Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής απαντά στους καναλάρχες που αρνούνται να πληρώσουν για τις άδειες

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής απαντά στους καναλάρχες που αρνούνται να πληρώσουν για τις άδειες

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στις νέες προσφυγές των καναλαρχών που αρνούνται να πληρώσουν για τις τηλεοπτικές άδειες.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου:

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή προσφυγή της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ και STAR κατά του καθορισμού του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών και της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας, πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρέπεμπαν στις σχετικές αποφάσεις του ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας ότι:

– Οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών επέλεξαν να προσφύγουν κατά μίας ομόφωνης απόφασης του ΕΣΡ για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

– Το ΕΣΡ είναι όργανο που συγκροτείται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής με ιδιαίτερα αυξημένη πλειοψηφία και, άρα, απηχεί τις επιλογές όλου του πολιτικού φάσματος και, βεβαίως, όχι μόνο της Κυβέρνησης,

– H ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά και το ίδιο το ΣτΕ, έχουν κρίνει ότι το φάσμα είναι σπάνιος πόρος του Δημοσίου, ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες και πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουν τίμημα.

Η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ. Η Κυβέρνηση του έχει εμπιστοσύνη.

Νωρίτερα:

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν συγκεκριμένα η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και Star, που διαφωνούν με τον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης (35 εκατομμύρια ευρώ) που καθορίστηκε για την κάθε μια από τις εφτά νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και συγκεκριμένα οι:

* υπ΄ αριθμ. 1830/7.7.2017 για τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος .

*Η υπ΄ αριθμ. 2178/28.7.2017 για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για κάθε μια από τις 7 δημοπρατούμενες άδειες.

Υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά και ότι η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολική και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Αναφέρουν ακόμα ότι η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια , κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ, ενώ η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Επικαλούνται προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους μελέτη του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (την εγκυρότητα του οποίου χλεύαζαν πέρυσι για την μελέτη του που έλεγε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην χώρας μας πρέπει να περιοριστούν) αλλά και ιδιωτική μελέτη, σύμφωνα με τις οποίες δυσχεραίνεται υπέρμετρα το καθεστώς δανειοδότησης των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter