Τομέας Διαφάνειας ΣΥΡΙΖΑ: Το πολιτικό gaslighting του καθεστώτος Μητσοτάκη συνεχίζεται

Τομέας Διαφάνειας ΣΥΡΙΖΑ: Το πολιτικό gaslighting του καθεστώτος Μητσοτάκη συνεχίζεται

Τη μαγική εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με την κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) αναδεικνύει το Τμήμα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η μεθοδολογική προσέγγιση στην οποία βασίζεται η συγκεκριμένη καταγραφή, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από την επιστημονική κοινότητα είναι ελλιπής και μεροληπτική».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Τμήματος Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Με αφορμή τη φετινή κατάταξη της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI), η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί με πανηγυρικά δημοσιεύματα στα ελεγχόμενα Μ.Μ.Ε. να πείσει για τη θεαματική βελτίωση της θέσης της χώρας η οποία, όπως ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια, οφείλεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ενημερωτικά θα αναφέρουμε ότι ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς εκδίδεται από την Διεθνή Διαφάνεια σε ετήσια βάση από το 1995, ενώ από το 2012, με σκοπό την συγκρισιμότητα των στοιχείων με προηγούμενα έτη άλλαξε η μεθοδολογική διάρθρωση που χρησιμοποιείται για την συγκρότηση της κατάταξης, η οποία επιχειρεί να μετρήσει την αντίληψη περί διαφθοράς σε πληθώρα χωρών.

Παρότι ο CPI έχει καθιερωθεί ως δείκτης μέτρησης και αποτύπωσης της διαφθοράς, η μεθοδολογική προσέγγιση στην οποία βασίζεται, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από την επιστημονική κοινότητα είναι ελλιπής και μεροληπτική. Η συγκρότηση της κατάταξης είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας στοιχείων δεκατριών πρωτογενών ερευνών.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς CPI της Διεθνούς Διαφάνειας:

ΔΕΝ μετράει  καταγεγραμμένα περιστατικά διαφθοράς,

ΔΕΝ μετράει δικαστικές αποφάσεις,

ΔΕΝ μετράει νομοθετήματα για την πάταξη της διαφθοράς,

ΔΕΝ μετράει την βιωμένη πραγματικότητα των πολιτών.

Καταγράφει τις αντιλήψεις, δηλαδή απλά τις εκτιμήσεις επιλεγμένων οργανισμών για την διαφθορά στη χώρα μας.

Για να κατανοήσουμε την έκταση του φαινομένου της διαφθοράς στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς Μητσοτάκη, θα ήταν χρήσιμο να ανατρέξουμε σε όσα αποτυπώνονται στο ειδικό Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2022 και αναδεικνύουν τα σοβαρά ελλείμματα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στους θεσμούς της πολιτείας καθώς και τον εκφυλισμό της δημοκρατίας στη χώρα μας:

  • Το 98% θεωρεί τη διαφθορά ευρύτερα διαδεδομένη, δίνοντας στη χώρα μας τη θλιβερή πρωτιά μεταξύ των 27 εξεταζόμενων χωρών
  • Το 59%  δηλώνει πως η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινότητά τους (ευρωπαϊκός μέσος όρος 24%)
  • Το 51% εκτιμά αύξηση της διαφθοράς κατά την τελευταία τριετία
  • Το 94% πιστεύει πως υπάρχει διαφθορά στη δημόσια διοίκηση
  • Το 90% θεωρεί πως η διαφθορά είναι κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικής κουλτούρας,
  • Το 93% θεωρεί πως υπάρχουν υπερβολικά στενές σχέσεις του επιχειρηματικού κόσμου με την πολιτική, 73% εκτιμά μάλιστα πως είναι ο μόνος τρόπος να επιτύχει κανείς στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες
  • Το 88% εκτιμά πως οι μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς δεν διώκονται σε ικανοποιητικό βαθμό
  •  Το 77% θεωρεί πως οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την πάταξη της διαφθοράς δεν είναι αρκετές

Προσπαθώντας λοιπόν για άλλη μια φορά να κάνουν το άσπρο μαύρο, μας λένε ότι η διαφθορά στην Ελλάδα επικρατούσε μόνο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση! Αυτοί που καταλήστεψαν και χρεοκόπησαν τη χώρα, συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ, συνεχίζουν να κλέβουν δημόσιο χρήμα με απευθείας αναθέσεις, συνεχίζουν τα σκάνδαλα των Πάτση, Στάση, Μαραβέγια, Χειμάρα, Πέτσα, Νικολάου, ακόμη και με το οργανωμένο έγκλημα σχετίζονται. Όσο και να προσπαθεί το καθεστώς Μητσοτάκη να αλλοιώσει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, ο ελληνικός λαός σύντομα θα επιλέξει τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Documento TV: Σπάει κόκκαλα η διαφθορά – Στη «Πρέσα» της Τρίτης με τον Δ. Χατζηνικόλα

TAZ: «Καρφιά» για την απόδοση Δικαιοσύνης στην Ελλάδα – «Πελατειακές σχέσεις, νεποτισμός και διαφθορά»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter