Του Παπακωνσταντίνου του φταίει τώρα το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ…

Του Παπακωνσταντίνου του φταίει τώρα το ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ…

Άμοιρος ευθυνών για τον “χειρισμό” του στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ενώπιον δικαστηρίου, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη για την υπόθεση της περιβόητης λίστας με κατηγορούμενο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη, τα έβαλε μάλιστα και με το ΣΔΟΕ που “κάνει ότι κάνει τη δουλειά του” .

Καθώς όπως είπε “δεν με ενδιαφέρει πόσα βεβαιώνονται από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ότι εισπράττεται”.

“Ήταν πολιτική απόφαση να αναζητήσω τη λίστα, ήταν πολιτική απόφαση να μην πρωτοκολληθεί, ήταν πολιτική απόφαση να δώσω 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και ήταν πολιτική απόφαση να σταλεί με τον τρόπο που εστάλη στον κ. Διώτη”, ανέφερε ακόμη ο πρώην υπουργός Οικονομικών που “καθάρισε” από την υπόθεση με μια ποινή φυλάκισης μόλις ενός έτους , με τριετή αναστολή.

Καθώς το Ειδικό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκε, τον έκρινε ένοχο -κατά πλειοψηφία- μόνο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος με το σκεπτικό ότι ναι μεν είχε διαγράψει τα τρία αρχεία της λίστας ( με τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενών του) με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα», πλην όμως «δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ».

“Ο ΔΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΟΛΟ”

Στη δίκη του Ιωάννη Διώτη, που είχε διατελέσει και εποπτεύων εισαγγελέας της αντιτρομοκρατικής και αργότερα πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ιδιότητα με την οποία ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών , υποστήριξε ότι :

“Δεν προκύπτει από τη λογική αλλά και από την ιστορία του κ. Διώτη ότι είχε δόλο. Εξ όσων γνωρίζω έγινε συσχέτιση των στοιχείων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ με τη λίστα των 65 CD”.

*”Η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσε για πολύ καιρό στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης για να κάνουν κάποιοι πολιτικές καριέρες”.

*”Η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα στοιχείο σε σχέση με άλλα και όχι ως βάση αυτοτελή φορολογικού ελέγχου και με αυτό το σκεπτικό την απέστειλα στον κ. Διώτη”.

Επέμεινε παρά τα όσο αντίθετα έχει κρίνει η Δικαιοσύνη πως απέστειλε το USB με τη λίστα στον κ. Διώτη, κατά την χρονική περίοδο που ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών, ενώ, πρόσθεσε πως ο πρώην εισαγγελέας επιλέχθηκε για τη θέση αυτή γιατί ήταν ένα πρόσωπο το οποίο δεν επρόκειτο να φοβηθεί και να κάνει πίσω.

“Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι το USB που εγώ έδωσα στον κ. Διώτη δεν είναι το ίδιο με αυτό που έδωσε ο κ. Βενιζέλος” τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

*Εξαπέλυσε μάλιστα “βολές” προς το ΣΔΟΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί στην υπόθεση της λιστας Λαγκάρντ.

“Δεν με ενδιαφέρει – είπε- πόσα βεβαιώνονται από τη στιγμή που η εισπραξιμότητα είναι κάτω του 1%. Να κάνουν καλύτερη δουλειά και να βεβαιώνουν ότι εισπράττεται. Το ΣΔΟΕ κάνει ότι κάνει τη δουλειά του. Βέβαια το ΣΔΟΕ του 2017 είναι απείρως καλύτερο από αυτό του 2010 διότι όλοι οι υπουργοί προχώρησαν σε νομοθετικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ζήτημα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου. Είχαμε πιο αυστηρή νομοθεσία και από την Ελβετία”.

Στη δίκη του κ.Διώτη που διεξάγεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κατάθεσε ακόμα ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης,.

Ο μάρτυρας , περιέγραψε τις επαφές που είχε με τις γαλλικές αρχές για την παραλαβή των στοιχείων, τονίζοντας ότι “οι Γάλλοι ζήτησαν μυστικότητα ” και προσθέτοντας ότι τότε “υπήρχε το κλίμα ότι η Ελλάδα δεν είχε πετύχει τους στόχους της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και πολλοί προφανώς προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν” .

Είπε τέλος ότι δεν γνωρίζει εάν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δώσει εντολή ελέγχου στον κ. Διώτη.

Η δίκη θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter