Συνάντηση Ερντογάν- Σόλτς: Η θέση της Άγκυρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ρώσικα όπλα

Συνάντηση Ερντογάν- Σόλτς: Η θέση της Άγκυρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ρώσικα όπλα

Σε ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως είναι επιφυλακτικός απέναντι σε οποιονδήποτε σχολιασμό πιθανής αγοράς από  περισσότερων ρωσικών όπλων, καθώς η Άγκυρα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Έτσι η Άγκυρα θα τοποθετηθεί αφότου δει ποιες συνθήκες θα προκύψουν.

Μιλώντας στην Άγκυρα στο πλευρό του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο Ερντογάν δήλωσε η Τουρκία υποστήριξε την Ουκρανία με τρόπο που η Δύση και το ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν, παρά τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Ενώ υπογράμμισε το γεγονός πως η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο. Υπενθυμίζουμε πως η Τουρκία όντας μέλος του ΝΑΤΟ, τον Δεκέμβριο του 2020 αγόρασε ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Για το γεγονός αυτό της επιβλήθηκαν τότε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια την Άγκυρα, η επιλογή των ρωσικών οπλικών συστημάτων αντανακλούσε στο γεγονός πως οι σύμμαχοι δεν παρείχαν όπλα με ικανοποιητικούς όρους. Ενώ από το 2019 η Άγκυρα εξοπλίζει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης εναντίον των ρωσικών αρμάτων μάχης.

Σε συνέχεια των δηλώσεων τους οι δύο άνδρες επανέλαβαν ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία αλλά υπογραμμίζοντας την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία τους με το Κίεβο. «Θα συνεχίσουμε ακλόνητα τις προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν. «Συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας πως θα πρέπει επίσης να υπάρξουν ασφαλείς διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων.

Και οι δύο μαζί, έκαναν έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν: «Σταμάτα για μια στιγμή». Είναι σαφές, είπε ο Σολτς, ότι κάθε μέρα, με κάθε βόμβα, η Ρωσία απομακρύνεται από τον κύκλο της διεθνούς κοινότητας που σχηματίζουμε όλοι μαζί. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν αμφισβητούνται, τόνισε. Η συνάντηση πραγματωποιήθηκε σε «κλίμα ειλικρίνειας», σύμφωνα με τον  Ερντογάν, ενώ ο Σολτς την χαρακτήρισε «εποικοδομητική και παραγωγική». Ο Γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε μάλιστα «τις προσπάθειες της Τουρκίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

Όταν ρωτήθηκε για την «ουδετερότητα» που τηρεί η χώρα του, ο Ερντογάν απάντησε ότι θέλει «να διατηρήσει τους φιλικούς δεσμούς με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν». «Στείλαμε την αναγκαία βοήθεια στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε», προσέθεσε. «Η Τουρκία έστειλε όπλα στην Ουκρανία, όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια. Θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη», σχολίασε ο Σολτς.

Για τον Γκίντερ Ζόιφερτ, ερευνητή στο γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, η επίσκεψη του Σολτς έχει ως στόχο να «συνδέσει» την Άγκυρα με τη Δύση. «Κανείς δεν ζητάει από την Τουρκία να υιοθετήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά τουλάχιστον να μην τις υπονομεύει» προσπαθώντας να τις παρακάμψει, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter