Του Κουτρούλη ο γάμος στη ΝΔ Θεσσαλονίκης

Του Κουτρούλη ο γάμος στη ΝΔ Θεσσαλονίκης

Ηταν δυο, ήταν τρεις, έγιναν… χίλιοι δεκατρείς οι υποψήφιοι δήμαρχοι στη Θεσσαλονίκη. Ωσπου να κλείσει και τυπικά η ημερομηνία κατάθεσης των ονομάτων των επίδοξων δημάρχων, μπορεί οι υποψήφιοι να γίνουν περισσότεροι από τους ψηφοφόρους. Ειδικά στον χώρο της ΝΔ γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος. Μέχρι στιγμής έχουμε τρεις υποψηφιότητες από τον χώρο της Δεξιάς.

Πρώτος έσυρε τον χορό των υποψηφιοτήτων, αγνοώντας τις κομματικές ντιρεκτίβες, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Καραμανλή Γιώργος Ορφανός. Ο ίδιος δηλώνει «ανεξάρτητος», παρότι είναι γέννημα–θρέμμα της δεξιάς παράταξης. Η υποψηφιότητα Ορφανού αρχικά προκάλεσε εγκεφαλικά στην Πειραιώς. Στη συνέχεια προσπάθησαν να τον μεταπείσουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, οι οποίοι λέγεται ότι τον «συμβούλεψαν» να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Ωστόσο εισέπραξαν το κοφτό «όχι» του Γ. Ορφανού.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ υποτίθεται πως οι αυλικοί του προέδρου της ΝΔ προσπαθούσαν να… νουθετήσουν τον πρώην υπουργό, αυτός ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του σε πανηγυρική τελετή στο Μακεδονία Παλλάς του Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα ο τηλεοπτικός σταθμός Open του κ. Σαββίδη διέκοψε το πρόγραμμά του και μετέδωσε ζωντανά μέρος της προεκλογικής πρεμιέρας του Γ. Ορφανού. Αν προσθέσει κανείς και τη βοήθεια που εκτιμάται ότι θα έχει από τη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ (εξάλλου ο αδερφός του Κώστας Ορφανός τίμησε τη φανέλα του συλλόγου για πάρα πολλά χρόνια), δικαίως ανησυχούν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το ερώτημα πάντως που θέτουν τοπικά στελέχη της ΝΔ είναι γιατί το κόμμα τους αρνήθηκε να στηρίξει τον Γ. Ορφανό και προτίμησε να στηρίξει τον «άχρωμο και άοσμο πολιτικά Ν. Ταχιάο».

Στη ΝΔ βλέποντας την αποδοχή του Γ. Ορφανού σε σχέση με την κομματική υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου «έχουν μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή για τις επιλογές τους στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας», όπως παραδέχονται ακόμη και συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται προβεβλημένα «γαλάζια» στελέχη στη Θεσσαλονίκη, οι πρώτες έρευνες που έχουν γίνει για Ορφανό και Ταχιάο δείχνουν σαφές προβάδισμα του «ανεξάρτητου» υποψηφίου έναντι της κομματικής επιλογής. Ισως έτσι εξηγείται και η χαλαρή στάση της ηγεσίας της ΝΔ η οποία, κατά τα άλλα, έχει θέσει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θέμα κομματικής πειθαρχίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Στο παιχνίδι και ο «Ζορό»

Στη ΝΔ δεν τους έφτανε ο πονοκέφαλος του Ορφανού, αίφνης τους προέκυψε και άλλη υποψηφιότητα: του Παναγιώτη Ψωμιάδη.Ο πρώην περιφερειάρχης και υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ το 2009 δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα δεν τον πτοούν –έτσι λέει τουλάχιστον– οι δικαστικές εκκρεμότητες που έχει για διάφορα ζητήματα.

Για του λόγου το αληθές, με το που θα μπει ο καινούργιος χρόνος και συγκεκριμένα στις 19 Γενάρη και αυτός και ο αδερφός του Διονύσης έχουν… ραντεβού με τους δικαστές στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προκειμένου να δικαστούν για τα περίφημα «45άρια». Στην Πειραιώς ισχυρίζονται ότι στο τέλος θα αποσυρθεί ο «Πανίκας» από την κούρσα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν τον αποκηρύσσουν.

Μπάχαλο στην τοπική ΝΔ

Ο βασικός νόμος του Μέρφι –ότι αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, σίγουρα θα πάει– χαρακτηρίζει, χωρίς καμία δόση υπερβολής, την κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ αναφορικά με τους χειρισμούς και τις επιλογές που έκαναν για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η εικόνα στη Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ στην πόλη είναι μίζερη και ολίγον χαοτική. Για παράδειγμα, οι βουλευτές που συμμετέχουν σ’ αυτήν συμπεριφέρονται σαν να κάνουν αγγαρεία, όπως θα έλεγε και ο Βύρων Πολύδωρας. Από τη μια είναι υποχρεωμένοι να στηρίζουν –στα λόγια οι περισσότεροι– την κομματική υποψηφιότητα Ταχιάου και από την άλλη μόνο καλές κουβέντες έχουν να πουν για τον πρώην συνάδελφό τους Γ. Ορφανό. Μέχρι και η εκλεκτή του Κυρ. Μητσοτάκη Μαρία Σπυράκη, η οποία θα είναι υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης, δεν πετά και τη σκούφια της για τον Ν. Ταχιάο. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα μισά και πλέον στελέχη της τοπικής ΝΔ στηρίζουν αναφανδόν τον Γ. Ορφανό και ουχί το στέλεχος που επέλεξε η ηγεσία της Πειραιώς.

ΥΓ.: Την υποψηφιότητα Ταχιάου σνομπάρει (sic) ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς και οι βουλευτές και τα στελέχη της λεγόμενης καραμανλικής πτέρυγας. Για τέτοια… επιτυχία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη μιλάμε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter