Νεκροί δύο ομογενείς από «στρατιώτες του ουκρανικού στρατού»: Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες «να φύγουν άμεσα από τη χώρα»

Νεκροί δύο ομογενείς από «στρατιώτες του ουκρανικού στρατού»: Το ΥΠΕΞ καλεί τους Έλληνες πολίτες «να φύγουν άμεσα από τη χώρα»

Δύο Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία είναι νεκροί ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν βαριά στο χωριό Γράνιτνα, της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τους Έλληνες να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα, υπό τον φόβο της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, οι δύο ομογενείς σκοτώθηκαν από πυρά Ουκρανών στρατιωτών στο χωριό που βρίσκεται στην περιοχή του Ντονέτσκ και απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη, ενώ έχει μεγάλη ελληνική κοινότητα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, προηγήθηκε διαπληκτισμός «για ασήμαντη αφορμή».

Η ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.

«Να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα»

Προηγήθηκε άλλη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μέσω της οποίας καλούσε τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν:

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Κορυφώνεται η ένταση – Το Κίεβο καλεί τη Μόσχα σε συνάντηση

Συνάντηση των μελών που έχουν υπογράψει το Έγγραφο της Βιέννης του 2011 εντός των επομένων ωρών ζήτησε την Κυριακή o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, με σκοπό να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στα ουκρανικά σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε την Ρωσία ότι αγνόησε να δώσει εξηγήσεις στα επίσημα αιτήματα για τα αίτια της συσσώρευσης στρατευμάτων και τόνισε ότι το επόμενο βήμα ήταν να ζητηθεί συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στα σχέδια και τις προθέσεις της Μόσχας.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε: «Η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για το Έγγραφο της Βιέννης. Κάνουμε το επόμενο βήμα. Η Ουκρανία συγκαλεί συνάντηση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και όλα τα συμμετέχοντα κράτη εντός των επόμενων 48 ωρών για να συζητήσουν την ενίσχυση και τη μετακίνηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά μήκος των συνόρων μας και στην προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία. Εάν η Ρωσία λάβει σοβαρά υπόψη της τα λόγια της για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να ενισχυθεί η ασφάλεια για όλους».

Η Ρωσία από την πλευρά της έχει αρνηθεί οποιοδήποτε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία παρά τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα.

Ήδη πάνω από 12 χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ορισμένα έχουν αποσύρει το προσωπικό της πρεσβείας από την πρωτεύουσα. Το CBS News ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν όλο το προσωπικό τους από το Κίεβο εντός των επόμενων 48 ωρών, επικαλούμενοι τρεις πηγές.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν -Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, στην 50λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμφώνησαν να ακολουθήσουν την  διπλωματική οδό και την «αποτροπή» έναντι της Ρωσίας,

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου «γρήγορη και αποφασιστική» απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης και επανέλαβε την υποστήριξή του στην «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Στην Ουκρανία ο Γερμανός Καγκελάριος

Παράλληλα, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα στην Ουκρανία προκειμένου να συζητήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο τις τελευταίες εξελίξεις καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες της Δύσης για επικείμενη εισβολή ανά πάσα στιγμή της Ρωσίας, οδηγώντας τα χρηματιστήρια σε ελεύθερη πτώση και την τιμή του πετρελαίου στα ύψη.

Την Κυριακή, ο Σολτς τόνισε ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ρωσίας θα οδηγούσε σε «σκληρές κυρώσεις τις οποίες έχουμε προετοιμάσει προσεκτικά και τις οποίες μπορούμε να θέσουμε αμέσως σε ισχύ».

Ο Σολτς και και ο Ζελένσκι αναμένεται να μιλήσουν για το πώς η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας αφού οι φόβοι για έναν επικείμενο πόλεμο έχουν επηρεάσει σημαντικά το νόμισμά της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter