Του κόσμου το περίγελο στην Προανακριτική

Του κόσμου το περίγελο στην Προανακριτική

Στη μαρτυρία της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, επιχειρεί να στηρίξει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Η απόφαση αυτή είναι άκρως παρακινδυνευμένη για όσα επιδιώκει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά προφανώς δεν τους ενδιαφέρει αφού σημασία δεν έχουν όσα λέγονται στην Επιτροπή αλλά όσα λέγονται από τα ΜΜΕ πως λέγονται και αποδεικνύονται στην Επιτροπή.

Και μόνο η εμφάνιση της Τσατάνη, ακυρώνει το ρόλο που έπαιξαν στην Προανακριτική τόσο ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, όσο και η Εισαγγελέας Ελένη Ράικου. Αυτό γιατί οι δύο συνάδελφοι της Τσατάνη την οδήγησαν στο Πειθαρχικό όπου καταδικάστηκε τελικώς για το περιβόητο σκάνδαλο Βγενόπουλου. Δηλαδή η Επιτροπή φώναξε το συνάδελφό τους τον ψεύτη και επίορκο κατ αυτούς , να πει την αλήθεια.

Ας πάμε λίγο στο παρελθόν την εποχή που ο Βγενόπουλος ήταν ένας ευυπόληπτος επιχειρηματίας και ο γράφων ένας συκοφάντης του που επιχειρεί να τον εξοντώσει. Η Εισαγγελία Διαφθοράς επί της κυρίας Ράικου, είχε ανοίξει δικογραφία για τον Βγενόπουλο μετά από μήνυση που κατέθεσα η οποία συσχετίστηκε με άλλη μήνυση που είχε κάνει ο Βγενόπουλος στον εαυτό του με απώτερο σκοπό να αρχειοθετηθεί και να εμφανιστεί αθώος . Με τον τρόπο αυτό θα έπεφτε στο κενό και η δικογραφία που είχε σχηματιστεί στην Κύπρο εναντίον του. Το πώς εξελίχθηκε αυτή η «δικογραφία Ράικου» είναι μια μεγάλη ιστορία που δεν είναι του παρόντος. Το θέμα είναι ότι μετά από δημοσιεύματα και κατάθεση στοιχείων από μένα και τις Κυπριακές Αρχές, η Εισαγγελία Διαφθοράς βρέθηκε στο στάδιο να ασκήσει διώξεις.

Ενώ λοιπόν βρισκόμασταν σε αυτό το στάδιο, η Εισαγγελέας Τσατάνη, ζήτησε και αφαίρεσε τη δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τη Ράικου, με το πρόσχημα ότι ήθελε να τη συσχετίσει με άλλη δική της. Η κίνηση να αφαιρεθεί δικογραφία πριν τις διώξεις ήταν πρωτοφανής και παράτυπη. Η Εισαγγελέας Τσατάνη, αφού διενήργησε την εισαγγελική έρευνα (δεν κάλεσε να καταθέσω ούτε εγώ ούτε άλλοι βασικοί μάρτυρες όπως ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης) αρχειοθέτησε την υπόθεση μία μέρα πριν ανακριθεί ο Βγενόπουλος από του Κύπριους Ανακριτές. Έτσι ο Βγενόπουλος κατάφερε να χρησιμοποιήσει το ελληνικό δεδικασμένο της αρχειοθέτησης και να μην ανακριθεί.

Όπως είχαμε αποκαλύψει τότε, η κυρία Τσατάνη είχε γράψει μια έκθεση αρχειοθέτησης 801 σελίδων τρεις μέρες αφότου πήρε το βασικό στοιχείο που ήταν η οικονομική έκθεση του πραγματογνώμονα. Δηλαδή για να γράψει τις 801 σελίδες έπρεπε να γράφει με ταχύτητα δακτυλογράφου του βιβλίου Γκίνες, χωρίς να κοιμάται να τρώει και να πηγαίνει τουαλέτα. Το πιο βασικό όμως είναι πως ο πραγματογνώμονας που χρησιμοποίησε δεν ήταν από τον κατάλογο της Εισαγγελίας αλλά διορίστηκε από την ίδια και τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας. Ήταν γνωστός της από παλιά, αφού στο παρελθόν είχε συντάξει απαλλακτική έκθεση για τα δάνεια του Βγενόπουλου στην υπόθεση του Βατοπεδίου και είχε επικριθεί από την Επιτροπή της Βουλής για τις ανακρίβειες. Εισαγγελέας γι αυτή την υπόθεση τότε, τυχαίως, ήταν η κυρία Τσατάνη.

Την υπερεισαγγελέα Τσατάνη δεν είχε εκθέσει όμως μόνο το HOT DOC με δημοσιεύματα. Την είχε εκθέσει και την είχε οδηγήσει στο πειθαρχικό του Αρείου Πάγου, ο Γιάννης Αγγελής , ο οποίος είχε συντάξει μια αναφορά 21 σελίδων στην οποία κατονόμαζε την Τσατάνη και πέντε ακόμη λειτουργούς της Δικαιοσύνης (ανάμεσά τους και τη Ράικου) ως αυτούς που επιχείρησαν να καλύψουν το σκάνδαλο Βγενόπουλου. Όταν η Ελένη Ράικου κατέθεσε στην Άρειο Πάγο, περιέγραψε και αυτή την Τσατάνη ως την Εισαγγελέα που με ασυνήθιστο και παράνομο τρόπο αφαίρεσε τη δικογραφία Βγενόπουλου. Η δικογραφία Βγενόπουλου βγήκε από το αρχείο, αλλά ο Βγενόπουλος πέθανε πριν ασκηθεί δίωξη εναντίον του από Ελλάδα και Κύπρο. Οδηγήθηκαν ωστόσο οι συνεργάτες του , που ήταν αθώοι κατά την Τσατάνη , στη Δικαιοσύνη.

Η κυρία Τσατάνη καταδικάστηκε Πειθαρχικά αλλά ουδέποτε κινήθηκε εναντίον της ποινική διαδικασία για παράβαση καθήκοντος ή για άλλες εγκληματικές πράξεις. Ο καθένας μπορεί να δώσει την απάντησή στο γιατί έπεσε στα μαλακά και δεν διώχθηκε ποινικά από τους συναδέλφους της.

Η Προανακριτική λοιπόν καλεί την Τσατάνη να καταθέσει εναντίον του Παπαγγελόπουλου μόνο και μόνο γιατί στο παρελθόν είχε μιλήσει για συνάντησή μαζί του. Τα πειθαρχικά όργανα τότε της Δικαιοσύνης, με τη συμβολή Αγγελή και Ράικου είχαν τιμωρήσει την Τσατάνη αλλά η Επιτροπή ποντάρει στην Τσατάνη και όχι στις υπάρχουσες αποφάσεις και τα γεγονότα. Το πιο γελοίο του πράγματος είναι ότι τρεις Εισαγγελείς που έχουν αλληλοκατηγορηθεί μεταξύ τους και έχουν αποκαλέσει έμμεσα ή άμεσα ο ένας τον άλλο ψεύτη, αναξιόπιστο ακόμη και επίορκο, αποκτούν αυτόματα αξιοπιστία και συστοιχίζονται στον κοινό σκοπό που είναι πολιτικός. Δεν ξέρω αν έχουν πολιτική πρόθεση ή αν κινούνται από προσωπικές αντιπαραθέσεις, εκδικητικότητα και προσωπικές φιλοδοξίες που απ ό,τι φαίνεται είναι ισχυρό κίνητρο στο χώρο τους. Το συμπέρασμα είναι πως πρόκειται για του κόσμου το περίγελο. Αυτή δεν είναι Δικαιοσύνη και φυσικά δεν είναι ούτε Προανακριτική Επιτροπή. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter