Τόκιο 2020: Ο χορός του ανατέλλοντος μεταλλίου

Τόκιο 2020: Ο χορός του ανατέλλοντος μεταλλίου

Στεφανίδη, Πετρούνιας, Κορακάκη, Τσιτσιπάς, Γκολομέεβ σέρνουν τον χορό των ελληνικών ελπίδων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι αχνοφαίνονται στον ορίζοντα

Οι προβολείς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο θα ανάψουν στις 24 Ιουλίου 2020, δηλαδή σε 362 μέρες από σήμερα. Στο σχεδόν ακέραιο έτος που μεσολαβεί, ο ελληνικός αθλητισμός καλείται να αναδείξει τους αρίστους του και να τους προετοιμάσει κατάλληλα, ώστε να πιστοποιήσει την όψιμη άνοιξή του με μετάλλια, τελικούς και διακρίσεις. Τα 6 μετάλλια του Ρίο (έναντι 2 στο Λονδίνο και 3 στο Πεκίνο) είναι η μαγιά, ενώ τα …16 της Αθήνας το άπιαστο όνειρο. Το Documento αναλύει τα δεδομένα και ζυγίζει τις πιθανότητες των αθλητών που θα παρελάσουν στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Από τους «big five» του ελληνικού αθλητισμού, οι δύο (Πετρούνιας, Αντετοκούνμπο) συνοδεύονται με ερωτηματικά, δύο άλλοι (Κορακάκη, Στεφανίδη) φτάνουν στο «βιράζ» ως φαβορί για βάθρο, ενώ ο πέμπτος (Τσιτσιπάς) αποτελεί μάλλον αουτσάιντερ παρά σίγουρο ποντάρισμα. Ένας έκτος, ο Κρίστιαν Γκολομέεβ, απειλεί να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας παραμένει αήττητος στους κρίκους από την άνοιξη του 2016. Εάν φτάσει στο Τόκυο υγιής, δεν πρόκειται να ηττηθεί από κανέναν. Ωστόσο, προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό και εγχείρηση στον ώμο. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, τον Οκτώβριο, θα είναι όχι μόνο crash test για τον 28χρονο «άρχοντα των δαχτυλιδιών», αλλά και κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσοι πάρουν μετάλλιο στη Στουτγάρδη, κερδίζουν αυτόματα το εισιτήριο για το Τόκυο.

Βαρύ χαρτί

Η Άννα Κορακάκη, κάτοχος δύο μεταλλίων από τους Αγώνες του Ρίο, εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πιστόλι 25μ θριαμβεύοντας στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, ενώ αναμένεται να πάρει μέρος και στο αεροβόλο πιστόλι 10μ. Όσο «άτιμο» άθλημα και αν είναι η σκοποβολή, η 23χρονη Μακεδόνισσα θα είναι από τα πιο βαριά χαρτιά στο Τόκιο.

Η 29χρονη Κατερίνα Στεφανίδη δεν θεωρείται πλέον αχτύπητη (όπως τη διετία 2016-7), αλλά η κλάση της, η πείρα της και η λάμψη από το χρυσάφι του Ρίο την ανεβάζουν στην πρώτη γραμμή των επάλξεων. Δύσκολα θα μείνει εκτός μεταλλίων, η Ελληνίδα «τσαρίνα των αιθέρων», εάν βρεθεί σε καλή κατάσταση.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, νούμερο 6 σήμερα στην παγκόσμια κατάταξη, έχει το πλεονέκτημα της ηλικίας έναντι των τριαντάρηδων ανταγωνιστών του, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέφτουν «σφήνα» ανάμεσα στο Ουίμπλεντον και το Αμερικανό Όπεν. Οι πέντε κύκλοι δεν αποτελούν πάντοτε προτεραιότητα για τους κορυφαίους τενίστες. Ο Τσιτσιπάς θα κλείσει τα 21 του τρεις μέρες μετά την Τελετή Λήξης.

Το κρίσιμο crash test του Κρίστιαν Γκολομέεβ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της προηγούμενης εβδομάδας, απέδειξε ότι ο 26χρονος κολυμβητής αντέχει και έξω από τα ευρωπαϊκά όρια. Δεύτερος στον Κόσμο στο αγώνισμα της μίας ανάσας (50μ ελεύθερο) και σπεσιαλίστας στο σπριντ, ο πανύψηλος Γκολομέεβ βάζει πλώρη για το βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρώτος στόχος του, ωστόσο, παραμένει ο τελικός.

Η 26χρονη Έλενα Χατζηλιάδου θα ταξιδέψει στο Τόκιο (εφ’ όσον προκριθεί) με τις δάφνες της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο καράτε, οπότε θα προσπαθήσει να «χτυπήσει» τις Γιαπωνέζες μέσα στην κοιτίδα των πολεμικών τεχνών! Σωρεία διακρίσεων στο ίδιο άθλημα έχει ο 30χρονος Γιώργος Τζάνος.

Η κωπηλάτρια Κατερίνα Νικολαϊδου ήταν 4η στο Ρίο στο διπλό σκιφ (με παρτενέρ της Σοφία Ασουμανάκη) και βλέπει τελικό στο Τόκιο. Απομένει η απόφαση του Ομοσπονδιακού προπονητή Τζάνι Ποστιλιόνε, ο οποίος σκέφτεται να κάνει τη 26χρονη Νικολαϊδου δίδυμο με την Αννέτα Κυρίδου ή να την κατεβάσει μόνη της στο απλό σκιφ. Προέχει, φυσικά, η πρόκριση.

Στην ιστιοπλοϊα, όπου οι ελληνικές διακρίσεις αποτελούν παράδοση, ο Βύρων Κοκκαλάνης επιστρέφει στα 34 του για κάτι πιο ηχηρό από την 5η θέση του Ρίο (RS:X), ενώ η ξενιτεμένη στην Ουγγαρία Βασιλεία Καραχάλιου (Laser Radial) ετοιμάζεται να σηκώσει κύμα στην παρθενική συμμετοχή της. Έχουν προκριθεί και οι Μιτάκης (FINN), Μπόζη-Κλωναρίδου (470), ενώ οι Μάντης-Καγιαλής δείχνουν αντί διαβατηρίου το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο του Ρίο.

Η 33χρονη Νικόλ Κυριακοπούλου θα γίνει «υπολοχαγός» της Στεφανίδη στο επί κοντώ, ενώ η 30άρα Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) συμπληρώνει το τρίο των φιλόδοξων κοριτσιών του στίβου. Ο Μίλτος Τεντόγλου (21) είναι ο κορυφαίος άλτης του μήκους στην Ευρώπη την τελευταία διετία και σταθερός σε άλματα πάνω από 8μ20, αλλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχει να αντιμετωπίσει και Αμερικανούς, Νοτιοαφρικανούς, Αυστραλούς κ.α. Παρόμοιο τείχος θα αντικρύσει ο κάτοχος ευρωπαϊκού μεταλλίου Απόστολος Χρήστου (22), όγδοος στα 50μ ύπτιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2019. Οι εκλεκτοί του στίβου και της κολύμβησης έχουν ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο πρόκρισης.

Έρχονται με φόρα

Ο 31χρονος ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης σαρώνει τις διεθνείς διακρίσεις τους τελευταίους μήνες και ελπίζει να προκαλέσει θόρυβο στο Τόκιο, όπως και η 27χρονη πρωταθλήτρια της ελευθέρας πάλης στα 55 κιλά Μαρία Πρεβολαράκη (10η στο Ρίο). Στο ίδιο άθλημα αξίζει να επισημανθεί η πρόοδος του 19χρονου Γιώργου Πηλίδη.

Ο 21χρονος άσος του τάεκβοντο Τάσος Τεληκωστόγλου διαθέτει στο παλμαρέ του φρέσκο μετάλλιο από Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπως και η 22χρονη οπλομάχος (σπάθη) Δώρα Γκουντούρα. Οι Ευαγγελίες της καλλιτεχνικής κολύμβησης, Πλατανιώτη-Παπάζογλου, όπως και η Εθνική ομάδα, ελπίζουν σε τελικούς αν και δύσκολα θα χωρέσουν στην εξάδα. Η τενίστρια Μαρία Σάκκαρη (24) ελπίζει σε εκτόξευση, όπως συνέβη το 2004 με τη Λένα Δανιηλίδου.

Αλλά είναι, ακόμη, νωρίς. Στους 12 μήνες που ακολουθούν, τα «μικρά» σπορ που γεννούν θαύματα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας υπόσχονται να μετατρέψουν άγνωστους αθλητές σε Ολυμπιονίκες. Ποιος γνώριζε την Άννα Κορακάκη, πριν τη δει να τραγουδάει τον εθνικό ύμνο από το υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ρίο; Και πόσοι θυμούνται ότι στην Αθήνα κατέκτησαν Ολυμπιακά μετάλλια ντυμένοι στα μπλε οι καταδύτες Μπίμης-Συρανίδης, η αθλήτρια του τάεκβοντο Μυστακίδου και ο παλαιστής Κιουρεγκιάν;

Στην πισίνα και στο παρκέ – Το πόλο που δεν λείπει ποτέ και στο βάθος …Γιάννης

Η Εθνική Ανδρών της υδατοσφαίρισης, με μόνιμη Ολυμπιακή παρουσία από το μακρινό 1980 και ήδη 16 συμμετοχές, ήταν η μοναδική εκπρόσωπος των ομαδικών αθλημάτων στους Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Η εικόνα της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται σήμερα στη Ν.Κορέα μάλλον προβλημάτισε παρά ενθάρρυνε. Ο αποκλεισμός της στα προημιτελικά, από τη βατή Ιταλία, σε συνδυασμό με το ντεφορμάρισμα των αστέρων της, ακούστηκε σαν καμπανάκι συναγερμού.

Ωστόσο, θα θεωρηθεί έκπληξη πιθανός αποκλεισμός της από τους Αγώνες του Τόκιο. Οι μήνες της ενδοσκόπησης έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 29η Μαρτίου, όταν θα ξεκινήσει το Προολυμπιακό τουρνουά, με 3 αθλοθετημένα εισιτήρια. Ένα τέταρτο θα δοθεί στην πρωταθλήτρια Ευρώπης (τον Ιανουάριο στην Ουγγαρία), ενώ τα πρώτα δύο απονεμήθηκαν αυτοδικαίως στις φιναλίστ της Γκουανγκτζού. Ο Θοδωρής Βλάχος καλείται να συναρμολογήσει ξανά μία ομάδα που ορισμένες φορές έμοιαζε ασυνάρτητη, ωστόσο διαθέτει το έμψυχο υλικό ακόμα και για διάκριση στο Τόκιο. Το πρωταρχικό στοίχημα είναι η πρόκριση.

Το ίδιο ισχύει για την ανανεωμένη ομάδα των Γυναικών, η οποία απογοήτευσε στη Γκουανγκτζού. Οι συναντήσεις της με ισχυρούς αντιπάλους όπως η Ισπανία και οι ΗΠΑ έφεραν βαριές ήττες και πεσσιμισμό. Το μονοπάτι της πρόκρισης είναι πανομοιότυπο με το αντίστοιχο των Ανδρών και ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Γιώργος Μορφέσης προειδοποιεί ότι «η επόμενη χρονιά απαιτεί σοβαρότητα και συσπείρωση». Το μετάλλιο των κοριτσιών το 2004 παραμένει το μοναδικό στην Ολυμπιακή ιστορία των ομαδικών αθλημάτων, αλλά το Λονδίνο και το Ρίο συνοδεύτηκαν από ελληνική απουσία.

Η Εθνική Ανδρών μπάσκετ (επίσης απούσα το 2012 και 2016) είναι το «μαύρο άλογο» της Ολυμπιακής διετίας. Η πολύκροτη παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο σκορπίζει ενθουσιασμό και αισιοδοξία, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τη σύνθεση της «επίσημης αγαπημένης» σε πιθανή Προολυμπιακή υποχρέωση στις αρχές του καλοκαιριού του 2020. Βάσει του κανονισμού της FIBA, οι δύο πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες του επερχόμενου Μουντομπάσκετ προκρίνονται απ’ ευθείας στο Τόκιο, ενώ άλλες 16 ομάδες θα διεκδικήσουν 4 εισιτήρια σε Προολυμπιακά τουρνουά.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελικοί του ΝΒΑ, αλλά και των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, διαρκούν ως τα μέσα Ιουνίου. Η πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη υπόθεση από το σαφάρι για διάκριση στο Τόκιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter