Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης απαντά στις «μεταρρυθμίσεις-εφιάλτη» του Μητσοτάκη

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης απαντά στις «μεταρρυθμίσεις-εφιάλτη» του Μητσοτάκη

Απάντηση δίνει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην παραδοχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα επαναλάβει το ίδιο «μεταρρυθμιστικό» έργο που είχε ξεκινήσει, «δηλαδή τις τυφλές απολύσεις, την καρατόμηση δημοσίων υπαλλήλων με υψηλά τυπικά προσόντα, τη διαθεσιμότητα και τόσα άλλα, με μοναδικό γνώμονα την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και την απαξίωση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του ανθρώπινου δυναμικού της».

Στην ανακοίνωσή του υπουργείου μάλιστα αναφέρει πως «ο νέος εφιάλτης Μητσοτάκη στη Δημόσια Διοίκηση θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός»

Όλη η ανακοίνωση:

«Ο νέος εφιάλτης Μητσοτάκη στη Δημόσια Διοίκηση θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός

Προφανώς τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο Πρόεδρός της, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται σε άλλη χώρα. Διαφορετικά, αποκρύπτουν σκοπίμως όλα αυτά που η Κυβέρνηση νομοθέτησε τους τελευταίους μήνες και εκείνοι σωρηδόν καταψήφιζαν.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε σήμερα να δηλώσει ότι «έχει ξεκάθαρες θέσεις» για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αυτές δηλαδή που έκανε πράξη ο σημερινός Πρόεδρος της, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υπουργός των απολύσεων της συγκυβέρνησης ΝΔ–ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, «αυτή η πρόταση θα αποτελέσει και τη βάση της πολιτικής που θα ακολουθήσει η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», όπως μας πληροφορεί η σχετική ανακοίνωση, μην επιτρέποντας περιθώρια για παρερμηνείες.

Χαιρόμαστε που, παρά τις προσπάθειες αναβάπτισής του σε «μεταρρυθμιστή», ο κ. Μητσοτάκης με παρρησία ομολογεί ότι θα επαναλάβει το ίδιο «μεταρρυθμιστικό» του έργο, δηλαδή τις τυφλές απολύσεις, την καρατόμηση δημοσίων υπαλλήλων με υψηλά τυπικά προσόντα, τη διαθεσιμότητα και τόσα άλλα, με μοναδικό γνώμονα την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και την απαξίωση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ματαιοπονεί, γιατί και ο ελληνικός λαός θυμάται και η Δημόσια Διοίκηση θα αναβαθμιστεί και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει πράξη, μετά φυσικά και την απολύτως αναγκαία διορθωτική θεσμοθέτηση κανόνων αξιοκρατίας, δικαίου και διαφάνειας που εφάρμοσε η Κυβέρνηση, καθώς αποτελεί και θα αποτελεί:

– ένα από τα μέτρα αποδοτικότητας και ένα κίνητρο βελτίωσης,

– μια διαδικασία ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση της επαγγελματικής διαδρομής και σταδιοδρομίας των υπαλλήλων,

– και της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο νέος εφιάλτης Μητσοτάκη στη Δημόσια Διοίκηση θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός.»

Η χθεσινή (Πέμπτη 10/8) απάντηση του υπουργείου στις δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών τους τελευταίους μήνες, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε, προωθεί μια ολιστική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με σύμμαχο το ανθρώπινο δυναμικό της και με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Mπροστά στις κυοφορούμενες αλλαγές και ελλείψει –προφανώς– άλλων αντιπολιτευτικών επιχειρημάτων εν μέσω θέρους, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε σήμερα να περιγράψει τις ημέρες του στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά το δοκούν, αφήνοντας εντέχνως στη λήθη τις τυφλές απολύσεις, την καρατόμηση στελεχών της δημόσιας διοίκησης με υψηλά τυπικά προσόντα, τη διαθεσιμότητα και άλλους ευφάνταστους τρόπους δημιουργίας δεξαμενών ακαριαίων απολύσεων, με τελικό αποτέλεσμα τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, τα έργα και οι ημέρες του στη Δημόσια Διοίκηση είναι νωπά.

Όσο για τον «λαϊκισμό», ας ανατρέξει στις ανακοινώσεις της συνδικαλιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καλώντας τους δημοσίους υπαλλήλους σε αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης τούς παραδίδει βορά στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο προσκλητήριο αποχής της συνδικαλιστικής του παράταξης από την αξιολόγηση συνιστά ενοχή.

Ας μην ψάχνει, λοιπόν, αλλού για «λαϊκιστές» και «δυνάμεις της αδράνειας».

Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης θα γίνει πράξη, όπως και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς δεν στοχεύει σε απολύσεις, όπως ίσως εκείνος θα επιθυμούσε, αλλά στη βελτίωση των δημοσίων υπαλλήλων, την επαγγελματική τους αναβάθμιση, την αξιοποίηση των κατάλληλων υπαλλήλων στις κατάλληλες θέσεις με τελικό στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο ίδιος έχει ήδη καταγραφεί οριστικά στην ιστορία ως ο πλέον αποτυχημένος Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με μοναδικό “μεταρρυθμιστικό” επίτευγμα τις απολύσεις καθαριστριών, σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η Κυβέρνηση βρίσκει μπροστά της αυτά που έσπειρε στη Δημόσια Διοίκηση. Όταν ανέλαβα Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έβαλα ως προτεραιότητα την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Δεν λέω νέου συστήματος, γιατί το «σύστημα» που βρήκα αφορούσε μια κατ’ επίφαση αξιολόγηση. Όλοι οι υπάλληλοι έπαιρναν δέκα και η αξιολόγηση δεν είχε ούτε θετική, ούτε αρνητική επίπτωση», είχε γράψει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ στη σελίδα του στο Facebook προσθέτοντας:

«Το σύστημα αξιολόγησης του Ν. 4250/2014, εισήγαγε την έννοια της συγκριτικής αξιολόγησης, ενώ επέβαλλε διαφάνεια, ειδικώς στις διαδικασίες και στα όργανα ενστάσεων. Όχι μόνο δεν οδηγούσε σε απολύσεις, όπως ψευδώς υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αντιθέτως, έκανε τη συνέντευξη μέσο βελτίωσης των υπαλλήλων, ιδίως των πιο αδύναμων.

Το σύστημα αυτό ήταν μεταβατικό. Κατέθεσα το πάγιο σύστημα αξιολόγησης σε δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν μια τολμηρή μεταρρύθμιση με σημαντικές καινοτομίες.

Τις απαριθμώ συνοπτικά.

Σύνδεση της αξιολόγησης με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα. Αυτοαξιολόγηση του υπαλλήλου. Επιβράβευση των καλυτέρων με ταχύτερη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Θεσμοθέτηση ατομικού πλάνου ανάπτυξης των αδύναμων υπαλλήλων με έμφαση στην επιμόρφωση, αφού δεν θέλαμε κανένας να μείνει πίσω.

Το νέο σύστημα ήταν η καρδιά μιας φιλόδοξης και ολοκληρωμένης πολιτικής για το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο. Και ήταν συνδεδεμένο με το νεωτερικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων του Ν. 4275/2014, αλλά και με την σχεδιαζόμενη κινητικότητα.

Ο εξορθολογισμός και η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης πολεμήθηκε, λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Οι δυνάμεις της αδράνειας, αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στο Κράτος, βρήκαν στους σημερινούς κυβερνώντες τον πιο αδίστακτο συμπαραστάτη.

Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος των μνημονιακών του δεσμεύσεων, κλήθηκε να εφαρμόσει τη δική του αξιολόγηση, η αντίδραση ήταν η προβλεπόμενη. Η σημερινή μαζική άρνηση εφαρμογής της αξιολόγησης είναι προϊόν του απόλυτου λαϊκισμού με τον οποίο πολιτεύθηκε, χωρίς ευθύνη και χωρίς ντροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

Η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί. Η κοινωνία τη θέλει και κανείς δεν έχει να φοβηθεί από αυτό.

Ούτε οι πολλοί και πολύ άξιοι Δημόσιοι Υπάλληλοι που, με αυταπάρνηση και κάτω από συνθήκες αντίξοες, τιμούν τον όρκο τους και γι’ αυτό αξίζουν τιμή και αναγνώριση για τον κόπο τους.

Ούτε και αυτοί που δεν αποδίδουν όπως πρέπει και γι’αυτό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καλύτεροι.

Γιατί οι καλύτεροι δεν επιλέγονται με κλήρωση…Και γιατί με ψέματα δεν γίνεται πολιτική».

Τι έλεγε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τους Δημοσίους Υπαλλήλους:

«Οι προθεσμίες, που οι ίδιοι έβαλαν, έχουν παρέλθει και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν έγινε. Η Κυβέρνηση σκόνταψε στις αντιλήψεις που εξέφραζε, απέτυχε παταγωδώς και, τώρα, πελαγοδρομεί χωρίς να ξέρει τι πρόκειται να κάνει.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρες θέσεις. Από τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταθέσει συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρόταση για πάγιο σύστημα αξιολόγησης που περιελάμβανε:

– Σύνδεση της αξιολόγησης με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα

– Αυτοαξιολόγηση του υπαλλήλου

– Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας

– Επιβράβευση των καλύτερων με ταχύτερη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή

– Θεσμοθέτηση ατομικού πλάνου ανάπτυξης των αδύναμων υπαλλήλων με έμφαση στην επιμόρφωση.

Αυτή η πρόταση θα αποτελέσει και τη βάση της πολιτικής που θα ακολουθήσει η αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να ολοκληρώσει ούτε καν αυτά που η ίδια τώρα εξαγγέλλει.

Δεν μπορεί και δεν θέλει να προωθήσει καμιά μεταρρύθμιση, που βελτιώνει το Κράτος και υπηρετεί ολόκληρη την κοινωνία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter