Το υπερβολικό τρέξιμο μειώνει το προσδόκιμο ζωής;

Το υπερβολικό τρέξιμο μειώνει το προσδόκιμο ζωής;

Μπορεί να υπάρχει πλήθος μελετών για τις ευεργετικές ιδιότητες του τρεξίματος τόσο σωματικώς όσο και ψυχικώς, όμως, μια νέα μελέτη που παρουσίασε το runnersworld.com σημειώνει ότι το υπερβολικό τρέξιμο μειώνει το προσδόκιμο ζωής, αφού φέρεται να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Ερευνας του Lehigh Valley Health Network σημειώνει ότι η παραπάνω διαπίστωση δεν ισχύει για όσους τρέχουν δύο με τρεις ώρες την εβδομάδα.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 3.800 δρομείς και των δύο φύλων με μέση ηλικία τα 46 έτη, με την πλειοψηφία τους να δηλώνει ότι τρέχουν το λιγότερο 25 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορες συνήθειες των δρομέων, όπως οι τιμές πίεσης και χοληστερόλης, η λήψη φαρμάκων, το κάπνισμα και το ποτό, οι οποίες όμως δεν φαίνεται ότι άλλαξαν το συμπέρασμα ότι όσοι τρέχουν υπερβολικά έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος που μειώνεται το προσδόκιμο ζωής, με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Martin Matsumura, να υπογραμμίζει ότι ο στόχος της μελέτης δεν είναι η απομάκρυνση του κόσμου από το τρέξιμο, αλλά όσοι τρέχουν να μάθουν να το κάνουν σωστά, ενώ για όσους συμμετέχουν σε Μαραθώνιους τους συμβουλεύει να τρέχουν μόνο σε έναν κάθε χρόνο.

πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter