Το Υπουργείο Πολιτισμού σε… σεξιστικό ολίσθημα

Το Υπουργείο Πολιτισμού σε… σεξιστικό ολίσθημα

Όπως ανακοίνωσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ, μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε εχθές τους/τις εργαζόμενους/ες στο Υπουργείο Πολιτισμού, εκτός από τις ανεπαρκείς και με χρονική καθυστέρηση οδηγίες που τελικά στάλθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ (και όχι του ΥΠΠΟΑ) προκειμένου να αποχωρήσουν από τα γραφεία τους με ασφάλεια.

Ο λόγος για ένα απίστευτο μήνυμα που είδαν να καταφτάνει στο υπηρεσιακό τους ταχυδρομείο με τίτλο «Χιονόπτωση – Ψύχος : Οδηγίες προστασίας». Σκοπός του να δοθούν «συνοπτικές οδηγίες προστασίας από την επικείμενη επιδείνωση του καιρού», και στην ενότητα «πότε και πώς χρησιμοποιούμε τις αλυσίδες» με τη φωτογραφία μιας γυναίκας που βάζει αλυσίδες στο αμάξι της με συγκεκριμένη αμφίεση.

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η φωτογραφία που συμπεριλήφθηκε στο ενημερωτικό σημείωμα προέρχεται από το -άκρως σεξιστικό- site www.carstuckgirls.com

 

“Προφανώς δεν περιμέναμε να γνωρίζουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη σχετική συζήτηση για τη θέαση του γυναικείου σώματος ως αντικειμένου και τη σεξουαλική αντικειμενοποίησή του που συμβάλλουν στην κουλτούρα του βιασμού… Και λέμε «προφανώς» όχι με στωικότητα αλλά με θυμό και οργή γιατί ειδικά το συγκεκριμένο Υπουργείο θα έπρεπε να διδάσκει πολιτισμό που σημαίνει αξίες ισότητας, συμπεριληπτικότητας και πλουραλισμού, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία των δεκάδων γυναικοκτονιών στη χώρα και των καθημερινών αποκαλύψεων για βιασμούς και παραβιαστικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών (θηλυκοτήτων θα έπρεπε να λέμε ακόμη πιο σωστά)” σχολιάζουν οι εργαζόμενοι.

Aπό τη μεριά της η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου στην ανακοίνωσή της με τίτλο “Το επιτελικό κράτος σε επικίνδυνη σύγχυση και το Υπουργείο Πολιτισμού στην «προστασία» των σεξιστικών μηνυμάτων” αναφέρει χαρακτηριστικά: “Από δημοσιεύματα μάθαμε πως οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, έλαβαν μήνυμα με οδηγίες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, συνοδευόμενο από την εικόνα μιας γυναίκας που βάζει αλυσίδες χιονιού, φορώντας τακούνια, μίνι και διάφανο καλσόν. Εικόνα που παρέπεμπε στα γνωστά στερεότυπα και στις σεξιστικές προκαταλήψεις , όμοιες μ’ αυτές που διακινούνται αφιλτράριστα στους διάφορους κοινωνικούς χώρους και προάγουν συγκεκριμένες «γυναικείες ιδιότητες», μόνο και μόνο για να “ερεθίσουν” το ενδιαφέρον του κοινού.

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά- Ένα έργο, πολλά ερωτήματα [Ρεπορτάζ]

Σε μια περίοδο που ο σεξισμός, η παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών, έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτου φαινομένου, το υπουργείο πολιτισμού γίνεται μπροστάρης –πόσο οξύμωρο- στην ‘’παραδοσιακή’’ και αρχαϊκή χρήση των γυναικών, σε εικονογραφημένο μήνυμα προστασίας των εργαζομένων του υπουργείου. Ας λάβει επιτέλους υπόψη της η υπουργός το κίνημα metoo, τη γενναία στάση της Γεωργίας, αλλά και όλων αυτών των κοριτσιών που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή τους πίσω. Δεν είναι οι γυναίκες προϊόντα επικοινωνίας. Δεν είναι τα πάντα βορά στην επικοινωνία. Δεν είναι ΑΥΤΟ επικοινωνία”.

UPDATE

Το Υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του (25.1.2022) δηλώνει ότι το εν λόγω μήνυμα εστάλη από υπάλληλο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού o οποίος δεν έχει καμία σχετική εξουσιοδότηση, και για τον οποίον ήδη έχει κινηθεί, με εντολή της Υπουργού προς τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υφυπουργό, η προβλεπόμενη εκ του νόμου πειθαρχική διαδικασία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter