Tο βραβείο ελευθερίας του Τύπου της UNESCO στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο της Γάζας

Tο βραβείο ελευθερίας του Τύπου της UNESCO στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο της Γάζας
Μία γυναίκα θρηνεί τον Παλαιστίνιο δημοσιογράφο Akram Al-Shafi'i που σκοτώθηκε στη Γάζα (AP Photo/Hatem Ali, File)

Όλοι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα τιμούνται με το παγκόσμιο βραβείο της UNESCO για την ελευθερία του Τύπου, ανακοίνωσε η πολιτιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

«Σε αυτούς τους καιρούς σκότους και απελπισίας, επιθυμούμε να μοιραστούμε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αναγνώρισης σε εκείνους τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή την κρίση σε τέτοιες δραματικές συνθήκες», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Βάιμπελ, πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής.

«Ως ανθρωπότητα, έχουμε τεράστιο χρέος στο θάρρος και τη δέσμευσή τους στην ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε ο Βάιμπελ κατά τη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, την Πέμπτη, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου που είναι σήμερα.

Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, η συντριπτική πλειοψηφία Παλαιστίνιοι, έχουν σκοτωθεί τους πρώτους επτά μήνες της τρέχουσας σύγκρουσης στη Γάζα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ).

Σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας ο τραγικός απολογισμός των νεκρών δημοσιογράφων είναι μεγαλύτερος από 140.

Η Audrey Azoulay, γενική διευθύντρια της UNESCO είπε ότι το βραβείο αποτίει φόρο τιμής στο θάρρος των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

Η Lucia Newman του Al Jazeera περιέγραψε το γεγονός ως μια «εξαιρετικά συναισθηματική τελετή» και τόνισε ότι «υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στο δωμάτιο που έκλαιγαν. Υπήρχαν πολλά συναισθήματα και πολύ δυνατό χειροκρότημα».

Διαβάστε επίσης:

Ελευθερία του Τύπου: Παραμένει τελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα – Στη δημοσιότητα η κατάταξη των RSF για το 2024

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες

Τουρκία: Ο στρατός σκότωσε 32 Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter