Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο των Ιωαννίνων βρίσκει υποστηρικτές

Η φετινή επιλογή του χριστουγεννιάτικου δέντρου του δήμου Ιωαννιτών που ξεφεύγει από τον κλασικό στολισμό, έχει προκαλέσει δεκάδες σχόλια στα social media.

Το δέντρο είναι εμπνευσμένο από τον πύργο του Tatlin, έναν πύργο που σχεδιάστηκε από τον Ρώσο αρχιτέκτονα και ζωγράφο Vladimir Tatlin, για να αναγερθεί τα πρώτα χρόνια της ρωσικής επανάστασης στην Πετρούπολη.

Ο πύργος του Τάτλιν προσδοκούσε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον πύργο του Αϊφελ και αν ολοκληρωνόταν θα έφτανε τα 400 μέτρα ύψος, αποτελώντας τη μεγαλύτερη γλυπτική σύνθεση που σχεδιάστηκε ποτέ. 

Στήριξη από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στηρίζει την επιλογή του δήμου Ιωαννιτών να προχωρήσει στην τοποθέτηση του συγκεκριμένου δέντρου και σε ανακοίνωσή του παραπέμπει στην Τρίτη Διεθνή του Ρώσου πρωτοπόρου καλλιτέχνη Vladimir Tatlin.

«Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον μέσω των δημοσιευμάτων Τύπου και κοινωνικής δικτύωσης την υπόθεση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στον δήμο Ιωαννίνων, που αποτελεί άμεση αναφορά στο Μνημείο στην Τρίτη Διεθνή του Ρώσου πρωτοπόρου καλλιτέχνη Vladimir Tatlin (1919).

Χαιρετίζουμε το γεγονός αυτό για πολλούς λόγους:

- Επειδή θεωρούμε ότι είναι θαρραλέα η απόφαση να χρησιμοποιηθεί εναλλακτική αισθητική για τον στολισμό δημοσίου χώρου για παραδοσιακό εορτασμό.

- Επειδή, διαχειριζόμενοι την συλλογή Κωστάκη, την σημαντικότερη συλλογή έργων ρωσικής πρωτοπορίας στον κόσμο, διαπιστώνουμε με χαρά ότι οι νέοι καλλιτέχνες αντλούν ουσιαστικά στοιχεία έμπνευσης από αυτή την μοναδική για τις ρηξικέλευθες καλλιτεχνικές προτάσεις της αισθητική περίοδο του 20ού αιώνα.

- Επειδή πιστεύουμε στην δημιουργική συνέργεια των τοπικών αρχών με τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς Οργανισμούς και τις καλλιτεχνικές ομάδες.

- Επειδή εκφράζουμε την πεποίθηση πως μέσα από την πράξη αυτή θα βγει κερδισμένος ο δύσκολος διάλογος με την κοινωνία για την εικόνα και τη χρήση του δημοσίου χώρου και παράλληλα θα εξελιχθεί ουσιαστικότερα η προσπάθεια των φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών να συνδιαλεχθούν με έργα όπως ο Πύργος του Tatlin που για την καινοτόμα αισθητική, τεχνική, φιλοσοφική και λειτουργική αξία του αποτελεί σήμερα μοναδικό κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.