Τουρισμός: Σκέψεις για σύνοδο κορυφής - Στον «αέρα» οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου

Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα αναμένεται να πληγούν ακόμα περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού καθώς οι οικονομίες τους εξαρτώνται κατά πολύ από τον τουρισμό. 

Ανάλογη ήταν και η προειδοποίηση από το ΔΝΤ για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. 

Οι σκέψεις πάντως αφορούν τόσο τη διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής όσο και έναν οδικό χάρτη για έναν βιώσιμο ευρωπαϊκό τουρισμό, με προστασία των ευρωπαϊκών επενδύσεων από «επιθετικές στρατηγικές επένδυσης από μη ευρωπαϊκές χώρες».

Σύνοδος κορυφής 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Τιερί Μπρετόν πρότεινε χθες (στη συνάντηση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε διαδικτυακά με τον επίτροπο) την διοργάνωση τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για τον τουρισμό, έναν τομέα που έχει πληγεί σφόδρα από τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού .

Ο τομέας αυτός, η συμβολή του οποίου τοποθετείται μεταξύ του 10 και του 11% του ΑΕΠ της ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 12% της απασχόλησης, έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα καραντίνας και περιορισμού των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19.

Ο Γάλλος Επίτροπος «πρότεινε τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο (αν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέπει) μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του τουρισμού».

Αυτή η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και τον Ιούνιο μέσω τηλεδιάσκεψης, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Επιτρόπου.

Αυτή θα έχει ως στόχο «να σκεφτούμε από κοινού το μετά και να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη για έναν ευρωπαϊκό τουρισμό βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό», διευκρίνισε ο Μπρετόν.

Στόχος της συνόδου αυτής είναι να συναντηθούν οι θεσμικοί παράγοντες, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές δημόσιες αρχές και οι παράγοντες της βιομηχανίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου.

Ο Μπρετόν επέμεινε επίσης στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του τομέα, τις οποίες μπορεί να εποφθαλμιούν ξένοι επενδυτές.

Ο τομέας αυτός «θα πρέπει επίσης να προστατεύσει τον εαυτό του κυρίως από επιθετικές στρατηγικές επένδυσης από μη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπορεί να δουν στην σημερινή κρίση την ευκαιρία να αποκτήσουν ευρωπαϊκούς θησαυρούς σε χαμηλή τιμή», προειδοποίησε ο Επίτροπος.

«Σε αυτό θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή μαζί με τα κράτη μέλη, προκειμένου τα εργαλεία μας επίβλεψης των ξένων επενδύσεων να βρίσκονται σε συναγερμό», κατέληξε ο ίδιος.

Ο επίτροπος κ. Μπρετόν δήλωσε ότι ο τουρισμός είναι ο πρώτος τομέας που επλήγη και από τους τελευταίους που θα ανακάμψουν, τόνισε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν αποτελούν την υψηλότερη προτεραιότητα για το χαρτοφυλάκιό του.

Ανέφερε κατ’ επανάληψιν την περίπτωση της Ελλάδας και των νησιών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και σημείωσε ότι ασφαλώς υπάρχουν γεωγραφικές διαφοροποιήσεις καθώς ορισμένες περιοχές όπως τα νησιά και χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό.

«Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν οι κοινωνικές επιπτώσεις», πρόσθεσε επισημαίνοντας το μικρό μέγεθος και τον οικογενειακό χαρακτήρα των περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων.

Απαντώντας στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών εστίασε σε δύο πτυχές: στη χρηματοδότηση και στην αναμόρφωση του τουριστικού τομέα, ώστε να γίνει βιώσιμος, ανθεκτικός και καινοτόμος. Οδηγοί σ’ αυτή τη στροφή θα είναι η Πράσινη Συμφωνία και το ψηφιακό περιβάλλον.

«Πρέπει να επανεφεύρουμε τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς τη χρηματοδότηση, είπε ότι ο τομέας θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα διαρθρωτικά ταμεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με άλλες τράπεζες για την χρηματοδότηση των Μμε τουριστικών επιχειρήσεων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον προσανατολισμό που πρέπει να πάρει ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος όπως έχει δηλώσει και η πρόεδρος της Επιτροπής πρέπει να μετατραπεί σε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

Πέραν της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, που θα παράσχει ασφάλεια, ο επίτροπος είπε ότι θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση των κονδυλίων από τα μακροπρόθεσμα πακέτα για την ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) και πρόσθεσε ότι στηρίζει την ιδέα της θέσπισης ειδικής κατηγορίας στον προϋπολογισμό «με το απαραίτητο βάθος και ισχύ που χρειαζόμαστε για να βγει ο τομέας από την κρίση».

Στο αίτημα των ευρωβουλευτών για περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά τους περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις για τους προσεχείς μήνες, ο επίτροπος εξήγησε ότι θα χρειαστούν επαρκείς διαβεβαιώσεις ως προς την ασφάλεια των πολιτών πριν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν το καλοκαίρι.

Στην αρχή της ομιλίας του έδωσε στοιχεία για τον ευρωπαϊκό τουρισμό αναφέροντας ότι αποτελεί το 50% της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού και ότι το 80% είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για τις ετήσιες απώλειες εσόδων, είπε ότι για τον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων θα είναι το λιγότερο γύρω στο 50%, γύρω στο 70% για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και πάνω από 90% για τις κρουαζιέρες και τις αεροπορικές εταιρίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.