Το «χαστούκι» του Κογκρέσου στον Τραμπ

Το «χαστούκι» του Κογκρέσου στον Τραμπ

Τα φίλια πυρά που δέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ από τη Γερουσία, η οποία απέρριψε την ανάκληση του Obamacare με τρεις ψήφους Ρεπουμπλικάνων, είναι μία ακόμη προειδοποιητική βολή για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το Κογκρέσο φαίνεται σε αυτή τη φάση να οριοθετεί τις «κόκκινες γραμμές» και να καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να σεβαστεί τους κανόνες του παιχνιδιού της Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πολλάκις έχει αποκαλέσει τους πολιτικούς διαδρόμους της Ουάσινγκτον «βάλτο», τον οποίο πρέπει να καθαρίσει, δείχνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω και να επιβάλλει τους δικούς του όρους.

Μέχρι σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο προσπαθούσαν απλώς να κλείνουν τα μάτια στα στραβοπατήματα του προέδρου. Η απόφαση του βετεράνου γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Μακέιν (φωτογραφία κάτω) να καταψηφίσει την ανάκληση του νόμου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι μία από τις ενέργειες που σηματοδοτούν μία αλλαγή στη στάση τους. Μετά την απόφαση να μπλοκάρουν με νομοθεσία οποιαδήποτε προσπάθεια του Τραμπ να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας η συντριβή για το Obamacare ήταν το δεύτερο ισχυρό χτύπημα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές, το «όχι» του Μακέιν ήταν ένας τρόπος προκειμένου να εμφανιστεί η εσωτερική αντιπολίτευση χωρίς να εκτεθούν στην συντηρητική βάση άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, που επίσης ήθελαν να καταψηφίσουν.

Εδώ και μήνες ανώνυμα οι γερουσιαστές διαμαρτύρονται ότι ο Λευκός Οίκος δεν προσπαθεί να νομοθετήσει, δεν παρουσιάζει σχέδια νόμου ή κάποια ατζέντα και ο πρόεδρος περιορίζεται σε μία ασταθή συμπεριφορά με επιθετικές αναρτήσεις στο twitter και εντολές που εκπλήσσουν τους πάντες.

Το επιτελείο του Τραμπ σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις διαδικασίες στο Κογκρέσο. Η σφοδρή επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς συνάντησε σθεναρή αντίσταση στο Καπιτώλιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον Σέσιονς για την απόφαση του να τεθεί εκτός της έρευνας για τις σχέσεις του επιτελείου Τραμπ με την Ρωσία.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τσακ Γκράσλεϊ προειδοποίησε έμμεσα τον Τραμπ ότι αν απολύσει ή ωθήσει τον Σέσιονς σε παραίτηση τότε για την υπόλοιπη χρονιά η θέση του θα μείνει κενή, διότι η επιτροπή δεν έχει χρόνο για νέες ακροάσεις υποψηφίων.

Το τρίτο «αυτογκόλ» του Λευκού Οίκου ήρθε με την γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, Λίσα Μουρκόφσκι, η οποία επίσης καταψήφισε μαζί με τον Τζον Μακέιν.

Πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Εσωτερικών, Ραιάν Ζίνκε κάλεσε την γερουσιαστή και την ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να την τιμωρήσει και να αλλάξει θέση σε πολλά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα στην Αλάσκα, όπου εκλέγεται. Για παράδειγμα μπορεί να μπλοκάρει τη εκμετάλλευση φυσικών πόρων ή την κατασκευή νέων δρόμων. Η γερουσιαστής επέμεινε στη θέση της αλλά ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι δεν πόνταρε στα αντίποινα.

Η Λίσα Μουρκόφσκι είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχει σε αυτά τα θέματα το υπουργείο Εσωτερικών και μπορεί να κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη για τον Ράιαν Ζίνκε. Ήδη η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει επ’ αόριστον την έγκριση κάποιων διορισμών, τις ζητούσε διακαώς το υπουργείο Εσωτερικών. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter