Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκθέτει Ντογιάκο: Αρμόδια για τους ελέγχους η ΑΔΑΕ

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκθέτει Ντογιάκο: Αρμόδια για τους ελέγχους η ΑΔΑΕ

Ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελεί η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε Ερώτηση 30 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γιώργου Τσίπρα και αφορούσε τις αποκαλύψεις του Documento για την παρακολούθηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, και του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), αντιναυάρχου Αριστείδη Αλεξόπουλου. Εν προκειμένω, το κρίσιμο είναι πως η απάντηση Παναγιωτόπουλου -που αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ επί των ελέγχων για την παρακρατική δράση της ΕΥΠ- εκδόθηκε τον Ιανουάριο. Δηλαδή, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη λειτουργία της ΕΥΠ, κάτι επικαλείται ο Ισίδωρος Ντογιάκος για να εκφοβίσει και να σαμποτάρει το έργο της ανεξάρτητης Αρχής.

Διαβάστε σχετικά: Επιβεβαίωση του Documento: Ιδού το νέο σαμποτάζ Ντογιάκου – Απειλεί με ποινικές κυρώσεις την ΑΔΑΕ

Στις 17 Νοεμβρίου του 2022, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν Ερώτηση με θέμα: «Ποια η αντίδραση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις πληροφορίες για παρακολουθήσεις επιτελών του;». Ειδικότερα, επισήμαναν τις αλυσιδωτές αποκαλύψεις του Documento για το όργιο παρακολουθήσεων του επιτελικού παρακράτους, το οποίο είχε απλώσει τα πλοκάμια του και στους Ν. Χαρδαλιά και Αρ. Αλεξόπουλου.

«Επειδή, όπως γίνεται αντιληπτό, η ενδεχόμενη παρακολούθηση στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν άπτεται μόνο ζητημάτων παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων αλλά και ζητημάτων Εθνικής Ασφάλειας και ενδεχόμενης κατασκοπείας» αιτιολογούσαν και ρωτούσαν με βάση τη μέχρι τότε αφωνία του υπουργού: «Έχει ενεργήσει το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να εξακριβώσει τι συμβαίνει ή συνέβη σχετικά τα δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις στελεχών του υπουργείου Άμυνας; Έχει διατάξει σχετική έρευνα; Πρόκειται να στραφεί το Υπουργείο κατά παντός υπευθύνου για τις παρακολουθήσεις σε βάρος κεντρικών επιτελών του;».

Η Ερώτηση:

«Αρμόδια η ΑΔΑΕ»

Στις 5 Ιανουαρίου 2023, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Για το εν λόγω ζήτημα υφίστανται ανεξάρτητες αρχές, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας του άρθρου 82 του ν.4622/2019 (Α΄ 133) και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών του ν.3115/2003 (A΄ 47). Τα μέλη όλων των ανωτέρω αρχών, όπως και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα του εδαφίου 2 της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Συντάγματος και των ν.4624/2019 (Α΄ 137), ν.2472/1997 (Α΄ 50) και ν.3471/2006 (Α΄ 133), απολαύουν μείζονος οργανικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, και κείνται εντελώς εκτός της σφαίρας επιρροής της εκτελεστικής λειτουργίας».

Η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου εκθέτει τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό της χώρας, ο οποίος με την αντισυνταγματική του γνωμοδότησή προσπαθεί να μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ. Το πιο σημαντικό είναι πως η απάντηση του υπουργού δόθηκε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε και ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την κυβερνητική πλειοψηφία, με σκοπό να «θαφτεί» το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αίσθηση προκαλεί δε ότι η απάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου συντάχθηκε μετά την αποκάλυψη του Documento ότι ο «αμίλητος» αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος, ήταν ο «στόχος 519c» της ΕΥΠ. 

Η απάντηση:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter