Τουλάχιστον 27 νεκροί στις τρεις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράκ (Photos)

Τουλάχιστον 27 νεκροί στις τρεις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράκ (Photos)

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην Βαγδάτη και αντάλλαξαν πυρά με ενόπλους σε νότιες πόλεις του Ιράκ, ανεβάζοντας στους 27 τον συνολικό αριθμό των νεκρών μετά από τρεις μέρες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Από τους 27 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους, 25 είναι διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί.

Σήμερα, έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά στην νότια πόλη Νασρίγια, στην πιο αιματηρή διαδήλωση, δήλωσε ο διευθυντής Υγείας της επαρχίας. Οι αρχές επέβαλαν κατόπιν εντολής του Ιρακινού πρωθυπουργού Άμπντουλ Μάχντι απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη από τις 05:00 τοπική ώρα σήμερα το πρωί.

Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες τουλάχιστον 600 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί, έλαβαν γρήγορα μαζικό χαρακτήρα μετά τις ταραχές που ξέσπασαν την Τρίτη στις μικρής κλίμακας διαδηλώσεις που γίνονταν στην Βαγδάτη σε διαμαρτυρία για την ανεργία, τις φτωχές δημόσιες υπηρεσίες και την κυβερνητική διαφθορά. Οι κινητοποιήσεις εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις στις κυρίως σιιτικές νότιες πόλεις του Ιράκ, όπου αστυνομικοί τόνισαν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με διαδηλωτές που κρατούσαν όπλα.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που γίνονται κατά της κυβέρνησης του Άμπντουλ Μάχντι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από σχεδόν έναν χρόνο και οι μεγαλύτερες στη χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του 2018. Φαίνονται να είναι ανεξάρτητες από πολιτικά κόμματα και να αιφνιδίασαν τις ιρακινές δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter