Τον πιο ζεστό Ιούλιο από το 1863 έζησε φέτος η Αθήνα

Τον πιο ζεστό Ιούλιο από το 1863 έζησε φέτος η Αθήνα

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών έσπασε ο φετινός Ιούλιος με ολόκληρη τη χώρα να μετατρέπεται σε «καμίνι», αφού ήρθε αντιμέτωπη με ένα διαρκές κύμα καύσωνα. Για ιστορικό ρεκόρ καύσωνα έκανε λόγο ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κ. Λάλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι θα ξεπεράσει τον καύσωνα που είχαμε το 1987, ενώ τόνισε ότι δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Meteo, o Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο ζεστός Ιούλιο στο κέντρο της Αθήνας από το 1863, από τότε δηλαδή που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία στον ιστορικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Θησείο.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία που κατέγραψε το Αστεροσκοπείο είναι ενδεικτικά της θερμικής επέλασης που έπληξε τον φετινό Ιούλιο την Ελλάδα.

  • 31,3 Βαθμοί Κελσίου ήταν η μέση θερμοκρασία εικοσιτετραώρου στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ! Ακολουθεί ο Ιούλιος το 2012 με 31,1 βαθμούς κελσίου και στη συνέχεια ο Ιούλιος του 2007 με θερμοκρασία 30,6 βαθμούς Κελσίου.
  • 42,8 βαθμοί Κελσίου είναι η υψηλότερη θερμοκρασία του φετινού Ιουλίου στο Θησείο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν καταρρίφθηκε το ιστορικό ρεκόρ των 44,8 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στις 26 Ιουνίου το 2007.

Διαβάστε επίσης: Οι μεγαλύτεροι καύσωνες στην Ελλάδα: Η φονική επέλαση του 1987

Κρήτη: 2.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Όπως ενημερώνει με σχετικό του άρθρο ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Λαγουβάρδος, στην Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις τιμές να κυμαίνονται περίπου 2.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 13-27 Ιουλίου με μέγιστες τιμές θετικής απόκλισης άνω των 10 °C.

  • Στα Χανιά τις 25 από τις 31 ημέρες του μήνα η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη απο το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.
  • Στο Ρέθυμνο τις 29 απο τις 31 ημέρες του μήνα η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη απο το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.
  • Στο Ηράκλειο τις 26 από τις 31 ημέρες του μήνα η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη απο το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.
  • Στον Άγιο Νικόλαο τις 28 από τις 31 ημέρες του μήνα η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας

Έξω από τα σύνορα της χώρας και συγκεκριμένα στο Φοίνιξ της Αριζόνας το θερμόμετρο παρέμεινε καρφωμένο σε θερμοκρασίες πάνω από 43,3 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότεροι από 60.000 θάνατοι στην Ευρώπη λόγω ακραίας ζέστης το καλοκαίρι του 2022

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine αποδίδει στις ακραίες θερμοκρασίες τον θάνατο περισσότερων από 60.000 ευρωπαίων το καλοκαίρι του 2022.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων του γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (Isnerm) και του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal) υποδηλώνουν ότι εάν δεν υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, η ευρωπαϊκή ήπειρος θα καταγράφει τουλάχιστον 68.000 θανάτους λόγω του καύσωνα κάθε καλοκαίρι μέχρι το 2030 και περισσότερους από 94.000 μέχρι το 2040.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα όσον αφορά τη θερμοκρασία και τη θνησιμότητα κατά την περίοδο 2015-22 σε 823 περιοχές 35 ευρωπαϊκών χωρών όπου ο συνολικός πληθυσμός ξεπερνά τα 543 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη συνέχεια κατάφεραν, με βάση επιδημιολογικά μοντέλα, να υπολογίσουν τους θανάτους που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας σε κάθε περιοχή, ανά εβδομάδα. Συνολικά, από τις 30 Μαΐου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2022, υπολόγισαν ότι 61.672 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα.

Διαβάστε επίσης: Μελέτη – σοκ: Περισσότεροι από 60.000 θάνατοι στην Ευρώπη λόγω ακραίας ζέστης το καλοκαίρι του 2022

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter