Των Ιταλών τους φταίνε… οι Ρώσοι

Των Ιταλών τους φταίνε… οι Ρώσοι

Μια παρέμβαση του ρώσου πρώην προέδρου και πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Telegram στάθηκε αρκετή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στην Ιταλία. Ειδικότερα, ο Μεντβέντεφ κάλεσε τους Ευρωπαίους «να τιμωρήσουν στις κάλπες τις ηλίθιες κυβερνήσεις τους», ακολουθώντας πιστά τη γραμμή του Πούτιν για ανατροπή των ευρωπαϊκών ελίτ και προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στη Ρώμη.

Σηκώνοντας το γάντι ο Ενρίκο Λέτα, γ.γ. του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος απάντησε μαινόμενος: «Ο Πούτιν έριξε την ψήφο του στην κάλπη. Ζητάμε από όλα τα ιταλικά κόμματα να πουν ένα ξεκάθαρο “όχι” σε αυτή την ανάμειξη. Και στην Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι να ακυρώσει τη συμφωνία συνεργασίας της με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν την οποία είχε υπογράψει στο παρελθόν».

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν τη συζήτηση μετά τη πτώση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι ακροδεξιές περατάξεις των Ματέο Σαλβίνι και Τζόρτζια Μελόνι αντιμετώπιζαν κατηγορίες ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Πούτιν στην Ιταλία.

Ωστόσο, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ιταλία αφενός συμπίπτει με την υποχώρηση της ιταλικής Αριστεράς, αφετέρου με το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γι’ αυτό το λόγο τα ιταλικά «συστημικά» κόμματα ακολουθούν μια ρωσοφοβική γραμμή μου περισσότερο θυμίζει μέρες μακαρθισμού παρά κυβερνητικό πρόγραμμα. Εντούτοις, ακόμη και η ακροδεξιά Μελόνι δηλώνει τη πίστη της στα ευρωατλαντικά «τομέμ», όπως το ΝΑΤΟ, ενώ επίσης καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δείχνοντας πως διεκδικεί ένα ρόλο διαφορετικό από αυτόν που της αποδίδουν.

Διαβάστε επίσης: La Stampa: Η Ρωσία «έριξε» τον Ντράγκι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter