Τοπίο στην ομίχλη

Τοπίο στην ομίχλη

Στο βαθύ σκοτάδι κινείται πλέον η οικονομική πολιτική της χώρας με τα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βρίσκονται μέσα στην αβεβαιότητα για την πορεία του προϋπολογισμού, ο οποίος από τους δύο πρώτους μήνες του 2022 έχει εκτροχιστεί.

Ηδη έχει ενεργοποιηθεί το χειρότερο σενάριο με 2,5% ανάπτυξη το τρέχον έτος, αλλά στα χαρτιά σχεδιάζονται ακόμη χειρότερα.

Με 3,5 εκατομμύρια πολίτες να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και σύμφωνα με τη Eurostat η χώρας μας να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Βουλγαρία, με το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να εξασφαλίσουν ένα κανονικό γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα, η κατάσταση έχει ξεπεράσει ήδη αυτή των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 2010.

Οι δραματικές ανατιμήσεις στα καύσιμα και στο σιτάρι απόρροια της πολιτικής του Μητσοτάκη και της «σοφής» παρέας του σε συνάρτηση με την ουκρανική κρίση οδηγούν τα ελληνικά νοικοκυριά σε ένα πληθωριστικό σοκ με επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα όλα τα φαραωνικά σχέδια της πλατείας Συντάγματος περί ανάπτυξης έχουν γίνει κουρελόχαρτα, όσο και αν ο Αδωνης περηφανεύεται, περιφερόμενος στα καλοπληρωμένα Μέσα Ενημέρωσης.

Επίσης με τα spreads των ελληνικών ομολόγων στο 2,35% έχει γίνει απαγορευτική και οποιαδήποτε έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Στο αέρα βρίσκεται και ο ελληνικός τουρισμός παρ’ όλες τις καθησυχαστικές κυβερνητικές δηλώσεις καθώς ρώσοι και ουκρανοί τουρίστες δεν πρόκειται να εμφανιστούν φέτος το καλοκαίρι μετά την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι ευρωπαίοι και οι αμερικανοί θα προτιμήσουν την πολύ φθηνότερη Τουρκία.

Βοήθεια δεν φαίνεται από πουθενά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ως προς το κόστος της ενέργειας, με τα επικοινωνιακά ψίχουλα του Σταϊκούρα δεν καλύπτεται στο ελάχιστο η επιπλέον δαπάνη.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο δεινή πλέον κατάσταση που οι αρμόδιοι υπουργοί προσεύχονται μην γυρίσει σε ύφεση.

Εχοντας ρίξει το βάρος τους στο ξεπούλημα όλου του δημόσιου τομέα στους εκλεκτούς φίλους τους επιχειρηματίες και μη παίρνοντας κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για τους υπόλοιπους, νοικοκυριά και επιχειρηματίες, το έχουν ρίξει στις προσευχές.

Αλλά είναι σίγουρο ότι ούτε αυτές θα τους σώσουν από την κατακραυγή.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter