Τον… ψόφιο κοριό κάνει η κυβέρνηση

Τον… ψόφιο κοριό κάνει η κυβέρνηση

Διάτρητο, με δική της ευθύνη, το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει σε παντός τύπου κακόβουλα συμφέροντα να αλωνίζουν σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η κυβέρνηση των… ψόφιων κοριών φοβάται. Το «γαλάζιο» Μαξίμου δεν ανησυχεί μόνο για τις απρόβλεπτες εξελίξεις εφόσον αποκαλυφθούν οι πραγματικοί κοριοί που κρύβονται πίσω από την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών – είτε συνδέονται με το «επιτελικό κράτος» που εποπτεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είτε λειτουργούν ως παρακρατικό παρακλάδι είτε ως μηχανισμός υψηλά ιστάμενων συμφερόντων, διακρατικών ή και ιδιωτικών μεγαλοεπιχειρηματικών.

Τρέμει ότι ακόμη και αν οι μηχανισμοί που δρουν στο σκοτάδι καλύψουν τα ίχνη τους δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει να αλωνίζουν τα παντός τύπου κακόβουλα συμφέροντα σε βάρος των όποιων δημοκρατικών ελευθεριών.

Το «γαλάζιο» Μαξίμου βαριανασαίνει από τον βρόχο που δημιουργεί η δυνατότητα της λαϊκής αφύπνισης. Ο κόσμος της εργασίας υφίσταται την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας –που τον συνθλίβει μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης και πολεμικών ανταγωνισμών– και παράλληλα μετράει στον σβέρκο του κυβερνητικούς μύθους να καταρρέουν. Βλέπει μπροστά του να εκπνέει η εκσυγχρονιστική μακαριότητα της κυβέρνησης της ΝΔ. Από την αρχή της διακυβέρνησής της πλασάρει ψηφιακές πλατφόρμες σαν το τεχνοκρατικό καθρεφτάκι για «ωσαννά» στην επιστροφή στο μέλλον.

Όμως φάνηκε ότι η ψηφιακή εξουσία των τεχνολογικών κολοσσών και της διακυβέρνησης που υποκλίνεται στο κοινωνικοπολιτικό σύστημα του κέρδους έχει σαν μόνιμο αξεσουάρ το σουρωτήρι για το πλαίσιο προστασίας δεδομένων, που το χρησιμοποιεί κατά το δοκούν – ενίοτε αντί για την εξάρθρωση παρανομιών και ποινικών αδικημάτων αξιοποιείται για την καταστολή κοινωνικών αντιστάσεων.

Αμηχανία αλλά και πολιτική αδυναμία

Η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη με κακόβουλο λογισμικό Pegasus σε συνδυασμό με κατασκοπευτικό σύστημα Predator μπορεί να λάβει μορφή πολιτικής χιονοστιβάδας. Οι αντιφάσεις στις τοποθετήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και η καθυστέρηση αντίδρασης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη καταδεικνύουν όχι απλώς αμηχανία, αλλά πολιτική αδυναμία να διαχειριστούν μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Ήδη από τον περασμένο Μάιο, οπότε είχε αποκαλυφθεί η παγίδευση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με το λογισμικό Predator, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν έχουν προμηθευτεί κρατικές υπηρεσίες στην Ελλάδα τέτοιο κατασκοπευτικό λογισμικό σύστημα.

Αργότερα όμως ήρθαν δημοσιογραφικές αποκαλύψεις αλλά και τοποθετήσεις εταιρειών διαδικτύου που άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα μας να είναι από εκείνες στις οποίες έχει διακινηθεί το λογισμικό «κυνηγός». Και τώρα η πραγματικότητα τραβά το μανίκι του «επιτελικού κράτους» της ΝΔ, που τον Αύγουστο του 2019 «πέρασε» την ΕΥΠ στην Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό. Και όχι μόνο. Τον Μάρτιο του 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε τροπολογία, με την ψήφο τότε και του ΚΙΝΑΛ, με την οποία η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχανε τη δυνατότητά της να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά την εθνική ασφάλεια! Έτσι σήμερα, υπό νέο πρίσμα, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διά του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Χάρη Καστανίδη φέρνει ρύθμιση για να επανέλθει η πρότερη κατάσταση να μην μπαίνει φραγμός στην ενημέρωση όσων τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητά να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος μετά τη λήξη της παρακολούθησής του από την αρμόδια αρχή (ΑΔΑΕ). Μένει να φανεί πώς θα το χειριστεί η ΝΔ. Αν την ψηφίσει, οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να δώσουν τα στοιχεία που ζητά ο δημοσιογράφος Θ. Κουκάκης –ήδη έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)–, ενώ αν η ΝΔ δεν την ψηφίσει, θα καταδειχτεί ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Απαίτηση να υπάρξει δικαστική διερεύνηση

Η αντιπολίτευση έχει συντονιστεί στην απαίτηση να διερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση, αλλά και να δοθούν απαντήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου. Άλλωστε είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, μια και έρχεται να προστεθεί σε άλλες καταγγελίες που διερευνώνται δικαστικά, όπως του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές μέσω Predator, αλλά και του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στον Περισσό.

Είναι πάνδημη η απαίτηση να πέσει φως στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Πόσο μάλλον τώρα που στο στόχαστρο είναι επικεφαλής κόμματος και Ελληνας ευρωβουλευτής, ο μόνος προσώρας για τον οποίο, ύστερα από έλεγχο άνω των 200 ευρωβουλευτών, ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Ευρωκοινοβουλίου διαπίστωσε ότι το κινητό του έχει ίχνη χακαρίσματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θορυβημένη και αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου –που διερευνούν ήδη από πέρυσι περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων στην ΕΕ και παγίδευσης τηλεφώνων ευρωβουλευτών, ακόμη και πρωθυπουργών ή προέδρων, όπως ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Εμανουέλ Μακρόν– εμφανίζονται αποφασισμένες να θέσουν στο μικροσκόπιό τους την Ελλάδα για το ζήτημα του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη εδραιώνεται η πεποίθηση ότι στη χώρα μας η δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα τελούν υπό κίνδυνο. Και η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει την υπόθεση ως μια ακόμα περίπτωση στη μακρά αλυσίδα καταστάσεων που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές ενός κράτους δικαίου επί διακυβέρνησης ΝΔ. Για την ελληνική κοινωνία πάντως ξαναζωντανεύουν μνήμες του παρελθόντος, από τη δράση «κοριών» στα καφάο του τέλους της δεκαετίας του ’80, με το σίριαλ της υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτικών προσώπων και βέβαια αρχηγού κόμματος (του Ανδρέα Παπανδρέου), ενώ κατά καιρούς «επανέκαμψαν» υποθέσεις παρακολούθησης.

Σε αυτό το κλίμα επί ημέρες ο πρωθυπουργός σιωπούσε, αντί να προβεί άμεσα σε μια δήλωση από την πρώτη στιγμή. «Σύρθηκε» κρυπτόμενος μάλιστα πίσω από επίσημη διαρροή, όταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να έρθουν η ΑΔΑΕ και η ΕΥΠ ώστε να δώσουν απαντήσεις, αίτημα που στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επί ένα διήμερο μετά τη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν είχε τοποθετηθεί και άφησε διαρροή (!) ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ώστε να συζητηθεί στη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το ζήτημα αυτό.

Είχε αφήσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώσει ότι κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής πολιτείας οφείλει να συνδράμει με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του Ν. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όμως, εκ παραλλήλου η ΝΔ μοιάζει, μέσω τοποθετήσεων κυβερνητικών παραγόντων, να επιδιώκει να διαμορφωθεί σύγχυση και να υποβαθμιστεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Από τη μια ο υπουργός Δικαιοσύνης προέτασσε ότι είναι αδιανόητο να δεχτεί κάνεις ότι σε μια δημοκρατική κοινωνία και σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα παρακολουθήσεις αυτού του τύπου μπορούν να λαμβάνουν χώρα. Από την άλλη, βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, παραδέχτηκαν εμμέσως παρακολουθήσεις τηλεφώνων, προειδοποιώντας μάλιστα τους πολιτικούς αλλά και τον κόσμο να προσέχουν γιατί «τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί για διάφορους λόγους» (Kontra24 και Σκάι). Ετσι, δόθηκε το έναυσμα για να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό να δηλώσουν αν συμφωνούν μαζί του ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι!

Πάντως τώρα, με την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το στοιχείο του «τόπου» της επίθεσης όχι γιατί για τις ηλεκτρονικές παρεμβάσεις υπάρχουν σύνορα αλλά γιατί, όπως φαίνεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίζεται ίχνος σε ελληνικό έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος σε δημόσια παρέμβασή του ανέφερε ότι στις 21 Σεπτεμβρίου έγινε απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου «μέσω SMS από τηλέφωνο στην Ελλάδα όσο ο κ. Ανδρουλάκης ήταν στην Ελλάδα». Μάλιστα, σημείωνε (ραδιόφωνο Παραπολιτικά) ότι το λινκ οδηγούσε σε ελληνική ιστοσελίδα που υπάρχει και σήμερα και προφανώς χρησιμοποιούνταν σαν μάσκα για να μπει το Predator… Παράλληλα, θύμισε ότι η Google σε δημόσια ανακοίνωσή της πριν από μερικές μόλις εβδομάδες εκτίμησε ότι το Predator έχει ήδη χρησιμοποιηθεί «στο πλαίσιο κρατικά υποστηριζόμενων ερευνών σε μία σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και η Ελλάδα»…

Εξάλλου, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη (βουλευτής Γιώργος Καμίνης, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος), ζητούν από την κυβέρνηση να απαντήσει για το αν και στη χώρα μας έχει έρθει το αντίστοιχο πρόγραμμα και ποιος το έχει. Το σκεπτικό του Ανδρ. Σπυρόπουλου για παράδειγμα είναι ότι αυτού του είδους το λογισμικό παγίδευσης που είναι βαρύ και ακριβό «το προμηθεύονται κυβερνήσεις ή άνθρωποι που έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα ενδεχομένως» (Alpha).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter