Τόκιο, 16η ημέρα: Χρυσή προσμονή για το πόλο

Τόκιο, 16η ημέρα: Χρυσή προσμονή για το πόλο

Η προτελευταία μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δεν είχε ελληνική συμμετοχή, ωστόσο ήταν πλημμυρισμένη στην προσμονή, για τον αυριανό τελικό της Εθνικής ανδρών πόλο με τη Σερβία.

Οι Έλληνες υδατοσφαιριστές έχουν εξασφαλίσει το τέταρτο ελληνικό μετάλλιο, αλλά ελπίζουν να ολοκληρώσουν τους Αγώνες καμαρωτοί στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου.

Ο ιστορικός αγώνας θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και η Τελετή Λήξης στις 2 μ.μ., με σημαιοφόρο της ελληνικής ομάδας τον Γιάννη Φουντούλη. Οι περισσότεροι Έλληνες αθλητές έχουν ήδη επιστρέψει στην πατρίδα.

Στο πόλο των γυναικών, οι ΗΠΑ κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο για τρίτη σερί Ολυμπιάδα, με το εύκολο 14-5 επί της Ισπανίας στον τελικό. Το χάλκινο κατέληξε στην Ουγγαρία (11-9 τις Ρωσίδες).

Στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα, στους άνδρες, τα μετάλλια μοιράστηκαν χθες.

· Στο ποδόσφαιρο, ένα γκολ του Μάλκολμ στην παράταση (108’) έκανε χρυσούς Ολυμπιονίκες τους Βραζιλιάνους όπως και το 2016 στο Ρίο, με 2-1 επί της Ισπανίας (Κούνια 45’ – Οϊαρθάμπαλ 61’). Το Μεξικό νίκησε την Ιαπωνία με 3-1 στον μικρό τελικό της Γιοκοχάμα.

· Στο μπάσκετ, οι ΗΠΑ διατήρησαν τα σκήπτρα για τέταρτη συνεχόμενη Ολυμπιάδα, με νίκη επί των Γάλλων 87-82 στον τελικό. Ο Κέβιν Ντουράντ ήταν ο κορυφαίος παίκτης με 29 πόντους. Οι Αυστραλοί κέρδισαν το χάλκινο, με 107-93 επί της Σλοβενίας (Μιλς 42).

· Στο βόλεϊ, το απόλυτο αουτσάιντερ Γαλλία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με θρίαμβο επί των Ρώσων στον τελικό: 3-2 σετ (25-23, 25-17, 21-25, 21-25, 15-12). Η Αργεντινή νίκησε τη Βραζιλία με 3-2 σετ στο νοτιοαμερικάνικο ντέρμπι του χάλκινου μεταλλίου.

· Οι Γάλλοι χρυσώθηκαν και στο χάντμπολ, όπου νίκησαν στον τελικό τη Δανία με 25-23. Τρίτη κατετάγη η Ισπανία, που νίκησε την Αίγυπτο με 33-31 στον μικρό τελικό.

· Στο μπέιζμπολ, η οικοδέσποινα Ιαπωνία επικράτησε στο αγαπημένο της σπορ: 2-0 τις ΗΠΑ στον τελικό. Η Δομινικανή Δημοκρατία (10-6 τη Ν.Κορέα) κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ο Ινδός και η Χασάν

Ένας Ινδός, ναι, Ινδός, κέρδισε τον ακοντισμό των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Νιράι Τσόπρα εκτόξευσε το ακόντιο στα 87,58 μ. και άφησε πίσω του τους Τσέχους Γιάκομπ Βάιντλετς και Βίτεσλαβ Βέσελι.

O 23χρονος Τσόπρα ζει στην επαρχία Πανιπάτ της βόρειας Ινδίας κοντά στα Ιμαλάια και είναι αξιωματικός του στρατού. Έχει προπονητή τον περίφημο Γερμανό Ούβε Χον, τον μοναδικό ακοντιστή που ξεπέρασε τα 100 μέτρα με το παλαιό ακόντιο (104,80 μ.).

Το μετάλλιο του εκπληκτικού Τσόπρα είναι μόλις το 10ο χρυσό στη φτωχή ιστορία του ινδικού αθλητισμού, 3ο από το 1964, 2ο σε ατομικό αγώνισμα και παρθενικό στον στίβο. Από τα προηγούμενα εννέα, τα οχτώ ήταν στο χόκεϊ επί χόρτου και το ένα στη σκοποβολή.

Στον στίβο, η Ινδία είχε κατακτήσει μόλις δύο ασημένια μετάλλια, το μακρινό 1900, με κάποιον Νόρμαν Πρίτσαρντ -βρετανικής καταγωγής- στα 200 μέτρα και στα 200 μέτρα με εμπόδια.

H Ολλανδέζα Σιφάν Χασάν επιβεβαίωσε τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας στίβου στον Κόσμο, αφού μετά το χρυσό στα 5000 μ. και το χάλκινο στα 1500 μ. θριάμβευσε και στα 10000 μ., με επίδοση 29:55.32.

Η 28χρονη Χασάν κατάγεται από την Αιθιοπία, την οποία άφησε ως πρόσφυγας σε ηλικία 15 ετών. Εγκατεστημένη στο Αϊντχόφεν, άρχισε να τρέχει όσο σπούδαζε νοσηλευτική στη νέα πατρίδα της. Έγινε Ολλανδέζα τον Νοέμβριο του 2013.

Ο Νορβηγός Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν κέρδισε το 1500άρι με ρεκόρ Ευρώπης, 3:28.32, μπροστά από τον Κενυάτη Τσέρουιγιοτ. Η Ρωσίδα Μαρία Λασίτσκενε στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στο ύψος με 2,04 μ.

Οι ομάδες των ΗΠΑ στις γυναίκες επικράτησαν στις σκυταλοδρομίες 4×400 μ. σε άνδρες και γυναίκες.

Το πρόγραμμα του στίβου θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα απόψε με τον μαραθώνιο ανδρών, που θα αρχίσει στις 01.00. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών νίκησε χθες η Κενυάτισσα Πέρες Γιεπτσιρτσίρ.

Τα υπόλοιπα αθλήματα

Στις καταδύσεις από βατήρα 10 μέτρων επικράτησε ο Κινέζος Κάο Γιουάν. Στο ελεύθερο πρόγραμμα της καλλιτεχνικής κολύμβησης, κέρδισε η ομάδα της Ρωσίας. Στο κανόε-καγιάκ κέρδισαν χρυσά μετάλλια σήμερα τα πληρώματα της Κίνας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας και ο Βραζιλιάνος Κεϊρόζ.

Στο σύνθετο της ρυθμικής γυμναστικής θριάμβευσε η Ισραηλινή Λινόι Άσραμ. Στο αγώνισμα μάντισον τις ποδηλασίας νίκησε η ομάδα της Δανίας. Στο γκολφ, η Αμερικανίδα Νέλι Κόρντα. Στο μοντέρνο πένταθλο, ο Βρετανός Τζόζεφ Τσουνγκ. Στο μπιτς-βόλεϊ ανδρών, το δίδυμο της Νορβηγίας Μολ-Σόρουμ.

Στην πυγμαχία, χρυσά μετάλλια φόρεσαν στο στήθος ο Βρετανός Γιαφάι, ο Βραζιλιάνος Σόουσα, η Τουρκάλα Σουρμενελί και η Βουλγάρα Κράστεβα. Στην πάλη, κέρδισαν σε διάφορες κατηγορίες ο Ιάπωνας Οτογκούρο, ο Ρώσος Σαντουλάεφ, η Γιαπωνέζα Σουσάκι. Στο καράτε κούμιτε, ο Ιρανός Γκανιζαντέχ και η Αιγύπτια Αμπντελαζίζ.

Τέλος, στο ομαδικό γυναικών στην ιππασία νίκησαν οι Σουηδέζες, αφήνοντας δεύτερη την ομάδα των ΗΠΑ όπου μετείχε η κόρη του Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζέσικα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter