Τόσκας για Μάτι: Θέλω να εκφράσω τη συγγνώμη μου για τον κρατικό μηχανισμό

Τόσκας για Μάτι: Θέλω να εκφράσω τη συγγνώμη μου για τον κρατικό μηχανισμό

Απολογητικός εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κατά την χθεσινή ημέρα Δευτέρα κατάθεση του ως μάρτυρας στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι σε ότι αφορά την τραγωδία στο Μάτι και την εικόνα που παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός.

«Θέλω να εκφράσω την θλίψη μου και τη συγγνώμη μου για τον κρατικό μηχανισμό διαχρονικά που δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτή την τραγωδία. Υπήρχαν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, έλλειψη μέσων, πολεοδομικά προβλήματα. Παραλάβαμε το 2015 μια πολύ δύσκολη κατάσταση δημοσιονομικά και από πλευρά μέσων. Δεν είχαν σωλήνες οι πυροσβέστες. Δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε μέσα πυρόσβεσης»  τόνισε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε:

«Υπήρχαν δύο φωτιές στα δύο άκρα της Αττικής. Είχαμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους και υπήρχε τεράστια δυσκολία για τα εναέρια μέσα. Στις 16.41 ενημερώθηκε η πυροσβεστική και στη συνέχεια με ενημέρωσαν για την πυρκαγιά. Εγώ δεν έδωσα επιχειρησιακές εντολές, παρά μόνο κάποιες προτροπές σχετικά με το να μεταφερθούν τα μέσα στο σημείο που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Πρόεδρος: Ποιος καθόριζε την προτεραιότητα;

Μάρτυρας: Την επιχειρησιακή ο διοικητής του ΕΣΚΕ, αλλά κάποιες προτεραιότητες βάζει η πολιτική ηγεσία. Ήμουν εκεί για αν χρειαζόταν να επικοινωνήσω με άλλα υπουργεία, να τους δώσω θάρρος. Δεν έκανα και δε μπορούσα να κάνω υποδείξεις στο ποιο μέσο θα πάει που.

Πρόεδρος: Η αναφορά του κ. Φωστιέρη για ενημέρωση σας τι ήταν;

Μάρτυρας: Εγώ είχα πει ότι «δεν θα δέχεστε από κανέναν εντολές κι αν δεχτείτε από κάποιο παράγοντα ας πούμε βουλευτή, δημοσιογράφο θα τον παραπέμπετε σε εμένα.

Σχετικά με την προτροπή του ελικοπτέρου προς τη Motor Oil, ο μάρτυρας ανέφερε: «Το έμαθα την επόμενη ημέρα και θύμωσα γιατί είχε δώσει εντολή όπως είπα για να παραπέμπουν σε εμένα αν δεχτούν επιχειρηματικές πιέσεις. Βέβαια αν με ρωτήσετε αν έκαναν καλά με την εκτροπή, δεν το ξέρω γιατί είναι επιχειρησιακό θέμα. Έμαθα για τη Motor Oil την επόμενη ημέρα αλλά δε θυμάμαι από ποιον» σημείωσε ο κ. Τόσκας ο όποιος εκτίμησε ότι οι επιχειρησιακά υπεύθυνοι «δεν πιέστηκαν, αλλά βρέθηκαν μπροστά σε μια κατάσταση».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ένας υπουργός δεν ενημερώνεται για όλα τα θέματα, παρά μόνο για τα σημαντικά, ενώ όταν ερωτήθηκε σχετικά με το αν η εκτροπή του ελικοπτέρου ήταν σημαντικό θέμα, απάντησε: «Αν βάλουμε το ενδεχόμενο πυρκαγιάς ενός διυλιστηρίου με μια φωτιά που ακόμα δεν είχε εξελιχθεί έτσι, δεν ξέρω ποιο ήταν το κριτήριο τους. Ρωτήστε τους. Εγώ την επόμενη ημέρα τους έψαχνα και καλούνταν στα δικαστήρια. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό τους.

Εισαγγελέας: Στις 27/7/2018 είχατε πει σε συνέντευξη τύπου «δε βλέπω σοβαρά επιχειρησιακά λάθη»…

Μάρτυρας: Ο τίτλος είναι αυτός που λέτε, αλλά αν διαβάσετε πιο κάτω είπα άλλα πράγματα. Προσπαθείτε εσείς μετά από 5 χρόνια τα λάθη και θα τα έβλεπα εγώ την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν στρατηγικά λάθη, επιχειρησιακά και τακτικά λάθη. Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη επιχειρησιακά.

Εισαγγελέας: Λέτε δεν δώσατε επιχειρησιακά εντολές, αλλά υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες που λένε «να ζητηθεί άδεια υπουργού».

Μάρτυρας: Για άλλες πυρκαγιές, για τον Κάλαμο. Προτεραιότητες τους είχα πει να βάλουν, να μη σκορπίσουν παντού τα μέσα.

Εισαγγελέας: Ο κ. Τερζούδης λέει ότι δίνετε εντολές στο Φωστιέρη, λέει ψέματα;

Μάρτυρας: Λέει ανακρίβειες. Ο Φωστιέρης, αλλά και ο Τερζούδης με ενημέρωναν.

Εισαγγελέας: Είναι νόμιμο να παρεμβαίνει ο υπουργός;

Μάρτυρας: Αν είχατε στρατιωτικούς εδώ αντί για πυροσβέστες θα είχαν ξεσηκωθεί. Υπάρχει και κάλυψη και διαφοροποίηση. Αν είπα μη σκορπίσετε τα μέσα στον Κάλαμο σε μικρές φωτιές και στείλτε στις μεγάλες είναι καλό ή κακό;

Η κατάθεση του Νίκου Τόσκα συνεχίζεται σήμερα Τρίτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter