Τόκιο, 8η ημέρα: Η ώρα του ανατέλλοντος μεταλλίου

Τόκιο, 8η ημέρα: Η ώρα του ανατέλλοντος μεταλλίου

Η 8η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων έφερε αυτό που ονειρευόμασταν την άγονη πρώτη εβδομάδα: ένα μετάλλιο και μάλιστα χρυσό. Το κέρδισε ο υπέροχος Στέφανος Ντούσκος στο σκιφ της κωπηλασίας, ξεκινώντας την αντεπίθεσή του περίπου στα μισά της κούρσας και αφήνοντας πίσω τους αθλητές από τη Νορβηγία (Μπορχ) και την Κροατία (Μάρτιν). Ο Ντούσκος κατέρριψε το Ολυμπιακό ρεκόρ, με επίδοση 6:40.45.

O Ντούσκος παρέλαβε το χρυσό μετάλλιο από τα χέρια του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου και ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας ακούστηκε στο Τόκιο γύρω στις 4.15 τα ξημερώματα, για το χατίρι του κωπηλάτη που ο Ομοσπονδιακός προπονητής Τζοβάνι Ποστιλιόνε χαρακτήρισε «σιωπηλό εργάτη, επαγγελματία στο μυαλό, ικανό για όλα».

Λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό, ο Ηπειρώτης Ντούσκος παραμιλούσε από το μεθύσι της χαράς. «Ειλικρινά δεν μπορώ να το πιστέψω, είναι δώρο Θεού. Προσευχόμουν για ένα μετάλλιο αλλά δεν περίμενα ότι θα ήταν χρυσό», είπε στην κάμερα της ΕΡΤ. «Ένιωθα πάρα πολύ καλά, με βοήθησε και ο καιρός. Έλεγα μέσα μου, Θεέ μου, ας αντέξω λίγο ακόμα! Μόνο στα τελευταία 100 μέτρα πίστεψα ότι ήμουν νικητής».

Ο 24χρονος Ντούσκος κατήγγειλε την Πολιτεία για αδιαφορία (“κάνουμε προπόνηση στον Σχοινιά από το πρωί μέχρι το βράδυ επί 320-330 μέρες τον χρόνο χωρίς καμία στήριξη) και αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο «σε όσους με βλέπουν στην Ελλάδα, στην κοπέλα μου, στους γονείς μου, σε όλο τον κόσμο. Πάνω απ’ όλους στον προπονητή μου, τον κύριο Ποστιλιόνε για την καθοδήγηση και την προπόνηση. Στον έφορο τον κύριο Πολύμερο, στον γιατρό μου, στον χορηγό μου, στους συναθλητές μου…».

H Aννέτα Κυρίδου τερμάτισε 4η στον μικρό τελικός του ίδιου αγωνίσματος και 10η συνολικά με επίδοση 7:36.79.

Η Άννα Κορακάκη θα επιστρέψει στην Ελλάδα χωρίς μετάλλιο, αφού κατέλαβε την 6η θέση και στο σπορ πιστόλι 25 μέτρων, στο αγώνισμα δηλαδή που της είχε δώσει το χρυσό μετάλλιο το 2016 στο Ρίο. Η Κορακάκη ήταν 6η και στο αεροβόλο πιστόλι 10 μέτρων. «Φεύγω πιο ώριμη και βάζω πλώρη για το Παρίσι», είπε μετά τον δύσκολο αγώνα της.

Ο Κρίστιαν Γκολομέεβ έκανε εξαιρετικό ξεκίνημα στα 50 μ. ελεύθερο. Ο Έλληνας κολυμβητής πέρασε στα αυριανά ημιτελικά (04.30) με τον τρίτο καλύτερο χρόνο 21.66, πίσω από τους Ντρέσελ, Μαναντού. Ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η ελληνική τετράδα στα 4x100 μ. με τους Μακρυγιάννη, Μερετσόλια, Βαζαίο, Χρήστου καταποντίστηκε στα προκριματικά, τερματίζοντας 8η στην προκριματική σειρά της με 3:36.28.

Το ξεκίνημα του στίβου έφερε την πρώτη ηχηρή αποτυχία, αφού η Βούλα Παπαχρήστου έκανε τρία άκυρα άλματα στον προκριματικό του τριπλού. Τυπικά πήδηξε 12,23 μ. και φυσικά αποκλείστηκε. Η Ραφαέλα Σπανουδάκη, που άνοιξε την αυλαία των ελληνικών  συμμετοχών στον στίβο, έμεινε 35η στα 100 μέτρα με 11.45. Ο Αιθίοπας Σάλομον Μπαρέγκα κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο, στα 10000 μέτρα με χρόνο 27:43.22.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (13.00) θα ξεκινήσει την προσπάθειά του στο μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος συγκαταλέγεται στα φαβορί για μετάλλιο, ακόμα και χρυσό, αφού έχει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Το όριο πρόκρισης είναι 8,15 μ., αλλά πιθανότατα η δωδεκάδα θα κλείσει σε μετριότερες επιδόσεις. Ο τελικός του αγωνίσματος έχει προγραμματιστεί για το ξημέρωμα της Δευτέρας.

Η ελληνική συμμετοχή στα σαββατιάτικα αγωνίσματα του στίβου ανοίγει νωρίς (03.00) με την Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 100μ με εμπόδια, τη δισκοβόλο Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (όριο τα 64 μέτρα) αλλά και τους επικοντιστές Εμμανουήλ Καραλή, Κώστα Φιλιππίδη. Το όριο πρόκρισης στον τελικό του άλματος επί κοντώ ανδρών είναι 5,80 μ., αλλά και εδώ αναμένεται να κλειδώσουν τα εισιτήρια πιο χαμηλά.

Στην ιστιοπλοΐα, η Βασιλεία Καραχάλιου βρίσκεται στην 9η θέση της γενικής κατάταξης στα Laser Radial και θα συμμετάσχει στην αυριανή κούρσα μεταλλίων, αλλά χωρίς ελπίδες για βάθρο.

Οι Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής έχασαν έδαφος στα 470 και έμειναν 10οι, αφού τερμάτισαν στην 15η και 12η θέση των σημερινών ιστιοδρομιών. Το αντίστοιχο πλήρωμα στις γυναίκες, με Αριάδνη Σπανάκη και Αιμιλία Τσουλφά (17ες και 13ες χθες), έχει μείνει στη 19η θέση.

Από τους ιστιοπλόους που συνεχίζουν, αύριο αγωνίζεται μόνο ο Γιάννης Μιτάκης, ο οποίος είναι 11ος στα Finn μετά την έκτη ιστιοδρομία και ελπίζει να πλσαριστεί στην πρώτη δεκάδα για να συμμετάσχει στην κούρσα των μεταλλίων.

Η Εθνική πόλο θα αντιμετωπίσει την αδύναμη Νότια Αφρική στις 13.50 το απομεσήμερο του Σαββάτου, με το βλέμμα ήδη στα προημιτελικά.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου (05.50) θα αγωνιστεί και ο μοναδικός Έλληνας αρσιβαρίστας, Θοδωρής Ιακωβίδης, στα 96 κιλά.

Ο αποκλεισμός του Νόβακ Τζόκοβιτς από τον Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ στον ημιτελικό των ανδρών του τένις (1-6, 6-3, 6-1) ήταν το θέμα της ημέρας στο Τόκιο, όπου πάντως φαίνεται να εξομαλύνεται η κατάσταση με τα κρούσματα Covid-19 που περιόρισαν σε προσωρινή καραντίνα μεγάλο μέρος της αποστολής της Αυστραλίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter