Του Κορυδαλλού οι… πρόεδροι

Του Κορυδαλλού οι… πρόεδροι

Ιδιοκτήτες ΠΑΕ από τα επίσημα των γηπέδων βρέθηκαν για ποδοσφαιρικές ή μη υποθέσεις στο εδώλιο του κατηγορουμένου ή και πίσω από της φυλακής τα σίδερα

Το γήπεδο της Σούπερ Λίγκας θα μπορούσε να είναι η Ευελπίδων και κέντρο των αποφάσεων-διοικητήριο οι φυλακές Κορυδαλλού. Στη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία ουκ ολίγοι παράγοντες ΠΑΕ έχουν μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, είτε για θέματα οικονομικά, διαφθοράς και στημένων αγώνων είτε για προσωπικές – επαγγελματικές τους υποθέσεις. Ορισμένοι από αυτούς πέρασαν και μέρος της πολυτάραχης ζωής τους πίσω από της φυλακής τα σίδερα.

Οι ΠΑΕ αποτελούν πεδίον δόξης λαμπρό για τους απανταχού περιφερόμενους επενδυτές της μπάλας και τους πάσης φύσεως επίδοξους και ενίοτε απατεώνες επιχειρηματίες που εμπλέκονται στα διοικητικά των ομάδων με τη… σημαία του ποδοσφαιρόφιλου, ενώ στις προγραμματικές δηλώσεις τους επισημαίνουν με στόμφο ότι θα αναδειχτούν σε μεσσίες. Και συνήθως αποχωρούν νύχτα από τον σύλλογο αφήνοντας πίσω τους καμένη γη.

O απαγωγέας και η Δόξα

Οσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο πλήξη δεν νιώθουν. Η φράση «τα έχουμε δει όλα» δεν κολλάει στη Σούπερ Λίγκα κι αυτό διότι κανένας δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα. Στις αρχές της εβδομάδας στον μικρόκοσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προκάλεσε σοκ η είδηση ότι ο απαγωγέας του Περικλή Παναγόπουλου, ο Κρητικός Απόστολος Πετράκης, θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης της Δόξας Δράμας. Ο Πετράκης είχε καταδικαστεί σε 18 χρόνια κάθειρξη ως φυσικός αυτουργός στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή το 2009, μια ιστορία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Στη δίκη ανέλαβε την ευθύνη του σχεδιασμού της απαγωγής και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πληρώσει για όσα έχει κάνει, ενώ ζήτησε από τους δικαστές να του δώσουν την πολυπόθητη για κάθε κρατούμενο δεύτερη ευκαιρία για να ξαναστήσει τη ζωή του. Στη φυλακή έμεινε οκτώ χρόνια, ενώ οι αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως λύτρα για να αφεθεί ελεύθερος ο Παναγόπουλος.

Ο Απ. Πετράκης έχει καταγωγή από την Επισκοπή Ρεθύμνου και σε νεαρή ηλικία αγωνίστηκε στην τοπική ομάδα. Πριν από μια τριετία ήταν παράγοντας του Αστέρα Ρεθύμνου, ενώ είχε ασχοληθεί και με τον Ηρόδοτο. Αποτελεί έκπληξη ότι δεν ανέλαβε παραγοντικά ομάδα της Κρήτης, αλλά πέταξε μέχρι τη Δράμα για να διοικήσει τη Δόξα. Ο προηγούμενος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιάννης Μπύρος δώρισε τις μετοχές του σε εκατό άτομα, οπότε χρειάζονται χρόνος και ενδεχομένως χρήμα για να αποκτηθεί το πλειοψηφικό πακέτο από τον νέο ιδιοκτήτη.

Βάσει της αθλητικής νομοθεσίας ο Απ. Πετράκης δεν μπορεί να αποκτήσει τις μετοχές της δραμινής ΠΑΕ ούτε να κατέχει κάποιο εταιρικό αξίωμα σε αυτήν. «Δεν αγοράζω καμία Δόξα Δράμας εγώ, αλλά άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός μου. Εγώ λειτουργώ συμβουλευτικά, έχω γνώση και όραμα για το ποδόσφαιρο» δήλωσε ο Πετράκης για τον ρόλο που θα έχει στην ομάδα.

Οταν δημοσιοποιήθηκε από την ίδια την ΠΑΕ Δόξα Δράμας ότι νέος ιδιοκτήτης της είναι ο απαγωγέας του Παναγόπουλου η πρώτη σκέψη που έκανε και ο πλέον αδαής φίλαθλος είναι ότι ο Πετράκης μπήκε στο ποδόσφαιρο για να ξεπλύνει το ποσό από τα λύτρα της απαγωγής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «αν περπατάς και σταματάς στο κάθε σκυλί που γαβγίζει, δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου. Υπάρχει μια νομική διαδικασία για να βάλεις λεφτά σε μια ομάδα».

Μέχρι το Ντα Λουζ

Ο πρώην γγ Αθλητισμού και πρόεδρος της ΕΠΑΕ Στέλιος Σφακιανάκης σχολιάζοντας τον ρόλο των προέδρων, τους οποίους εκπροσωπούσε, είχε πει για τη λίγκα (ΕΠΑΕ εκείνη την περίοδο) ότι είναι «οργανισμός ηνωμένων… λαμόγιων». Ο κατάλογος των παραγόντων που είχαν ή έχουν δικαστικές εμπλοκές είναι ατελείωτος και αν τοποθετούσαμε σε μια ευθεία γραμμή όλα τα πορίσματα και τις δικογραφίες τους, τότε θα δημιουργούσαμε μια νοητή γέφυρα από την Αθήνα μέχρι το Ντα Λουζ στη Λισσαβώνα, όπου η εθνική μας το 2004 κατέκτησε το Euro 2004. Δυστυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή η τεράστια και ανέλπιστη επιτυχία έμεινε ανεκμετάλλευτη και η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρεψε και έπιασε πάτο.

Ο Μιχάλης Σταματελάτος ήταν παράγοντας που υπεξαίρεσε μεν χρήματα, αλλά τα έβαλε όλα στον Πανιώνιο. Το 1984 έγινε πρόεδρος του «ιστορικού» και ως υποδιευθυντής της Λαϊκής – Ιονικής Τράπεζας υπεξαίρεσε 220 εκατ. δραχμές από την τράπεζα, τα οποία διέθεσε στην ομάδα. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών και εξέτισε τα πέντε.

Ηταν Σάββατο 29 Οκτωβρίου 1988 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο τραπεζίτης και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκαν για υπεξαίρεση κεφαλαίων ύψους 33,5 δισ. δραχμών. Ο Γιώργος Κοσκωτάς ήρθε με «μεταγραφή» από τις ΗΠΑ και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κυριάρχησε σε διάφορους τομείς, ενώ το 1987 είχε αγοράσει και τον Ολυμπιακό. Ο τότε υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου τον κατήγγειλε για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα Merrill Lynch, έπειτα από λίγες μέρες ο επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Κοσκωτά και η κατάληξη της ιστορίας ήταν να πάει φυλακή. Η υπόθεση είχε αντίκτυπο και στο ποδόσφαιρο, αφού η ΠΑΕ Ολυμπιακός βρέθηκε υπερχρεωμένη και ο σύλλογος για περίπου μια δεκαετία βίωσε πέτρινα χρόνια.

Με τον Γ. Κοσκωτά στη φυλακή, ως σωτήρας του Ολυμπιακού εμφανίστηκε ο Αργύρης Σαλιαρέλης. Ο «βασιλιάς των ρουμπινιών» τον Ιούνιο του 1993 κηρύσσεται ένοχος για υπόθαλψη εγκληματία, συγκεκριμένα για τη φυγάδευση του Κοσκωτά το 1988, και οδηγείται στη φυλακή καταδικασμένος σε δεκαετή κάθειρξη.

Ο Σαλιαρέλης απασχόλησε και άλλες φορές τη Δικαιοσύνη: το 1999 του ασκήθηκε δίωξη για απάτη, το 2002 συνελήφθη στον Πειραιά έπειτα από καταγγελία για υπεξαίρεση και απάτη και το 2006 του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απλή σωματική βλάβη και εξύβριση όταν βρέθηκε σε αντιδικία με δύο ξυλουργούς για επισκευές στο σκάφος του. Ποινικές διώξεις είχαν ασκηθεί και κατά του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος επανέφερε τον Ολυμπιακό στην κορυφή, αλλά όλες τέθηκαν στο αρχείο.

Δικέφαλα προβλήματα

Σοβαρά προβλήματα με τη Δικαιοσύνη είχαν και παράγοντες του ΠΑΟΚ. Μετά την αποχώρηση του Θωμά Βουλινού, ο οποίος παρέδωσε τις μετοχές του την Πρωτοχρονιά του 1996, μέλη των περισσότερων διοικήσεων της ΠΑΕ πέρασαν σοβαρές δικαστικές περιπέτειες. Οι Θοδωρής Ζαγοράκης και Ηλίας Βιολίδης κατηγορήθηκαν για απιστία και υπεξαίρεση σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ στο εδώλιο βρέθηκαν οι Γιώργος Μπατατούδης, Γιάννης Γούμενος και στη φυλακή οδηγήθηκε ο μέτοχος της ΠΑΕ Γιώργος Σαχπατζίδης. Μπλεξίματα είχε και ο υποψήφιος για την προεδρία της ΠΑΕ Βασίλης Φλωρίδης.

Ο «Μπάτμαν» είχε στενές επαφές με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και ήταν μεγάλος παίκτης την εποχή της τρελής κούρσας του χρηματιστηρίου. Το 2009 το Πρωτοβάθμιο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών χωρίς αναστολή για υπόθεση υπεξαίρεσης 2,5 δισ. δραχμών από την εταιρεία Interactive. Η καταδίκη του Μπατατούδη έγινε ερήμην του. Στη συνέχεια αντιμετώπισε και άλλες τέσσερις καταδίκες για υποθέσεις μη καταβολής εσόδων στο δημόσιο. Τελικά συνελήφθη όταν πήγε στο ελληνικό προξενείο στη Λιβύη προκειμένου να βγάλει καινούργιο διαβατήριο, ωστόσο δεν πέρασε το κατώφλι της φυλακής.

Ο Γ. Γούμενος είχε διοικητική εμπλοκή με τον ΠΑΟΚ από το 2003 και μεταξύ άλλων δικαστικών αποφάσεων το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για χρέη της ΠΑΕ ύψους 13.281.179 ευρώ.

Ο Β. Φλωρίδης εμφανίστηκε ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, αλλά τον Ιούλιο του 2011 συνελήφθη καθώς είχε καταδικαστεί για ψευδορκία και επειδή δεν είχε καταβάλει διατροφή στην πρώην σύζυγό του. Τα ελληνικά δικαστήρια τον είχαν καταδικάσει σε δύο ποινές φυλάκισης δέκα μηνών, όμως εξαγόρασε την ποινή του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Τα προβλήματα για τον συνεργάτη του στον ΠΑΟΚ Γ. Σαχπατζίδη ήταν σοβαρότερα (προφυλακίστηκε), καθώς σύμφωνα με εισαγγελικό πόρισμα ήταν εκπρόσωπος της offshore εταιρείας Torcaso, από την οποία μεταβιβάστηκαν από τη Μονή Βατοπεδίου τρία ακίνητα επί της λεωφόρου Κηφισίας. Η αγορά των ακινήτων αυτών έγινε με χρήματα που φέρεται να προήλθαν από παθητική δωροδοκία και μίζες του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Πειραιά με το υπ’ αριθμ. 298 βούλευμά του είχε αποφασίσει τη σύλληψη και προφυλάκιση των επιχειρηματιών και μεγαλοπαραγόντων της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Καρρά, αποδεχόμενο ότι υπάρχει ενοχή τους σε μεγάλη κομπίνα τράνζιτ πετρελαίου. Μετά τα στοιχεία που προέκυψαν με την ολοκλήρωση της έρευνας ο «τίγρης» είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση «σκόπιμη και υποκινούμενη από ξένες εταιρείες πετρελαιοειδών», ενώ βρέθηκε με καρδιακό επεισόδιο στην εντατική μονάδα του Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας.

Για τον Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος ασχολήθηκε με το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο της ΑΕΚ, γράφεται εγκυκλοπαίδεια. Η εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» είχε ασχοληθεί με τον βίο και την πολιτεία του «Big Mac» και ενδεικτικά από τα ρεπορτάζ προέκυψαν μεταξύ άλλων: όταν ο Ψωμιάδης έκλεισε τα 26 του χρόνια, μαζί με άλλα 15 άτομα κατηγορήθηκε για την απαγωγή του μικροεφοπλιστή Νίκου Σεχόπουλου, ο οποίος βάσει του κατηγορητηρίου κρατήθηκε όμηρος σε σπίτια στην Αθήνα και στον Καναδά. Ολοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Το 1987 ο «αγαπούλας» καταζητούνταν από την Ιντερπόλ. Σύμφωνα με τον ανακριτή της Γενεύης Μπάρμπι Κάπολ, ο Ψωμιάδης αγόρασε από την εταιρεία Decafin 165 κιλά χρυσού για τα οποία πλήρωσε με ακάλυπτες επιταγές.

Θέματα με τη Δικαιοσύνη λόγω των χρεών της ΑΕΚ προς το δημόσιο, που έφταναν τα 170 εκατ. ευρώ, είχαν αρκετοί παράγοντες της ΠΑΕ, όπως οι Ντ. Νικολαΐδης, Ν. Θανόπουλος, Στ. Αδαμίδης και Αν. Δημητρέλος.

Στημένα ματς

Την τελευταία δεκαετία έσκασαν δύο βαριές υποθέσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο που σχετίζονται με τη χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους. Και στις δύο είχε εμπλοκή ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης. Στην πρώτη, το περίφημο «Koriopolis», o εφοπλιστής απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες και δεν κάθισε καν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Για τα στημένα παιχνίδια της περιόδου 2009-12 προφυλακίστηκαν οι Αχιλλέας Μπέος (ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου), Μ. Ψωμιάδης (ΠΑΕ Καβάλα) και Γιώργος Τσακογιάννης (ΠΑΕ Ηλιούπολη).

Ο Μπέος αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό και γι’ αυτό πλέον είναι πρόεδρος στον Βόλο, ενώ την ίδια τύχη είχαν οι Γ. Κομπότης του Λεβαδειακού, Δ. Μπάκος και Γ. Μποροβήλος του Αστέρα Τρίπολης.

Για το μικρό «Koriopolis» ο παραγκάρχης Θωμάς Μητρόπουλος (ως πρώην ιδιοκτήτης του Ηλυσιακού) καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση για το αδίκημα της δωροδοκίας με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος. Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διεξάγεται η δίκη της «συμμορίας» στον χώρο του ποδοσφαίρου με πρωταγωνιστή τον Β. Μαρινάκη, ενώ στο σκαμνί κάθονται οι Γ. Αρβανιτίδης (ΠΑΕ Βέροια) και Γ. Σπανός (ΠΑΕ Ατρόμητος), ο οποίος πριν από μία εξαετία κατηγορήθηκε και για λαθρεμπόριο. Μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη είχαν επίσης ο ιδιοκτήτης του ΠΑΣ Γιάννινα Γ. Χριστοβασίλης, οι πρώην πρόεδροι της ΠΑΕ Αρης Λ. Σκόρδας και Θ. Αθανασιάδης και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Α. Φιλιππίδης για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter