Το Βρετανικό Μουσείο αυτοτρολάρεται και μας τρολάρει

Το Βρετανικό Μουσείο αυτοτρολάρεται και μας τρολάρει
Visitors walk outside the British Museum in Bloomsbury, London, Friday, June 26, 2015. Many visitors to London know Bloomsbury as a neighborhood of books, B&Bs and the British Museum. But it’s also a district of elegant architecture, hidden parks and upscale boutiques that’s a pleasure to explore on foot. (AP Photo/Tim Ireland)

Για να ξεπλένει την ντροπή από το τεράστιο σκάνδαλο κλοπής σπάνιων αντικειμένων πεταμένων στις αποθήκες του, διοργανώνει έκθεση με τα κλεμμένα που έχουν μέχρι στιγμής ανακτηθεί.

Σε μια προσπάθεια να ξεπλύνει την ντροπή από τη διεθνή κατακραυγή που ξέσπασε με την αποκάλυψη ότι 2.000 αντικείμενα τέχνης λεηλατήθηκαν από τις αποθήκες του, το Βρετανικό Μουσείο εγκαινίασε χθες έκθεση με τίτλο «Rediscovering gems» παρουσιάζοντας μέρος από κλεμμένα αντικείμενα που έχουν επιστραφεί.

Μας δουλεύουν, προφανώς. Η αυτοτρολάρονται. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση των υπευθύνων του μουσείου να παρουσιάσουν στο κοινό λεηλατημένα αντικείμενα που κατάφεραν μέχρι στιγμής να ανακτήσουν, τα οποία δεν κλάπηκαν από κανένα ξένο, αλλά από υψηλόβαθμο υπάλληλο του ιδρύματος μέσα από τις αποθήκες όπου «φυλάσσονταν». Τώρα θυμήθηκαν να σεβαστούν και να προβάλλουν τους θησαυρούς τους, μόνο και μόνο επειδή πιάστηκαν στη φάκα.

Με την έκθεση αντικειμένων που επιστράφηκαν, για των οποίων την τύχη αδιαφόρησαν ακόμα και όταν έφτασαν στ’ αυτιά τους καταγγελίες ότι είχαν βγει προς πώληση το e-bay, προσπαθούν να μας πείσουν ότι «δεν είναι αυτό που νομίζουμε».

Ότι το μουσείο είναι ένα ευυπόληπτο και ασφαλές ίδρυμα, ότι καμιά αρχαιότητα δεν κινδυνεύει, ότι φυλάσσει και τιμά τα ξένα πολιτιστικά αγαθά που έχει υφαρπάξει από κάθε γωνιά της Γης και ότι τα προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Βρετανικό Μουσείο βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο τον περασμένο Αύγουστο με την σοκαριστική αποκάλυψη ότι εκτεταμένος αριθμός σπάνιων τεχνουργημάτων διαφόρων εποχών και πολιτισμών –σφραγίδες, πετράδια, κοσμήματα, νομίσματα μεταξύ των οποίων και ελληνικά – εκλάπησαν και διοχετεύτηκαν στο e-bay προς πώληση.

Το σκάνδαλο πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε ότι ο δράστης ήταν έφορος του μουσείου ειδικευμένος μάλιστα στις ελληνικές αρχαιότητες και ότι από το 2021 η διοίκηση είχε ενημερωθεί για τις κλοπές από τον Δανό έμπορο τέχνης Ιτάι Γκραντέλ (το Documento φιλοξένησε συνέντευξή του στις 3 Σεπτεμβρίου 2023).

Η αποκάλυψη ότι στις αποθήκες του μουσείου στοιβάζονται χιλιάδες αρχαιότητες χωρίς να έχουν καταγραφεί (γι’ αυτό και είναι πιο εύκολη η κλοπή τους) αλλά και η πλήρης αδυναμία του ιδρύματος να αντιδράσει άμεσα έφερε, εκτός από την κατακραυγή, τις ηχηρές παραιτήσεις του διευθυντή και του αναπληρωτή του. Έκτοτε, το μουσείο κάνει ο, τι μπορεί για να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του.

Η απόφαση του μουσείου να προβάλλει τους κλεμμένα αντικείμενα είναι μια μαρκετίστικη κίνηση «ξεπλύματιος» που μας βάζει ιδέες. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν όλες οι χώρες ανακτούσαν τους δικούς τους κλεμμένους θησαυρούς που «φυλάσσονται» στο Βρετανικό Μουσείο. Παγκόσμιο πολιτιστικό πάρτι με εκατομμύρια θεατές…

Τους τελευταίους έξι μήνες πάντως ομάδα του μουσείου συνεργάζεται με τη αστυνομία για την ανάκτηση των κλεμμένων αντικειμένων. Ο δρόμος προς την ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους τους όμως είναι μακρύς και δύσκολος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter