Οι ταινίες της εβδομάδας: Το υπέροχο «Aftersun» είναι μια από τις καλύτερες της χρονιάς

Οι ταινίες της εβδομάδας: Το υπέροχο «Aftersun» είναι μια από τις καλύτερες της χρονιάς

Η σχέση μεταξύ ενός νεαρού χωρισμένου πατέρα και της 11χρονης κόρης του είναι το θέμα του «Aftersun» που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της σκοτσέζας Σάρλοτ Γουέλς.

Aftersun (****)

Δραματική βρετανοαμερικανικής συμπαραγωγής 2022 (101)

Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Γουέλς Πρωταγωνιστούν: Πολ Μεσκάλ, Φράνκι Κόριο, Σίλια Ρόουλσον-Χολ

Νεαρός χωρισμένος πατέρας πηγαίνει για ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές στην Τουρκία με την 11χρονη κόρη του και η σχέση τους δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως.

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της η ταλαντούχα Σαρλότ Γουέλς από την Σκωτία φτιάχνει υπέροχα μικρά ενσταντανέ που με μια πρώτη ματιά δείχνουν ανώδυνα και ανάλαφρα, αλλά σταδιακά αποκτούν τέτοιο συναισθηματικό εκτόπισμα που κυριολεκτικά μπορεί να σας κόψει την ανάσα. Όλα είναι αυθεντικά και αβίαστα στο χαμηλόφωνο και μελαγχολικό φιλμ, με το πρωταγωνιστικό ζευγάρι (εξαιρετικός ο Πολ Μέσκαλ του τηλεοπτικού “Normal People” και της «Χαμένης κόρης» αλλά η θαυμάσια πιτσιρίκα Φράνκι Κόριο είναι εκείνη που κλέβει την παράσταση) να έχει μοναδικό ταίριασμα. Και ενώ το πρώτο μέρος κυλάει σε ήρεμα νερά βγάζοντας μια ανεπιτήδευτη χιουμοριστική νότα, το δεύτερο μισό βουτάει σε τρομερά πεδία συγκίνησης. Το σενάριο διαβάζεται με αρκετούς τρόπους -ταινία ενηλικίωσης, πρώτα σημάδια ερωτικού σκιρτήματος, ανάγκη συνέχισης της ζωής με κάθε τρόπο-αλλά πριν και πάνω από όλα το φιλμ μιλάει για τα τραύματα της απώλειας, μέσω μιας σχέσης που δεν είναι απλώς κρίσιμη ή καθοριστική αλλά κυριολεκτικά σχέση-ζωής.

Η συνωμοσία του Καΐρου (Boy from Heaven) (***)

Πολιτικό θρίλερ σουηδικής παραγωγής 2022 (126)

Σκηνοθεσία: Ταρίκ Σαλέχ Πρωταγωνιστούν: Φάρες Φάρες, Ταουφίκ Μπαρχόμ, Μεχντί Ντεμπί, Σεργουάν Χατζί

Μετά από το θάνατο του Μεγάλου Ιμάμη και τη δολοφονία ενός σπουδαστή, η ηρεμία εξαφανίζεται στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ του Καΐρου, που αποτελεί το επίκεντρο της εξουσίας του σουνιτικού Ισλάμ.

Στιβαρό θρίλερ από τον δημιουργό του  «Κάιρο: εμπιστευτικό» που παρουσιάζει μια αιχμηρή ματιά πάνω στη σύνδεση της πολιτικής διαφθοράς με τις θρησκευτικές αγκυλώσεις του αιγυπτιακού συστήματος. Χωρίς να ακολουθεί την εύκολη καταγγελτική οδό, ο ικανότατος Σαλέχ συνδυάζει δράση, πολιτικοκοινωνική κριτική και υπαρξιακή αλληγορία στο αγωνιώδες θρίλερ του.

Η λεοπάρδαλη του χιονιού (La panthère des neiges)  (***)

Ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής 2022 (103)

Σκηνοθεσία- σενάριο: Μαρί Αμιγκέ, Βενσάν Μινιέ  Φωτογραφία: Μαρί Αμιγκέ, Λεό-Πολ Ζακό, Βενσάν Μινιέρ Μουσική: Γουόρεν Ελις, Νικ Κέιβ

O διακεκριμένος φωτογράφος της άγριας φύσης Βενσάν Μινιέ και ο συγγραφέας φυσιοδίφης Σιλβέν Τεσόν φτάνουν στο οροπέδιο του Θιβέτ αναζητώντας τα ίχνη της λεοπάρδαλης του χιονιού, ενός από τα πιο απρόσιτα αιλουροειδή του πλανήτη.

Η γοητεία του ακριβοθώρητου αιλουροειδούς αναδεικνύεται παράλληλα με το θαύμα της φύσης σε ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ που απέσπασε το Σεζάρ του καλύτερου φιλμ στην κατηγορία του. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, το φιλμ των Αμιγκέ και Μινιέ, αποτελεί μια ωδή στην μεγαλειώδη ομορφιά των άγριων ζώων των Ιμαλαίων αλλά κι ένα σχόλιο για τη σημασία αποκατάστασης της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Γάτος σπιρουνάτος 2: Η τελευταία επιθυμία (Puss in Boots: The Last Wish) (**1/2)

Αnimation αμερικανικής παραγωγής 2022 (100)

Σκηνοθεσία: Τζόελ Κρόφορντ Με τις φωνές των: Αντόνιο Μπαντέρας, Σάλμα Χάγιεκ, Χάρβεϊ Γκουιλέν

Ο Γάτος Σπιρουνάτος συνειδητοποιεί ότι η ροπή προς τον κίνδυνο και η ανεύθυνη συμπεριφορά έχουν συνέπειες. Έχοντας ξοδέψει τις έξι από τις επτά ζωές του αναζητά το μυθικό Αστέρι των Ευχών για να κερδίσει περισσότερο χρόνο ζωής.

Το απολαυστικό σίκουελ της ταινίας του 2011 (η οποία μετέτρεψε τον Γάτο Σπιρουνάτο από δευτεραγωνιστή στο «Σρεκ» σε πρωταγωνιστή), είναι άλλη μια επίδειξη του κωμικού κρεσέντου και της απαράμιλλης ικανότητας του στις ξιφομαχίες, ενώ νέοι χαρακτήρες – όπως ο αφελής σκυλάκος με την τραγική προσωπική ιστορία- προσθέτουν συναισθηματικό καύσιμο στα δρώμενα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter