Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: Η ζωή του κρατούμενου Δημάκη «κρέμεται από μια κλωστή»

Έκκληση προς την κυβέρνηση να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τον κρατούμενο, φοιτητή Πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Δημάκη, ο οποίος έχει ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας, απευθύνει ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την απεργία ο Βασίλης Δημάκης καταγγέλλει ως τιμωρητική την μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για καλύτερες υγειονομικές συνθήκες στους χώρους κράτησης, λόγω κορονοϊού.

Δείτε επίσης: Και απεργία δίψας ξεκίνησε ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης

Η ζωή του κρατούμενου φοιτητή, ο οποίος διεκδικεί να επιστρέψει στον Κορυδαλλό, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τη σχολή του, «κρέμεται από μια κλωστή», προειδοποιεί ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. « Αντί αυτός , να αξιοποιηθεί ώς το υπόδειγμα ενός ανθρώπου που αγωνίζεται, διεκδικεί, σπουδάζει, βελτιώνεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και στερούμενος την ελευθερία του.... γίνεται αντίθετα θύμα διωγμού και αντικείμενο μιάς εκδικητικής μανίας που ξεσπά , σε όσους,ες διατηρώντας την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αγωνίζονται ταυτόχρονα για την συλλογική αξιοπρέπεια, λειτουργώντας με αισθήματα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης», αναφέρει ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Και καταλήγει: «Αν αυτές οι λέξεις , αποτελούν άγνωστες λέξεις για αυτούς που κυβερνούν , κατανοούν τουλάχιστον τις συνέπειες μίας τραγικής εξέλιξης , αν άμεσα δεν αποδοθεί στον Βασίλη Δημάκη το δικαίωμα να παρακολουθήσει την Σχολή του επιστρέφοντας στον Κορυδαλλό ;».

Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρέμβει και στις αρχές Απριλίου, με ανακοίνωσή του, ζητώντας να ληφθούν μέτρα «αποσυμφόρησης»» των φυλακών και να σταματήσουν οι τιμωρητικές μεταγωγές «που δίνουν μάχη για αξιοπρέπεια και ζωή». Από τότε είχαν τονίσει ότι «η μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, που έγινε με βίαιο τρόπο, πρέπει να ανακληθεί».

Τώρα που το ζήτημα οδεύει σε οριακές καταστάσεις, ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται και αναφέρει τα εξής:

«Ο Βασίλης Δημάκης υπερασπίστηκε ειρηνικά το δικαίωμα του ίδιου και των συγκρατουμένων του , για μιά στοιχειώδη υγιειονομική φροντίδα μέσα στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των φυλακών και μάλιστα εν μέσω κορονοιού.

Μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό, βίαια και χωρίς κανέναν νόμιμο λόγο στις φυλακές Γρεβενών και κλείστηκε στο πειθαρχείο , χωρίς καμμία δυνατότητα επαφής με το Πανεπιστήμιο και την σχολή του.

Για να διαμαρτυρηθεί ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας.

Η ζωή του Βασίλη κρέμεται απολύτως σε μία κλωστή.Ο εξασθενημένος από την προηγούμενη απεργία οργανισμός του κινδυνεύει με κατάρρευση την κάθε στιγμή που περνά.

Δύο χρόνια πρίν , τον Απρίλη του 2018 και μετά από 31 ημέρες απεργίας πείνας , η επιμονή του, αλλά και ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης , άνοιξαν το δρόμο για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων.

Τον δρόμο που η σωφρονιστική γραφειοκρατία και ένα αντιδραστικό κατεστημένο κρατούσε κλειστό , καθυστερώντας ή και υπονομεύοντας ανοιχτά τις οποίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα όποια θετικά μέτρα νομοθετούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα τα μέτρα που με πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις εφαρμόστηκαν , όπως οι πρόνοιες για την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και οι όποιες προσπάθειες εξανθρωπισμού της ζωής τους , είτε σιωπηρά παραβιάζονται είτε ηχηρά και βίαια καταργούνται.

Στον Σωφρονιστικό Μεσαίωνα , που επιχειρεί να επιστρέψει την χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , με πλήρη υπαγωγή της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ( κατ' ευφημισμό Προστασίας του Πολίτη ) καθώς και με βασικό εργαλείο τις πράξεις και τις εγκληματικές παραλείψεις, της Γ.Γ. Αντεγκληματικης Πολιτικής, η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη είναι χαρακτηριστική.

Αντί αυτός , να αξιοποιηθεί ώς το υπόδειγμα ενός ανθρώπου που αγωνίζεται, διεκδικεί, σπουδάζει, βελτιώνεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και στερούμενος την ελευθερία του.... γίνεται αντίθετα θύμα διωγμού και αντικείμενο μιάς εκδικητικής μανίας που ξεσπά , σε όσους,ες διατηρώντας την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αγωνίζονται ταυτόχρονα για την συλλογική αξιοπρέπεια, λειτουργώντας με αισθήματα δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Αν αυτές οι λέξεις , αποτελούν άγνωστες λέξεις για αυτούς που κυβερνούν , κατανοούν τουλάχιστον τις συνέπειες μίας τραγικής εξέλιξης , αν άμεσα δεν αποδοθεί στον Βασίλη Δημάκη το δικαίωμα να παρακολουθήσει την Σχολή του επιστρέφοντας στον Κορυδαλλό ;».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.