Τον Βορίδη έβλεπε πίσω από τις επιθέσεις ο Μιωνής

Τον Βορίδη έβλεπε πίσω από τις επιθέσεις ο Μιωνής

Μια κόντρα με σβάστικες και ύβρεις από το Κολλέγιο Αθηνών στις αρχές της δεκαετίας του ’80

Απειλές, αντιδικίες, εκφοβισμοί, bullying. Τα επεισόδια της κόντρας του γνωστού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη και τον Μάκη Βορίδη καταγράφονται εδώ και δεκαετίες. Από την περίοδο που οι τρεις τους φοιτούσαν στο Κολλέγιο Αθηνών στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με τον νυν υπουργό Βορίδη και την οργάνωσή του, μέλος της οποίας ήταν και ο Φιλιππάκης, να αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο μαθητών αλλά και καθηγητών. Χρόνια μετά η κόντρα Φιλιππάκη – Μιωνή έφτασε να απασχολήσει ακόμη και τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, έχοντας λάβει πλέον τόσο δικαστικές και πολιτικές όσο και διπλωματικές διαστάσεις.

Ηταν αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν ο Μ. Βορίδης, μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών, ίδρυσε τους Ελεύθερους Μαθητές. Επρόκειτο για ακροδεξιά μαθητική οργάνωση με έντονα εθνικιστικά και ελιτιστικά χαρακτηριστικά, η οποία επεκτάθηκε σε άλλα δύο σχολεία, το Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Αρσάκειο, όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc το 2012 αλλά και το Documento τον Ιούλιο του 2017.

Μεταξύ των μελών της οργάνωσης ήταν και ο σημερινός εκδότης των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso» Γ. Φιλιππάκης και μέλη της ΟΝΝΕΔ Κολωνακίου.

Οι Ελεύθεροι Μαθητές ανέπτυξαν γρήγορα πλούσια δράση. Οι τραμπουκισμοί και ο ξυλοδαρμός μαθητών του Κολλεγίου που δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις τους ήταν συχνό φαινόμενο. Το ίδιο και τα απειλητικά τηλεφωνήματα σε οικογένειες Εβραίων σπουδαστών του Κολλεγίου, όπως είχε αποκαλύψει στο πρώτο τεύχος του το Hot Doc. Σε μια περίπτωση χρειάστηκε η μεσολάβηση επιφανούς στελέχους της ΝΔ στον ίδιο τον Βορίδη προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος εβραϊκών οικογενειών. Μία από αυτές φέρεται να ήταν και η οικογένεια Μιωνή. Η ισραηλινή καταγωγή παράλληλα με την ελληνική ήταν κάτι που η φασιστική ιδεολογία των Ελεύθερων Μαθητών δεν μπορούσε να αποδεχτεί – ειδικά ο Μ. Βορίδης, «τοτέμ» της οργάνωσης και καθοδηγητής τους.

Εκτός από ξυλοδαρμούς και απειλές, οι Ελεύθεροι Μαθητές επιστράτευσαν ακόμη και στιλέτα για να ξεδιπλώσουν τη φασιστική τους ιδεολογία. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό από τις μαθητικές εκλογές στο λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών το 1982 στο οποίο αναφέρθηκε η εφημερίδα «Τα Νέα». Οταν άνοιξαν οι κάλπες οι Ελεύθεροι Μαθητές αναδείχθηκαν νικητές. Ωστόσο οι φήμες για νοθεία οργίαζαν.

Ενας μαθητής που δεν ανήκε στην κίνηση του Βορίδη ζήτησε εξηγήσεις από την εφορευτική επιτροπή. Αντί απάντησης, ένας συμμαθητής του του βάζει ένα στιλέτο στον λαιμό λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Δίνε του». Το περιστατικό έλαβε διαστάσεις και καταγγέλθηκε και στους καθηγητές του Κολλεγίου. Το επιβεβαίωσαν μάλιστα και οι καθηγητές σε έκθεσή τους. «Χρησιμοποίηση μαχαιριών από μαθητές μέσα και έξω από το σχολείο και απειλές χρήσης τους σε βάρος συμμαθητών τους για την εξάσκηση ψυχολογικής βίας και δημιουργίας κλίματος φοβίας» ανέφεραν.

Σβάστικες, ύβρεις και απειλητικά συνθήματα

Το βράδυ του Σαββάτου της 29ης Ιανουαρίου 1983 μια ομάδα των Ελεύθερων Μαθητών εισέβαλε στο Κολλέγιο Αθηνών. Μεταξύ αυτών και ο αδερφός του Μ. Βορίδη Κωνσταντίνος, σκηνοθέτης της τηλεοπτικής παραγωγής «Survivor» που προβαλλόταν πριν από μερικούς μήνες από την τηλεόραση του Σκάι. Οι μαθητές έγραψαν υβριστικά και απειλητικά συνθήματα κατά καθηγητών αλλά και συμμαθητών τους. Συγκεκριμένα χαρακτήρισαν έναν καθηγητή τους «γύφτο» και «κομμουνιστή», έναν άλλο «καθίκι», ενώ δίπλα στο όνομα συμμαθητή τους που κατήγγειλε ότι οι Ελεύθεροι Μαθητές σχεδίαζαν κρυφά στο έντυπο της κοινότητας του γυμνασίου τη σβάστικα έγραψαν: «Θα πεθάνεις». Οι ίδιοι μαθητές έγραψαν επίσης τα αρχικά «ΝΔ» (Νέα Δημοκρατία) και «ΕΜ» (Ελεύθεροι Μαθητές), ενώ σχεδίασαν και αγκυλωτούς σταυρούς.

Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν σάλο. Υποκινητής θεωρήθηκε ο Κ. Βορίδης. Ο σύλλογος καθηγητών του Κολλεγίου με ψήφους 49 υπέρ, μία κατά και τρία λευκά αποφάσισε τη διά παντός αποβολή του. Ο πατέρας του Χρήστος Βορίδης προσέφυγε κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το τμήμα Γ΄ ΣτΕ με την υπ’ αρ. 4102/1983 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή του και δικαίωσε τον σύλλογο καθηγητών. Μεταξύ των μελών του ΣτΕ που εξέδωσαν την απόφαση αυτή ήταν ως πάρεδρος ο Παναγιώτης Πικραμμένος, μετέπειτα πρόεδρος του ΣτΕ και σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μέλος της οποίας είναι και ο Μ. Βορίδης.

Κεραυνοί από καθηγητή: «Ναζιστικές οι πράξεις τους»

Οσα συνέβαιναν στο Κολλέγιο Αθηνών είχαν θορυβήσει για τα καλά τους καθηγητές που εργάζονταν εκεί. Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα άλλωστε φοιτούν παραδοσιακά τα παιδιά των λεγόμενων «καλών οικογενειών», επομένως η ανησυχία όλο και εντεινόταν. Ο τότε πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών Δημήτρης Καραχάλιος, πατέρας του πρώην στελέχους της ΝΔ Νίκου Καραχάλιου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» την περίοδο εκείνη είχε καταδικάσει τις πράξεις των Ελεύθερων Μαθητών με σκληρά λόγια, μιλώντας έμμεσα για ενέργειες με φασιστικό και ναζιστικό περιεχόμενο.

«…Ολοι οι φορείς του σχολείου στάθηκαν αντιμέτωποι και αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσουν τέτοιες αντιπαιδαγωγικές και αντικοινωνικές ενέργειες. Ας μην ξεχνάμε ότι απευθύνονται σε νέους μιας ευαίσθητης ηλικίας. Πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι και αυτά τα παιδιά που έφτασαν σε τέτοιες πράξεις δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ναζιστές. Οι πράξεις τους μπορεί να έχουν τέτοιο περιεχόμενο αλλά οι ίδιοι φτάνουν σε αυτές από αντίδραση, από μιμητισμό, από άρνηση. Ελάχιστοι είναι οι συνειδητοί» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Με νεοναζιστικές σχέσεις ο Βορίδης»

Δεκαετίες μετά η κόντρα μεταξύ Μιωνή και Φιλιππάκη – Βορίδη δεν λέει να σβήσει. Το 2012 το περιοδικό Hot Doc προχωρά στην αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ. Η δημοσιοποίηση δρομολόγησε πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις. Ο Σ. Μιωνής εμφανιζόταν ως διαχειριστής ποσού 500 εκατ. ευρώ. Σε συνέντευξή του στο Hot Doc την περίοδο εκείνη είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο για αμοιβαίο κεφάλαιο και ότι τα χρήματα δεν ανήκαν στον ίδιο. Στην ίδια συνέντευξη δεν έκρυψε και την αποστροφή του για τον Μ. Βορίδη, ο οποίος λίγους μήνες πριν είχε υπουργοποιηθεί από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Προεκλογικά εναντιώθηκες στην υπουργοποίηση Βορίδη. Εχεις γράψει σκληρά άρθρα γι’ αυτόν» τον είχε ρωτήσει ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης.

«ΟΚ, ήταν υπουργός, και το ότι είναι κάποιος υπουργός δεν σημαίνει πως δεν είναι και ακραίος. Θεωρώ ότι όταν ο Βορίδης έγινε υπουργός ήταν το πιο χαμηλό σημείο της πολιτικής ζωής» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, δίχως να κρύψει την αντίθεσή του στην υπουργοποίηση Βορίδη. Αν και δεκαετίες μετά τα χρόνια του Κολλεγίου, η άποψη του Μιωνή για τον Μ. Βορίδη δεν είχε αλλάξει δραματικά. Οσο κι αν ο Βορίδης προσπάθησε και ακόμη προσπαθεί να αλλάξει το πολιτικό παρελθόν του και να αποκηρύξει τις αντισημιτικές του απόψεις.

Ακόμη και αργότερα, συγκεκριμένα το 2018, ο Σ. Μιωνής σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με αφορμή ένα άρθρο Βορίδη στην «Καθημερινή» υπέρ της απόφασης Τραμπ για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ εξέφρασε πάλι την προσωπική του αποστροφή. «…Μας προκαλεί φρίκη όταν ένας ακροδεξιός πολιτικός προσπαθεί να ξεπλύνει τον αντισημιτισμό του αρθρογραφώντας υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιερή αυτή πόλη. Ακόμα και για τον πιο αγαθό, είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει ότι εν μέσω όλων των δυσκολιών και των έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων που διατρέχουν την ελληνική πολιτική ζωή, ξαφνικά ο Μάκης Βορίδης, με το γνωστό ρατσιστικό βιογραφικό και τις νεοναζιστικές σχέσεις, έχει την ακατανίκητη επιθυμία αλλά και τον χρόνο να ασχοληθεί με το θέμα της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ! Φαίνεται ότι οι επικοινωνιολόγοι του Μάκη Βορίδη τού είπαν ότι με τις τόσο στενές σχέσεις που η Ελλάδα έχει συνάψει με το Ισραήλ, ο αντισημιτισμός δεν πουλάει πλέον και ότι πρέπει να βρει τρόπο να ξεχάσουν οι Εβραίοι το ποιος πραγματικά είναι» είχε αναφέρει στο άρθρο του.

Η κόντρα στις δικαστικές αίθουσες με τον Φιλιππάκη

Μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ ο Σ. Μιωνής βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Πολλά ΜΜΕ χαρακτήριζαν τον επιχειρηματία «μυστηριώδη», ενώ επισήμαιναν και την εβραϊκή του καταγωγή σε ένα κρεσέντο αντισημιτισμού. Δημοσιεύματα σε βάρος του υπήρξαν και από την εφημερίδα «Δημοκρατία», ιδιοκτησίας Φιλιππάκη. Το 2013 ο Σ. Μιωνής κατέθεσε αγωγή χαρακτηρίζοντάς τα συκοφαντικά. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο Φιλιππάκης υπέγραψε εξωδικαστικό συμβιβασμό υποσχόμενος να ζητήσει συγγνώμη και για τον λόγο αυτό δημοσίευσε και σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα. Ωστόσο παρά τον συμβιβασμό τα δημοσιεύματα συνεχίστηκαν, με τον Μιωνή να απευθύνεται στο δικαστήριο και για παραβίαση του συμβιβασμού. Μάλιστα βρετανικό

δικαστήριο με απόφασή του πριν από λίγες ημέρες φέρεται να επέβαλε χρηματική αποζημίωση 314.000 στερλινών, δηλαδή περίπου 375.000 ευρώ, σε βάρος του εκδότη. O ίδιος το 2015 σε συνέντευξή του είχε κατηγορήσει δημόσια τον Γ. Φιλιππάκη για δημοσιεύματα εναντίον του, ενώ από τα βέλη του δεν είχε ξεφύγει ούτε ο Μ. Βορίδης. «Μέσα σε αυτά τα χρόνια, αλλά και πριν ξεκινήσει η επίθεση εναντίον μου, με είχαν πλησιάσει γνωστοί δημοσιογράφοι και εκδότες και μου είχαν ζητήσει να σταματήσω να γράφω για τις σχέσεις του Βορίδη. Είναι γνωστό ότι ο Φιλιππάκης, ο εκδότης της “Δημοκρατίας” που πρωτοστατεί στον πόλεμο εναντίον μου και του Σταύρου (σ.σ.: Παπασταύρου), όχι μόνο είχε επαγγελματική σχέση με τον βουλευτή της ΝΔ, αλλά συνδέεται μαζί του από τα μαθητικά τους χρόνια, όταν ο Φιλιππάκης ήταν υπαρχηγός και μετέπειτα αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης “Ελεύθεροι Μαθητές”. Η οργάνωση αυτή απειλούσε εμένα και την οικογένειά μου από τότε γιατί τους αντιστεκόμουν» είχε αναφέρει. Να σημειωθεί ότι ο Βορίδης ήταν κατά το παρελθόν δικηγόρος της εφημερίδας «Espresso», συμφερόντων Φιλιππάκη.

Ο τελευταίος μάλιστα με αφορμή την κατάθεση Μιωνή στην προανακριτική αποκάλυψε και μια άλλη διάσταση της κόντρας του με τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία. Οπως μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε ο Γ. Φιλιππάκης σε απάντηση των καταγγελιών Μιωνή ότι ο εκδότης συμμετείχε σε «συμμορία με τον πρώην υπουργό Παπαγγελόπουλο», ο επιχειρηματίας-κατήγορός του είχε καταθέσει στο Ισραήλ αγωγή και μήνυση με την οποία τότε κατηγορούσε… άλλον για εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα, σε εκείνα τα δικόγραφα ο Μιωνής κατήγγειλε «εγκληματική οργάνωση» με επικεφαλής τον Μ. Βορίδη. Ωστόσο οι αρχές του Ισραήλ την απέρριψαν.

Σήμερα, μετά την περιβόητη κατάθεση Μιωνή στην προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η κόντρα με τον Γ. Φιλιππάκη εκτός από δικαστικές έλαβε πολιτικές αλλά και διπλωματικές διαστάσεις, σύμφωνα και με όσα ανέφερε σε δήλωσή της προς το Documento η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα. Είναι ίσως ακόμη μία διάσταση σε μια σύγκρουση δεκαετιών που θα γράψει ακόμη πολλά επεισόδια και μέσα στα ακροατήρια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter