβερνήσεις και χρησιμοποιήθηκε εναντίον τουλάχιστον 50.000 ατόμων σε όλο τον κόσμο. Τα στοιχεία που διέρρευσαν έδειξαν ότι τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι, συν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικοί ηγέτες, πολιτικοί και στρατιωτικό προσωπικό είχαν στοχοποιηθεί σε χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό, η Ουγγαρία, το Μαρόκο και η Γαλλία.

Το βραβείο δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia

Το βραβείο Daphne Caruana Galizia για τη δημοσιογραφία ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 2020, στην τρίτη επέτειο του θανάτου της.
Είναι ανοικτό σε δημοσιογράφους ή ομάδες δημοσιογράφων οποιασδήποτε εθνικότητας των οποίων οι εμπεριστατωμένες ιστορίες έχουν δημοσιευτεί ή μεταδοθεί από ένα μέσο ενημέρωσης που εδρεύει στην ΕΕ. Οι υποψήφιοι και ο τελικός νικητής επιλέγονται από ανεξάρτητη επιτροπή.
Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, blogger και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς που ανέφερε εκτενώς τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση της ιθαγένειας και τους δεσμούς της κυβέρνησης της Μάλτας με τα Panama papers. Μετά από σειρά παρενοχλήσεων και απειλών, δολοφονήθηκε σε έκρηξη αυτοκινήτου στις 16 Οκτωβρίου 2017. Η κατακραυγή για τον χειρισμό των ερευνών της δολοφονίας από τις αρχές οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter