Του Ντόναλντ τα καμώματα τα βλέπει η Covid και γελάει

Του Ντόναλντ τα καμώματα τα βλέπει η Covid και γελάει

Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο ύστερα από παραμονή τριών μόλις ημερών σε στρατιωτικό νοσοκομείο για κορονοϊό με κινηματογραφικό σόου… αντάξιο του λαϊκισμού του

Με σκηνοθεσία αντάξια των χολιγουντιανών b movies επέστρεψε στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας ο Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από παραμονή μόλις τριών ημερών στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Γουόλτερ Ριντ» λόγω κορονοϊού.

Η φαντασμαγορική σκηνή της επιστροφής του ήταν αντάξια του σημαντικότερου λαϊκιστή ηγέτη που «χτύπησε» η Covid: το φωταγωγημένο κλιμακοστάσιο της προεδρικής κατοικίας που οδηγεί στο μπαλκόνι της εισόδου, όπου είχαν τοποθετηθεί τέσσερις αμερικανικές σημαίες. Και ο Τραμπ ανταποκρινόμενος στον ρόλο του, αφού το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην αυλή, ανέβηκε τις σκάλες, στάθηκε εν μέσω των σημαιών, έβγαλε επιδεικτικά τη μάσκα του και πόζαρε για τις κάμερες.

«Μην τον αφήσετε να σας κυριαρχήσει, μην τον φοβάστε, θα τον νικήσετε» είπε για τον κορονοϊό κοιτάζοντας την κάμερα. Παράλληλα, με ανάρτησή του στο Twitter προσπάθησε να υποτιμήσει την επικινδυνότητα του ιού γράφοντας ότι η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη. Το CNN, επικαλούμενο το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), κατέρριψε αυτό τον ισχυρισμό αναφέροντας ότι την περίοδο 2015-20 οι νεκροί από τη γρίπη είναι 178.000, ενώ από τον κορονοϊό 210.000 σε επτά μήνες.

Η στάση του Τραμπ απέναντι στον ιό δεν φαίνεται να άλλαξε ακόμη και όσο βρισκόταν στο νοσοκομείο. Την περασμένη Κυριακή, ενώ σε βίντεο εμφανίζεται να λέει ότι «το πιάνει», εννοώντας ότι καταλαβαίνει τις επιπτώσεις του ιού, έφυγε από το νοσοκομείο για μια σύντομη επίσκεψη σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, θέτοντας σε κίνδυνο το προσωπικό ασφαλείας που τον συνόδευε και το πλήθος των συγκεντρωμένων. Σύμφωνα με το CNN, από την ανεύθυνη συμπεριφορά του έχουν κολλήσει κορονοϊό τουλάχιστον 14 άτομα του άμεσου περιβάλλοντός του.

Ανοίγει κι άλλο η ψαλίδα υπέρ των Δημοκρατικών

Παρά την προσπάθεια εργαλειοποίησης της προσβολής του από τον ιό, οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την περιπέτεια υγείας του Τραμπ, με την ευάλωτη κατάστασή του να μη συγκινεί, όπως φαίνεται, τους ψηφοφόρους: ο Μπάιντεν βρίσκεται σταθερά μπροστά στην πρόθεση ψήφου από τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, η διαφορά τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις 9 ποσοστιαίες μονάδες (51,4% για τον Τζο Μπάιντεν, 42,4% για τον Τραμπ).

Σύμφωνα με το US Elections Project, που συγκεντρώνει στοιχεία για την πρόωρη ψηφοφορία, 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ασκήσει μέσω της επιστολικής ψήφου το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αυξημένη συμμετοχή οφείλεται αφενός στην πανδημία, μια και δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς διεξαγωγής και μέσω επιστολής, αφετέρου στο ότι οι ψηφοφόροι έχουν διαμορφωμένη άποψη για το ποιον θέλουν νέο πρόεδρο.

Η μπάλα στο γήπεδο του αντιπροέδρου

Με την είδηση της ασθένειας του Τραμπ αναβαθμίστηκε και ο επικοινωνιακός ρόλος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Μετά το ντιμπέιτ της Τετάρτης με την υποψήφια αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις το πρόγραμμά του τον έφερε στην Αριζόνα για ομιλία και στην Ιντιάνα, που είναι η πολιτεία του, όπου άσκησε πρόωρα το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς από το εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος υπάρχουν πιέσεις για να παραμείνει ο αντιπρόεδρος στην Ουάσινγκτον διά παν ενδεχόμενο.

Οι αγορές ανέβηκαν με την είδηση ότι ο πρόεδρος εξήλθε από το νοσοκομείο, πράγμα που φρόντισε να ανατρέψει ο ίδιος ανακοινώνοντας ότι έδωσε εντολή να σταματήσουν οι διαβουλεύσεις για νέο πακέτο στήριξης των πληγέντων από την πανδημία. Η κίνηση αυτή εξόργισε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι,η οποία δήλωσε: «Ο Λευκός Οίκος είναι σε πλήρη σύγχυση».

Τελικά πόσο άρρωστος ήταν;

Οσο οι πληροφορίες για την υγεία του παρέμεναν –εσκεμμένα ή μη– συγκεχυμένες, τα σενάρια οργίαζαν. Ο θεράπων ιατρός του Σον Κόνλι ανακοίνωσε ότι όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός, χορηγήθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ το πειραματικό μείγμα Regeneron, αποτελούμενο από δύο μονοκλωνικά αντισώματα, για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ωστόσο τις επόμενες δύο μέρες τού χορηγήθηκαν ρεμδεσιβίρη που εμποδίζει τον ιό να πολλαπλασιαστεί και δεξαμεθαζόνη που αποτρέπει τις φλεγμονές που προκαλεί ο ιός. Τυπικά τα δύο αυτά φάρμακα χορηγούνται όταν η ασθένεια είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Οι ιατροί που τον παρακολουθούσαν όχι μόνο δεν ήταν ξεκάθαροι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αντιφατικοί όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειάς του. Χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωναν ότι η υγεία του προέδρου βαίνει καλώς, ανακοίνωσαν ότι τα επίπεδα οξυγόνου έπεσαν δύο φορές κάτω από το 94% με αποτέλεσμα να του χορηγηθεί οξυγόνο. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις ασθενών. Τούτων δοθέντων, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή η σοβαρότητα της ασθένειάς του ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι μας έλεγαν ή ο Τραμπ κόλλησε τον ιό αρκετές μέρες προτού ανακοινωθεί ότι είναι θετικός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter