Τουρκία: Αναγνωρίζεται επίσημα από τον ΟΗΕ το Türkiye ως διεθνής ονομασία της χώρας

Τουρκία: Αναγνωρίζεται επίσημα από τον ΟΗΕ το Türkiye ως διεθνής ονομασία της χώρας

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποδεχτεί την αλλαγή του ονόματος της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο από “Turkey” σε “Türkiye”, μετά από αίτημα της Άγκυρας για αλλαγή.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουγιάριτς δήλωσε ότι την Τετάρτη έλαβε επιστολή από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία απευθυνόταν στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας τη χρήση του “Türkiye” αντί για “Turkey” για όλες τις υποθέσεις.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αλλαγή του ονόματος της χώρας τέθηκε σε ισχύ από τη στιγμή που ελήφθη η επιστολή.

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την επίσημη υποβολή της επιστολής στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς την Τρίτη.

«Μαζί με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών μας, καταφέραμε να προετοιμάσουμε ένα καλό έδαφος για αυτό», ανέφερε η επιστολή.

«Έχουμε καταστήσει δυνατό για τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, χώρες να δουν αυτή την αλλαγή στη χρήση του ‘Türkiye'”», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία ξεκίνησε την κίνηση να αλλάξει το διεθνώς αναγνωρισμένο επίσημο όνομά της στα Αγγλικά σε Türkiye το Δεκέμβρη, όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε υπόμνημα και ζήτησε από το λαό να χρησιμοποιήσει το Türkiye για να περιγράψει τη χώρα σε κάθε γλώσσα.

«Το Türkiye είναι αποδεκτό ως ονομασία – ομπρέλα για τη χώρα μας σε εθνικούς και διεθνείς χώρους», δήλωσε τότε ο Ερντογάν. «Το Türkiye είναι η καλύτερη αναπαράσταση και έκφραση του πολιτισμού, του πολιτισμού και των αξιών του Τουρκικού λαού».

Ο Ερντογάν συμβούλευσε επίσης τις εταιρείες να χρησιμοποιούν το “made in Türkiye” για τα εξαγόμενα αγαθά τους και έδωσε εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν το Türkiye στην αλληλογραφία τους.

Πηγή: aljazeera.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter