Το χρονικό μιας αναξιοπρεπούς οικογενειακής συμπεριφοράς

Το χρονικό μιας αναξιοπρεπούς οικογενειακής συμπεριφοράς

Ο πρωθυπουργός δεν νιώθει την ανάγκη να λογοδοτήσει για τη χρησιμοποίηση δημόσιων ωφελημάτων προς ίδιον όφελος

Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέπεται από πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης και, ακολουθώντας την πεπατηµένη της οικογένειάς του, ζει πλουσιοπάροχα µε όσα του παρέχει το ελληνικό δηµόσιο. ∆εν είναι η πρώτη φορά που ο υπερασπιστής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κάτοχος µεγάλης περιουσίας, που περιλαµβάνει από φουσκωµένους τραπεζικούς λογαριασµούς µέχρι δεκάδες ακίνητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αντί να υπηρετεί το κράτος το χρησιµοποιεί για την προσωπική του εξυπηρέτηση.

Ο Μητσοτάκης µε άλλα λόγια δεν είναι απλώς ο άνθρωπος που ζητάει και εισπράττει αποζηµιώσεις χιλιάδων ευρώ για τα ελαιόδεντρα και τα οικόπεδα της οικογένειάς του στα Χανιά, σαν να πρόκειται για κάποιον αγρότη που έχει πράγµατι ανάγκη τα κοινοτικά κονδύλια για να τα βγάλει πέρα. Είναι, αντιθέτως, εκείνος που από την εποχή που ανέλαβε την ηγεσία της Ν∆ και πολύ περισσότερο τα τελευταία τρία χρόνια που είναι πρωθυπουργός έχει χρησιµοποιήσει σχεδόν οτιδήποτε δηµόσιο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Ο Κυρ. Μητσοτάκης λειτουργεί διαχρονικά σαν Λουδοβίκος και είναι απολύτως σαφές ότι δεν νιώθει την ανάγκη να λογοδοτήσει για όσα κάνει στον ελληνικό λαό.

Στη Βοστόνη µε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο

Πιο πρόσφατο παράδειγµα εκµετάλλευσης των παροχών που προσφέρει η θέση τού πρωθυπουργού για ίδιον όφελος είναι ασφαλώς το ταξίδι του στη Βοστόνη, όπου έδωσε µια οµιλία στην τελετή αποφοίτησης του Boston College ενώ δεν παρέλειψε να παρακολουθήσει έναν αγώνα NBA µεταξύ των Μπόστον Σέλτικς και των Μαϊάµι Χιτ.

Ο πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε το Documento, είχε επιστρέψει στην Ελλάδα ύστερα από επίσηµη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον και γύρισε στις ΗΠΑ µε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για τις ανάγκες της οµιλίας του στο πανεπιστήµιο και την παρακολούθηση του τελικού της ανατολικής περιφέρειας του κορυφαίου πρωταθλήµατος µπάσκετ στον κόσµο, από θέση VIP. Συγκεκριµένα, µετά τη διήµερη επίσκεψή του στην αµερικανική πρωτεύουσα στις 16 και 17 Μαΐου επέστρεψε στην Ελλάδα µόνο για να ξαναφύγει για τις ΗΠΑ πέντε ηµέρες αργότερα. Η διαφορά είναι ότι αυτήν τη φορά δεν εκπλήρωσε κάποια υποχρέωση εκπροσώπησης της χώρας. Στη Βοστόνη βρέθηκε ως προσκεκληµένος του Boston College για να µιλήσει στην 146η τελετή αποφοίτησης και, λίγες ώρες πριν, να παρακαθήσει σε δείπνο προς τιµήν των επίτιµων πτυχιούχων του πανεπιστηµίου.

Ο Μητσοτάκης παρακολουθεί αγώνα NBA και μάλλον θέλει να μην τον αναγνωρίσουν. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή από την επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ξαναπήγε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να μιλήσει στo Boston College. Επ’ ευκαιρία πετάχτηκε να δει και τον αγώνα!

 

Απόδειξη της «ιδιωτικότητας» της πρόσκλησης στο πανεπιστήµιο είναι το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο µόνος που τιµήθηκε από το πανεπιστήµιο, καθώς σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Boston Globe» τιµητικοί τίτλοι απονεµήθηκαν ακόµη στην αντιπρόεδρο εκτελεστικών λειτουργιών και επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου και του διευθύνοντα συµβούλου της Pfizer Γιολάντα Λάιλ, στον πρώην αγγειοχειρουργό και ιερέα της ενορίας του Λόουελ Πάτρικ Στόουκς, τον πρώην πρόεδρο της ζυθοποιίας Anheuser-Busch και τον ανώτερο διευθυντή προσωπικού της φαρµακοβιοµηχανίας Vetrex Αρίβ Βάργκας Ρόζιερ-Μπερντ. Μετά την οµιλία του στην τελετή αποφοίτησης ο πρωθυπουργός βρέθηκε µε τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραµπόφσκι στο γήπεδο των Μπόστον Σέλτικς για να παρακολουθήσει το τέταρτο παιχνίδι των τελικών της ανατολικής περιφέρειας, µε τον τηλεοπτικό φακό να τον καταγράφει µε ένα τζόκεϊ, προφανώς στην προσπάθειά του να περάσει απαρατήρητος.

Οµως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιµοποίησε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για ιδιωτικό του ταξίδι. Τον Σεπτέµβριο του 2019 είχε πάλι εξελιχθεί σε σίριαλ ο τρόπος και το µέσο µε το οποίο βρέθηκε και πάλι στη Βοστόνη για το περιβόητο «parents weekend». Τότε ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί, µαζί µε τη σύζυγό του, τον γιο του Κωνσταντίνο. Οπως προέκυψε τότε από το ρεπορτάζ, το πρωθυπουργικό ζεύγος ταξίδεψε στη Βοστόνη από Νέα Υόρκη µε την πτήση της γραµµής, έχοντας ωστόσο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να τους ακολουθεί για να τους παραλάβει στη συνέχεια για τον δρόµο της επιστροφής.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 το πρωθυπουργικό ζεύγος μετέβη στην… αγαπημένη Βοστόνη για να επισκεφθούν τον γιο τους. Ταξίδεψαν εκεί από τη Νέα Υόρκη με την πτήση της γραμμής ώστε να φωτογραφηθούν και να το δείξουν τα ΜΜΕ. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τούς ακολουθούσε για να τους παραλάβει για τον δρόμο της επιστροφής

 

Φυσικά, όταν το γεγονός αποκαλύφθηκε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν∆ Νίκος Ρωµανός έσπευσε να το διαψεύσει αναρτώντας τα εισιτήρια της εµπορικής πτήσης µε την οποία ταξίδεψε ο Κυρ. Μητσοτάκης. ∆υστυχώς για τον ίδιο, ηλεκτρονικές σελίδες που καταγράφουν τις πτήσεις όλων των αεροσκαφών διεθνώς είχαν καταγράψει και την πτήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από τη Νέα Υόρκη στη Βοστόνη. Αποδείχθηκε έτσι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε µεν την πτήση της γραµµής, για να µπορέσει προφανώς να διαφηµίσει στον κόσµο τη… λαϊκότητά του, αλλά το VIP αεροπλάνο της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας τον ακολουθούσε κατά πόδας, πληρώνοντας καύσιµα και ναύλα για χάρη του ίδιου και της οικογένειάς του.

Πρωθυπουργός λάτρης και των ελικοπτέρων

Το καλοκαίρι του 2020 ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε –ασφαλώς µετά της συζύγου του– στην Αντίπαρο. Αιτία ήταν η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και του ελληνικού διαβατηρίου στον πολυβραβευµένο ηθοποιό Τοµ Χανκς. Ο πρωθυπουργός δεν θα µπορούσε να λείπει από µια τέτοια στιγµή ούτε φυσικά να µην απαθανατιστεί στο πλευρό του Χανκς, ο οποίος χαµογελαστός έδειχνε στον φωτογραφικό φακό το νέο του διαβατήριο. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό.

Κακό, αντιθέτως, είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναχώρησε από την Αντίπαρο προκειµένου να πάει στην Επίδαυρο και να παρακολουθήσει παράσταση του σήµερα προσωρινά κρατούµενου και κατηγορούµενου για βιασµούς ∆ηµήτρη Λιγνάδη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ασφαλώς τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην Επίδαυρο ή όπου αλλού επιθυµούσε µε άλλον τρόπο. Επέλεξε όµως να χρησιµοποιήσει ένα ελικόπτερο των ενόπλων δυνάµεων και µάλιστα σε περίοδο κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη ελληνοτουρκική κρίση.

Τον Μάιο του 2021 ο πρωθυπουργός απέδρασε (για πολλοστή, είναι η αλήθεια, φορά) στην Τήνο, στην οποία διατηρεί εξοχική κατοικία. Προκειµένου και εκείνη τη φορά να εµφανιστεί ως ένας από εµάς, ταξίδεψε µέχρι το νησί των Κυκλάδων µε το πλοίο της γραµµής, γεγονός που το Μέγαρο Μαξίµου φρόντισε να κοινοποιήσει στα γνωστά πρόθυµα µέσα ενηµέρωσης. Ετσι πληροφορηθήκαµε ότι ο Κυριάκος και η Μαρέβα ταξίδεψαν στο νησί της Παναγίας σαν απλοί πολίτες. Εκείνο που δεν θα µαθαίναµε αν δεν υπήρχε το σχετικό ρεπορτάζ του Documento είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να κάνει και το ταξίδι της επιστροφής δίπλα στους απλούς πολίτες κι έτσι ναύλωσε ελικόπτερο.

Τον Μάιο του 2021 Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη ταξιδεύουν για την Τήνο με το πλοίο της γραμμής ως κοινοί θνητοί – και το διαφημίζουν. Το ρεπορτάζ του Documento όμως αποκάλυψε ότι για την επιστροφή ο πρωθυπουργός ναύλωσε ελικόπτερο

 

Σύµφωνα µε τα σχέδια πτήσης, το ελικόπτερο που χρησιµοποίησε ο πρωθυπουργός είναι της εταιρείας Airlift. Αναχώρησε από τον Ασπρόπυργο και στη συνέχεια έφτασε στην Τήνο, όπου πραγµατοποίησε ενδιάµεση στάση. Εκεί επιβιβάστηκαν τέσσερα άτοµα, εκ των οποίων τα δύο ήταν το πρωθυπουργικό ζεύγος. Στη συνέχεια το ελικόπτερο έφυγε από την Τήνο και πραγµατοποίησε ενδιάµεση στάση στο ελικοδρόµιο του ΣΕΦ, όπου αποβιβάστηκαν τα τέσσερα άτοµα, και έπειτα επέστρεψε στον Ασπρόπυργο, στη βάση της εταιρείας.

Είναι ενδιαφέρον ότι πρόεδρος της εταιρείας στην οποία ανήκει το ελικόπτερο είναι ο Νίκος Ντάβαρης, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης µαζί µε τον Πάνο Κυριακόπουλο της κυπριακής εταιρείας Visbia Media Productions Limited. Η συγκεκριµένη εταιρεία είναι µέτοχος κατά 51,36% της εταιρείας Νέα Τηλεόραση ΑΕ, η οποία κατέχει το Star Channel.

Πρόκειται για στοιχείο που δηµιουργεί ακόµη µεγαλύτερα ερωτήµατα αναφορικά µε το ταξίδι του πρωθυπουργού, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιµοποιούσε ελικόπτερο επιχειρηµατία που δραστηριοποιείται στην ελληνική τηλεόραση. Οπως έχει αποκαλύψει παλαιότερα το Documento, το πρωί της 12ης Αυγούστου 2018 το ελικόπτερο του ισχυρού άνδρα του Ant1 Θοδωρή Κυριακού είχε φύγει από το Πόρτο Χέλι µε προορισµό τα Χανιά, όπου παρέλαβε τη Μ. Γκραµπόφσκι για να τη µεταφέρει στη βίλα της οικογένειας Κυριακού στο Πόρτο Χέλι. Λίγες ώρες µετά το ελικόπτερο επέστρεψε στα Χανιά, απ’ όπου παρέλαβε τον Κυρ. Μητσοτάκη και ακόµη έναν επιβάτη, µε προορισµό ξανά τη βίλα του Κυριακού στο Πόρτο Χέλι. Η παρέα των τριών φιλοξενήθηκε στη βίλα του ισχυρού άνδρα του οµίλου Ant1. Οπως προέκυπτε από το σχέδιο πτήσης, το ελικόπτερο αναχώρησε την εποµένη, δηλαδή στις 13 Αυγούστου 2018, από το Πόρτο Χέλι για τα Χανιά.

Ο στρατηγικός κακοπληρωτής Μητσοτάκης

Εκτός των άλλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζητεί από τους πολίτες να ζουν ολιστικά, έχει αποδειχτεί και στρατηγικός κακοπληρωτής. Τον ∆εκέµβριο του 2016 είχε αποκαλυφθεί ότι η εφηµερίδα «Κήρυκας Χανίων» της οικογένειας Μητσοτάκη είχε δανειοδοτηθεί µε προβληµατικές εγγυήσεις από την Παγκρήτια Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ την εποχή που άλλοι επιχειρηµατίες στέναζαν από τις τραπεζικές απαιτήσεις η επιχείρηση της οικογένειας Μητσοτάκη όχι µόνο δεν πλήρωνε αλλά δεν υπήρχε ούτε καταγγελία για τα δάνεια.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε τότε ρύθµιση, σύµφωνα µε την οποία έπρεπε να καταβάλει 69.000 ευρώ έως το 2018 και τον Νοέµβριο της ίδιας χρονιάς να πληρώσει ακόµη 649.000 ευρώ. Ο τότε αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης προσήλθε τελικά στην τράπεζα, κατέθεσε ένα ποσό και τον καιρό που οι τράπεζες απειλούσαν µε κατασχέσεις µικροοφειλέτες ο ίδιος εξασφάλισε όχι µόνο ρύθµιση αλλά και δικαίωµα µελλοντικής ρύθµισης. Εµφανίστηκε έτσι στην τράπεζα και κατέθεσε 150.000 ευρώ αντί για τις 649.000 που είχε συµφωνήσει, ζητώντας αποπληρωµή του δανείου, το οποίο επί τουλάχιστον δέκα χρόνια παρέµενε ανεξόφλητο, τα επόµενα χρόνια. Είναι µάλιστα ενδιαφέρον ότι µε τα χρήµατα των δανείων, όπως αποδείχτηκε κατά την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κοµµάτων και των ΜΜΕ, κατασκεύασαν εµπορικό κέντρο, ενώ φαίνεται πως δεν διοχέτευσαν όλα τα ποσά του δανείου στις κατασκευές. Αντιθέτως, εµφανίζονται να έκαναν αναλήψεις µετρητών για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά εξόδων.

Τα παραπάνω ίσως εξηγούν και το γεγονός ότι επί ηγεσίας Κυρ. Μητσοτάκη έχουν αυξηθεί και τα ούτως ή άλλως υπέρογκα χρέη της Ν∆. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον ισολογισµό που δηµοσιοποίησε το κυβερνών κόµµα, τα χρέη του προς τις τράπεζες ανήλθαν το 2021 σε πάνω από 381 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά σχεδόν 40 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το 2020. Το σύνολο των υποχρεώσεων της Ν∆ προς τράπεζες και προµηθευτές είναι αυτήν τη στιγµή 391,5 εκατ. ευρώ, έναντι 353,9 εκατ. ευρώ το 2020. Αξίζει να σηµειωθεί ότι από το 2016, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης εκλέχτηκε στην προεδρία της Ν∆, τα χρέη του κόµµατος ανέρχονταν σε περίπου 225 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκαν δηλαδή επί δικής του ηγεσίας περίπου κατά 165 εκατοµµύρια!

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν αισθάνεται την ανάγκη να λογοδοτήσει πουθενά αποδεικνύεται βέβαια από κάτι ακόµη. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας –της πλέον µακροχρόνιας συγκριτικά µε τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης– εκείνος, λειτουργώντας σαν Λουδοβίκος, έκανε ποδηλατάδα στην Πάρνηθα και φωτογραφιζόταν µε πολίτες, ενώ η σύζυγός του έκανε και… µαθήµατα µοτοκρός.

Στην καραντίνα ο Μητσοτάκης θεώρησε ότι δεν χρειάζεται να σέβεται τους περιορισμούς. Εδώ για ποδηλατάδα στην Πάρνηθα με παρέα, όπου και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι διδάχτηκε μοτοκρός

 

Λιγότερο από τρεις µήνες µετά, σαν µην είχε ήδη προκληθεί σάλος από την παρουσία του στην Πάρνηθα, παρέστη και σε «κορονοπάρτι», όπως συνήθιζαν τότε τα µέσα ενηµέρωσης να αποκαλούν συγκεντρώσεις πολιτών σε πλατείες ή αλλού. Βρέθηκε συγκεκριµένα σε σπίτι βουλευτή της Ν∆ στην Ικαρία µαζί µε δεκάδες ακόµη ανθρώπους, αδιαφορώντας για πολλοστή φορά για το πώς θα αισθανόταν ο µέσος πολίτης βλέποντας τον πρωθυπουργό να προκαλεί κατ’ αυτό τον τρόπο ενώ στη χώρα µετρούσαµε περί τους 100 νεκρούς ηµερησίως. Για να αντιληφθεί πάντως κανείς το µέγεθος της αλαζονείας του ίδιου και του κόµµατός του αρκεί να θυµηθεί ότι στο Ηνωµένο Βασίλειο κατατέθηκε πρόταση µοµφής κατά του Μπόρις Τζόνσον από βουλευτές του δικού του κόµµατος επειδή συµµετείχε σε αντίστοιχα κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter