Τουρκία: Ανεβαίνει ξανά ο πληθωρισμός – Πέφτει η τουρκική λίρα

Τουρκία: Ανεβαίνει ξανά ο πληθωρισμός – Πέφτει η τουρκική λίρα

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κλιμακώθηκε για έκτο συναπτό μήνα φτάνοντας το 21,3%, ενώ η τουρκική λίρα υποχωρεί εκ νέου έναντι του δολαρίου.

Η δημοσιοποίηση των επιπέδων του πληθωρισμού από την Turkstat είναι ιδιαίτερα αρνητική για την τουρκική οικονομία αφού διαψεύστηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών για 20,7% πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα κατρακυλάει και συναλλάσσεται με 13.65 δολάρια, έχοντας χάσει το 45% της αξίας της από την αρχή του έτους.

Ταυτόχρονα ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την βαθμολογία της Τουρκίας από «σταθερή» σε «αρνητική, οδηγώντας την τουρκική κεντρική τράπεζα σε ένα νέο «ράλι» πώλησης δολαρίων στην αγορά ώστε να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα.

Οι αντιπολιτευόμενοι Κεμαλιστές (CHP) του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία της Turkstat, και θεωρούν πως τα νούμερα είναι σαφώς υποτιμημένα. Ο υποστηρίζει πως ο «πραγματικός» πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 40%.

Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως θα εμφανιστεί απρόσκλητος στα γραφεία της Turkstat, αφού οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί τους.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αποτελεί μέγιστο πολιτικό πρόβλημα για τον Ερντογάν και το κόμμα του (AKP), μιας και οι εκλογές του 2023 πλησιάζουν ενόσω οι τιμές του καταναλωτή αυξάνονται συνεχώς και οι φαραωνικές επενδύσεις (διώρυγα στον Βόσπορο, στρατιωτικές δαπάνες) στραγγίζουν τα κρατικά ταμεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter