Τον Κούρτι κατηγορεί ο Βούτσιτς για την έκρηξη βίας στο Κόσοβο

Τον Κούρτι κατηγορεί ο Βούτσιτς για την έκρηξη βίας στο Κόσοβο

Ευθεία επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δεν δίστασε να εξαπολύσει Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αφορμή τις βίαιες συγκρούσεις και τους δεκάδες τραυματίες στην πόλη Ζβέτσαν.

Όπως ανέφερε ο Βούτσιτς το βράδυ της Δευτέρας σε διάγγελμά του, το Βελιγράδι προειδοποιούσε εδώ και μήνες ότι ο Κούρτι είχε μόνο μία επιθυμία: να προκαλέσει σύγκρουση στο Κόσοβο και τα Μετόχια, και να προκαλέσει αιματοχυσία στην περιοχή. Ωστόσο λίγοι ήθελαν να ακούσουν την αλήθεια και να καταλάβουν την ουσία, πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη Ζβέτσαν, είπε ότι οι Σέρβοι ήθελαν απλώς να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά «τους περίμεναν στρατιώτες της KFOR και συρματοπλέγματα». Συμπλήρωσε επίσης ότι η KFOR άφησε τους «δημάρχους» του Κούρτι να μπουν στα δημαρχεία και μετά «τους προστάτευσαν από τους Σέρβους», αντί να κάνουν το αντίστροφο.

Νωρίτερα, η κατάσταση ξέφυγε στην πόλη Ζβέτσαν, όπου σέρβοι πολίτες διαδήλωναν έξω από το δημαρχείο, αντιδρώντας στην ορκωμοσία του νέου αλβανού δημάρχου. Άντρες της νατοϊκής δύναμης KFOR επιχείρησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με τους συγκεντρωμένους να απαντούν με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες και μπουκάλια).

Η δύναμη του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκε στο Κόσοβο ανακοίνωσε ότι «ενίσχυσε την παρουσία της» στο βόρειο τμήμα της χώρας και προέτρεψε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να επαναλάβουν τον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εντάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της εξαιρετικά υψηλής έντασης που υπάρχει στο Κόσοβο, ο σερβικός στρατός θα παραμείνει σε συναγερμό μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς επιβεβαίωσε την ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter