Το ξεθώριασμα των λαϊκιστών

Το ξεθώριασμα των λαϊκιστών

Μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κίνα Ρεξ Τίλερσον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ ανακοινώθηκε η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας με την οποία προβλέπεται αμοιβαίος σεβασμός και επωφελής συνεργασία για τις δύο χώρες.

Η επίσκεψη και η συμφωνία θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως υπαναχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τις προεκλογικές του θέσεις εναντίον της Κίνας για εμπορική αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα.

Ομως δεν είναι η μόνη περίπτωση, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπαναχωρεί απο τις προεκλογικές του θέσεις αφού το φαινόμενο τείνει να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Κάτι ανάλογο κάνει σε όλα τα θέματα εσωτερικά και διεθνή.

Την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε την πολιτική που είχε προεκλογικά εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ για κατάργηση του συστήματος υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλψης που είχε νομοθετήσει ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα το γνωστό Obamacare, το οποίο αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης της προεκλογικής προεκλογικής εκστρατείας.

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή του Obamacare αποσύρθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μεταξύ βουλευτών του ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι οποίοι διαμαρτυρύθηκαν είτε για το κόστος της αλλαγής ή για το ότι το νέο προτεινόμενο σχέδιο δεν ανταποκρίνεται τόσο όσο θα ήθελαν στην απαγκίστρωση του δημοσίου.

Αυτή η εξέλιξη μοιάζει με πολιτική ήττα του Προέδρου. Δεν είναι βέβαια παρόμοιας σημασίας με τις υπαναχωρήσεις που έχει ήδη κάνει στα θέματα των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, την Κίνα και το ΝΑΤΟ. Δεν εχει την ίδια γεω-πολιτική διάσταση άλλα είναι εξ ίσου μεγάλη αφού αποτέλεσε αιτία για να χάσει η Wall Street την δυναμική της και να πέσουν σημαντικά οι χρηματιστηριακοί δείκτες αφού οι επενδυτές έτρεφαν προσδοκίες για μείωση της φορολογίας, αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές και φυσικά μείωση των δαπανών για την υγεία και κοινωνική ασφάλιση των μη προνομιούχων Αμερικανών.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή 20.596.72 μοναδες από τις 20.902,98 στην αρχή της εβδομάδας και αρκετά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 21.155,55 μονάδων που ειχε «γραψει» την 1 Μαρτιου 2017.

Τα φορολογικά δώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε στις επιχειρήσεις δεν ήρθαν ακόμα αλλά καθυστερούν, με αποτέλεσμα να προσγειώνονται και οι προσδοκίες.

Μια πτώση των δεικτών της Wall Street θεωρείται μεγάλο γεγονός, λόγω της τεράστιας συγκέντρωσης πλούτου. Μια νέα κακή εξέλιξη μπορεί να έχει διεθνείς προεκτάσεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι περαιτέρω πτώση της Wall Street μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για τους αμερικανούς και ενδεχομένως για τους ευρωπαίους λαϊκιστές.

Οι εθνικο-λαικιστές σε όλες τις χώρες υπόσχονται τα πάντα προκειμένου να ανακατέψουν την τράπουλα, να κουνήσουν το κατεστημένο και να ενθουσιάσουν το πλήθος. Όμως όταν ανέβουν στην εξουσία αυτά που υπόσχονται δεν μπορούν να υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο. Έτσι, οι υποσχέσεις τους μένουν ορφανές όπως και οι οπαδοί τους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter