Τουρκία: Απαγορεύτηκε το gay pride της Κωνσταντινούπολης

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε την παρέλαση υπερηφάνειας των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο στην πόλη.

Ο κυβερνήτης επικαλέστηκε λόγους ασφάλειας για την πραγματοποίηση της παρέλασης, μετά τις απειλές μιας υπερεθνικιστικής ομάδας.

Πρόκειται για τη δεύτερη χρονικά απαγόρευσης της αναφερόμενης παρέλασης, που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη στον μουσουλμανικό κόσμο.

Όπως τονίστηκε, η απόφαση αφορά την ασφάλεια των Τούρκων πολιτών, αλλά και των τουριστών που μετείχαν ή θα την παρακολουθούσαν.

Πέρυσι, οι οργανωτές αμφισβήτησαν την απαγόρευση και αντιμετώπισαν μεγάλη καταστολή, ενώ αναμένεται η απόφασή τους για τη φετινή πορεία.

Η παρέλαση της Κωνσταντινούπολης, έως και το 2015, που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση του LGBT κινήματος στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται σχετικά ασφαλής πόλη για τα μέλη της κοινότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή και έως το 2014 η παρέλαση Gay Pride γινόταν υπό ειρηνικές συνθήκες.

Ωστόσο, το 2015, οι αρχές διέλυσαν την πορεία και τις εκδηλώσεις με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αντλίες νερού, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Η αιτιολογία των αρχών ήταν ότι η παρέλαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω Ραμαζανιού και χωρίς την άδεια των αρχών.

Στην Τουρκία η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες, ωστόσο η ομοφοβία είναι βαθιά ριζωμένη και εξαπλωμένη.

Τα μέλη της LGBT κοινότητας έρχονται αντιμέτωπα με κάθε είδους στιγματισμούς και διακρίσεις, ενώ όπως καταγγέλλουν η πολιτεία δεν τους προστατεύει ούτε στα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δεδομένου ότι επηρεάζεται από βαθιά συντηρητικές και θρησκευτικές αρχές.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, είναι από την τελευταία παρέλαση